Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)


Publicatie datum:

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Gesponsorde koppelingen

NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

 NAH is een verzamelnaam voor alle vormen van hersenletsel die na de geboorte zijn ontstaan door een ongeluk (traumatisch hersenletsel) of door een hersenbloeding. De gevolgen kunnen enorm zijn, hoewel de schade soms onzichtbaar is aan de buitenkant. Mensen die NAH hebben, kunnen te maken hebben met lichamelijke handicaps, zoals een links- of rechtszijdige verlamming, verlies van coördinatie, slecht lopen of een arm en hand in mindere mate kunnen gebruiken.

 Vaak is het geheugen aangetast. Iemand kan snel in de war zijn, veel dingen vergeten, problemen hebben met oriëntatie in plaats of in tijd. Het is moeilijk of zelfs onmogelijk om twee dingen tegelijk te doen of een taak af te maken, omdat ze zich niet kunnen concentreren. Niet alleen lastig voor de persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Waar iemand met NAH veel last van kan ondervinden is vermoeidheid. Alles kost meer tijd en inspanning, wat dus ook meer energie vraagt.

 Wanneer er in de linkerhersenhelft schade ontstaat, heeft dit gevolgen voor de rechterzijde van het lichaam. Er kan sprake zijn van een rechtszijdige verlamming of een verminderde motorische functie. Andersom geldt dit natuurlijk ook, schade in de rechterhersenhelft wordt links zichtbaar. Behalve dit zichtbare probleem, zijn er echter ook vaak onzichtbare problemen.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de linkerhersenhelft

 Afasie: problemen met taal, spreken, begrijpen van taal en het formuleren van een boodschap

Gestoorde tijdsoriëntatie: iemand kan niet overzien dat hij een volgende week woensdag een afspraak heeft om 14.00 uur. Een week is een te lange periode om een inhoud aan te kunnen geven.

 Geheugenstoornissen: bijv. vergeten van namen of voorwerpen, problemen met herinnering omdat de volgorde van gebeurtenissen niet goed wordt opgeslagen

 Apraxie: ‘onhandigheid', bijv. kleding niet goed aan doen, moeite hebben om op de juiste manier koffie te zetten. In feite is het doelgericht handelen verstoord en kan iemand dingen in een verkeerde volgorde proberen te doen.

 Neglect (rechts): voor de persoon in kwestie bestaat de rechterkant niet. Hij zal dus zowel zijn eigen lichaam rechts negeren (vergeet zijn rechterarm in de mouw te doen of rechterbeen in de broekspijp), maar lijkt ook prikkels vanaf rechts niet waar te nemen. Hij ziet niet dat iemand rechts van hem staat, hoort de telefoon niet als deze rechts van hem staat en zelfs zijn bord eet hij alleen voor de linkerhelft leeg.

 Niet kunnen analyseren: iemand kan wel een groot geheel overzien, maar niet logisch na kunnen denken om bijv. een probleem op te lossen. Hij ziet geen structuur in het geheel van details.

 Problemen die voor kunnen komen bij letsel in de rechterhersenhelft

 Neglect (links): zoals bij rechts, maar dan aan de linkerkant

 Gestoorde oriëntatie in ruimte: iemand weet de weg niet, zowel buiten als binnen. Het komt voor dat iemand binnenshuis niet weet hoe hij de keuken moet vinden, of waar de wc is.

 Niet herkennen van gezichten / gezichtsuitdrukkingen

 Apraxie (constructief): onvermogen om een handeling goed uit te voeren in ruimtelijk opzicht. Bijv. koffie naast het kopje schenken, lengte en breedte verwisselen.

 Gebrek aan ziekte-inzicht: de persoon met NAH denkt dat hij geen probleem heeft, terwijl het voor zijn omgeving overduidelijk is dat er wel problemen zijn. Dit is vooral voor familie en vrienden een moeilijk probleem dat veel frustraties kan opleveren.

 Taal letterlijk nemen: hierdoor worden grapjes niet begrepen, een dubbele betekenis dringt niet door

 Hulp bij NAH

 NAH geeft problemen op alle terreinen van het leven. Zowel lichamelijke beperkingen als problemen in communicatie, begrip en gedrag zullen voorkomen. Soms kan iemand zijn verminderd functioneren goed compenseren en is hij in staat een normaal leven te leiden, hoewel het anders is dan voor de NAH ontstond.

 In andere gevallen is een normaal functioneren onmogelijk en zal degene met NAH niet thuis kunnen blijven wonen, omdat de problematiek te complex is. Er komt steeds meer aandacht voor mensen met NAH en het hulpaanbod wordt in toenemende mate specifiek afgestemd op de hulpvraag. Er zijn woonvormen voor mensen met NAH, lotgenotencontact is mogelijk via de NAH-vereniging. Het is raadzaam om niet alleen degene die NAH heeft hulp te bieden maar ook de naaste familie heeft baat bij hulp en begeleiding. NAH heb je nl. niet alleen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Aceclofenac

Beschrijving van het medicament Aceclofenac.

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

De ontwikkeling van normale en afwijkende angst

Welke angsten horen bij welke leeftijd, en wanneer is angst abnormaal? Dat wordt besproken in dit artikel.

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

PLN-gen Deel 2

Drager PLN-gen en nu?

Psychiatrie

informatie over Psychiatrie

Alles over psoriasis

Alles wat je wil weten over psoriasis

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Herinneringstape. Dé truc voor een rechte houding

Bukken, zitten, staan….je buigt je rug veel vaker dan je denkt. Met deze tape zal je je bewust worden van alle “foute” bewegingen die je maakt. Ideaal voor het corrigeren van je houding

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Tips voor een gezond leven

Dit is een artikel die u tips geeft over hoe u gezond kunt leven.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Bewegen met baby's

Bewegen met baby's