Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)


Publicatie datum:

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Gesponsorde koppelingen

NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

 NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant. Mensen die NAH hebben, kunnen te maken hebben met lichamelijke handicaps, zoals een links- of rechtszijdige verlamming, verlies van coördinatie, slecht lopen of een arm en hand in mindere mate kunnen gebruiken.

 Vaak is het geheugen aangetast. Iemand kan snel in de war zijn, veel dingen vergeten, problemen hebben met oriëntatie in plaats of in tijd. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om twee dingen tegelijk te doen of een taak af te maken, omdat ze zich niet kunnen concentreren. Niet alleen lastig voor de persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Waar iemand met NAH veel last van kan ondervinden is vermoeidheid. Alles kost meer tijd en inspanning, wat dus ook meer energie vraagt.

 Wanneer er in de linkerhersenhelft schade ontstaat, heeft dit gevolgen voor de rechterzijde van het lichaam. Er kan sprake zijn van een rechtszijdige verlamming of een verminderde motorische functie. Andersom geldt dit natuurlijk ook, schade in de rechterhersenhelft wordt links zichtbaar. Behalve dit zichtbare probleem, zijn er echter ook vaak onzichtbare problemen.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de linkerhersenhelft

 Afasie: problemen met taal, spreken, begrijpen van taal en het formuleren van een boodschap

Gestoorde tijdsoriëntatie: iemand kan niet overzien dat hij een volgende week woensdag een afspraak heeft om 14.00 uur. Een week is een te lange periode om een inhoud aan te kunnen geven.

 Geheugenstoornissen: bijv. vergeten van namen of voorwerpen, problemen met herinnering omdat de volgorde van gebeurtenissen niet goed wordt opgeslagen

 Apraxie: ‘onhandigheid', bijv. kleding niet goed aan doen, moeite hebben om op de juiste manier koffie te zetten. In feite is het doelgericht handelen verstoord en kan iemand dingen in een verkeerde volgorde proberen te doen.

 Neglect (rechts): voor de persoon in kwestie bestaat de rechterkant niet. Hij zal dus zowel zijn eigen lichaam rechts negeren (vergeet zijn rechterarm in de mouw te doen of rechterbeen in de broekspijp), maar lijkt ook prikkels vanaf rechts niet waar te nemen. Hij ziet niet dat iemand rechts van hem staat, hoort de telefoon niet als deze rechts van hem staat en zelfs zijn bord eet hij alleen voor de linkerhelft leeg.

 Niet kunnen analyseren: iemand kan wel een groot geheel overzien, maar niet logisch na kunnen denken om bijv. een probleem op te lossen. Hij ziet geen structuur in het geheel van details.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de rechterhersenhelft

 Neglect (links): zoals bij rechts, maar dan aan de linkerkant

 Gestoorde oriëntatie in ruimte: iemand weet de weg niet, zowel buiten als binnen. Het komt voor dat iemand binnenshuis niet weet hoe hij de keuken moet vinden, of waar de wc is.

 Niet herkennen van gezichten / gezichtsuitdrukkingen

 Apraxie (constructief): onvermogen om een handeling goed uit te voeren in ruimtelijk opzicht. Bijv. koffie naast het kopje schenken, lengte en breedte verwisselen.

 Gebrek aan ziekte-inzicht: de persoon met NAH denkt dat hij geen probleem heeft, terwijl het voor zijn omgeving overduidelijk is dat er wel problemen zijn. Dit is vooral voor familie en vrienden een moeilijk probleem dat veel frustraties kan opleveren.

 Taal letterlijk nemen: hierdoor worden grapjes niet begrepen, een dubbele betekenis dringt niet door

 Hulp bij NAH

 NAH geeft problemen op alle terreinen van het leven. Zowel lichamelijke beperkingen als problemen in communicatie, begrip en gedrag zullen voorkomen. Soms kan iemand zijn verminderd functioneren goed compenseren en is hij in staat een normaal leven te leiden, hoewel het anders is dan voor de NAH ontstond.

 In andere gevallen is een normaal functioneren onmogelijk en zal degene met NAH niet thuis kunnen blijven wonen, omdat de problematiek te complex is. Er komt steeds meer aandacht voor mensen met NAH en het hulpaanbod wordt in toenemende mate specifiek afgestemd op de hulpvraag. Er zijn woonvormen voor mensen met NAH, lotgenotencontact is mogelijk via de NAH-vereniging. Het is raadzaam om niet alleen degene die NAH heeft hulp te bieden maar ook de naaste familie heeft baat bij hulp en begeleiding. NAH heb je nl. niet alleen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Zwanger: wordt het een jongetje of een meisje

zwanger, hoe weet je of het een jongetje of een meisje wordt?

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Alles over gordelroos

Informatie over gordelroos (herpes zoster)

Gezonder leven zonder suiker

De nadelige gevolgen van suiker voor onze gezondheid

ADHD in de adolescentie: Druktemakers en Dagdromenr

Heldere, wetenschappelijke beschrijving van ADHD

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Ziekte van crohn

darmaandoening

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

Eenvoudig ontgiften

Met eenvoudige olie een goede gezondheid bekomen

Alles over rugpijn

Informatie over oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen