Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)


Publicatie datum:

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Gesponsorde koppelingen

NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

 NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant. Mensen die NAH hebben, kunnen te maken hebben met lichamelijke handicaps, zoals een links- of rechtszijdige verlamming, verlies van coördinatie, slecht lopen of een arm en hand in mindere mate kunnen gebruiken.

 Vaak is het geheugen aangetast. Iemand kan snel in de war zijn, veel dingen vergeten, problemen hebben met oriëntatie in plaats of in tijd. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om twee dingen tegelijk te doen of een taak af te maken, omdat ze zich niet kunnen concentreren. Niet alleen lastig voor de persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Waar iemand met NAH veel last van kan ondervinden is vermoeidheid. Alles kost meer tijd en inspanning, wat dus ook meer energie vraagt.

 Wanneer er in de linkerhersenhelft schade ontstaat, heeft dit gevolgen voor de rechterzijde van het lichaam. Er kan sprake zijn van een rechtszijdige verlamming of een verminderde motorische functie. Andersom geldt dit natuurlijk ook, schade in de rechterhersenhelft wordt links zichtbaar. Behalve dit zichtbare probleem, zijn er echter ook vaak onzichtbare problemen.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de linkerhersenhelft

 Afasie: problemen met taal, spreken, begrijpen van taal en het formuleren van een boodschap

Gestoorde tijdsoriëntatie: iemand kan niet overzien dat hij een volgende week woensdag een afspraak heeft om 14.00 uur. Een week is een te lange periode om een inhoud aan te kunnen geven.

 Geheugenstoornissen: bijv. vergeten van namen of voorwerpen, problemen met herinnering omdat de volgorde van gebeurtenissen niet goed wordt opgeslagen

 Apraxie: ‘onhandigheid', bijv. kleding niet goed aan doen, moeite hebben om op de juiste manier koffie te zetten. In feite is het doelgericht handelen verstoord en kan iemand dingen in een verkeerde volgorde proberen te doen.

 Neglect (rechts): voor de persoon in kwestie bestaat de rechterkant niet. Hij zal dus zowel zijn eigen lichaam rechts negeren (vergeet zijn rechterarm in de mouw te doen of rechterbeen in de broekspijp), maar lijkt ook prikkels vanaf rechts niet waar te nemen. Hij ziet niet dat iemand rechts van hem staat, hoort de telefoon niet als deze rechts van hem staat en zelfs zijn bord eet hij alleen voor de linkerhelft leeg.

 Niet kunnen analyseren: iemand kan wel een groot geheel overzien, maar niet logisch na kunnen denken om bijv. een probleem op te lossen. Hij ziet geen structuur in het geheel van details.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de rechterhersenhelft

 Neglect (links): zoals bij rechts, maar dan aan de linkerkant

 Gestoorde oriëntatie in ruimte: iemand weet de weg niet, zowel buiten als binnen. Het komt voor dat iemand binnenshuis niet weet hoe hij de keuken moet vinden, of waar de wc is.

 Niet herkennen van gezichten / gezichtsuitdrukkingen

 Apraxie (constructief): onvermogen om een handeling goed uit te voeren in ruimtelijk opzicht. Bijv. koffie naast het kopje schenken, lengte en breedte verwisselen.

 Gebrek aan ziekte-inzicht: de persoon met NAH denkt dat hij geen probleem heeft, terwijl het voor zijn omgeving overduidelijk is dat er wel problemen zijn. Dit is vooral voor familie en vrienden een moeilijk probleem dat veel frustraties kan opleveren.

 Taal letterlijk nemen: hierdoor worden grapjes niet begrepen, een dubbele betekenis dringt niet door

 Hulp bij NAH

 NAH geeft problemen op alle terreinen van het leven. Zowel lichamelijke beperkingen als problemen in communicatie, begrip en gedrag zullen voorkomen. Soms kan iemand zijn verminderd functioneren goed compenseren en is hij in staat een normaal leven te leiden, hoewel het anders is dan voor de NAH ontstond.

 In andere gevallen is een normaal functioneren onmogelijk en zal degene met NAH niet thuis kunnen blijven wonen, omdat de problematiek te complex is. Er komt steeds meer aandacht voor mensen met NAH en het hulpaanbod wordt in toenemende mate specifiek afgestemd op de hulpvraag. Er zijn woonvormen voor mensen met NAH, lotgenotencontact is mogelijk via de NAH-vereniging. Het is raadzaam om niet alleen degene die NAH heeft hulp te bieden maar ook de naaste familie heeft baat bij hulp en begeleiding. NAH heb je nl. niet alleen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Tips bij boodschappen doen en feestjes!

Artikel met tips bij het boodschappen doen of het zijn op sociale gelegenheden.

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest

Hoe overleef je een hittegolf?

Hulp bij een goede nachtrust in extreme hitte

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

Help, welk dieet?

lekker slank met dokter frank, geen nood neem een dag alleen maar brood

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

vlooienbeten bij de mens: hoe bestrijden

vlooienbeten bij de mens komen ook voor bij mensen zonder huisdieren... hoe bestrijden?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

De hik.

Wat gebeurt er precies in het lichaam als je de hik hebt?

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Alles over psp

Informatie over de ziekte PSP: oorzaak, symptomen, behandeling en erfelijkheid

Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Hoe gezond afvallen

hoe op gewicht te blijven door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging