Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen


Publicatie datum:

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen klagen over pijn in schouders en nek of vastzittende spieren in dit gebied. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress op het werk of in de privé situatie.

 

Als eerste kan je natuurlijk kijken of je de hoeveelheid stress kan verminderen door bijvoorbeeld taken te elimineren of een ruzie uit te praten. Is dit niet direct mogelijk doordat er andere stress factoren zijn, zoals een verhuizing of een sollicitatie o.i.d. dan kan een massage ook goede diensten bewijzen. Maar dit is niet altijd noodzakelijk, er zijn ook een aantal lichamelijke oefeningen die je zelf thuis kan doen die de pijn direct kunnen verminderen.

Hoofd draaien

Laat je kin op je borst zakken en draai zo langzaam mogelijk met je hoofd een rondje door eerst je oor naar je schouder te bewegen, daarna heel rustig naar achteren, vervolgens naar je andere oor en weer naar voren. Voel heel bewust waar het pijn doet en kom je zo’n pijnpunt tegen, stop dan even en adem diep en rustig in en uit. Sta niet verbaasd als je moet gapen, zuchten, hoesten of huilen. Dit zijn allemaal tekenen dat je de spanning loslaat. Kijk uit met het naar achteren gaan met je hoofd. Als het niet prettig voelt doe dan de oefening minder ver naar achteren. Deze oefening kan je zowel zittend als staand doen.

 

Schouders optrekken en loslaten

Ga stevig staan met je voeten onder je heupen, je armen hangen naar beneden. Trek nu allebei je schouders zover mogelijk op richting je oren en adem in, houd adem en schouders zo lang mogelijk vast en laat dan alles met een zucht los. Doe dit een paar keer achterelkaar.

 

De ‘Veger’

Ga wijd met je benen staan. Neem een grote hap lucht en hef je armen boven je hoofd. Hou even vast en buig dan bij de uitademing snel met je bovenlichaam helemaal voorlangs naar beneden, waarbij je je bovenlichaam, hoofd en armen loslaat. Als je alles loslaat veeg je als het ware met je vingertoppen over de vloer van voor naar achter en weer terug. Doe dit een paar keer achterelkaar.

 

Schouders in kom ronddraaien

Ga weer rechtop staan met je voeten onder je heupen en je armen naar beneden. Ga nu met een schouder heel langzaam rondjes draaien in de schouderkom. De arm blijft naar beneden hangen, probeer de spieren in de arm echt los te laten door de spieren te ontspannen. Je trekt de schouder eerst naar voren, vervolgens omhoog naar je oren en dan weer naar achteren. Hoe langzamer je draait, hoe beter. Hierbij geldt hetzelfde als bij de eerste oefening: kom je pijn tegen, stop dan en adem een paar keer diep in en uit. Let er op dat de andere arm niet stiekem mee gaat doen, houdt ook deze arm bewust ontspannen.

 

Je eigen bovenrug masseren met schouderbladen

Je eigen rug masseren is lastig. Er zijn wel apparaten te koop, maar je kan dit gebied ook masseren met je eigen schouderbladen. Het schouderblad heeft een driehoekige vorm, waarbij een van de zijden parallel aan de ruggengraat loopt. Door je schouders en ellebogen naar achteren te duwen en dan op en neer gaande bewegingen te maken met je bovenarmen is het mogelijk om het spierweefsel naast de ruggengraat te masseren.

 

Deze oefeningen zijn geen alternatief voor de huisarts en werken alleen als er sprake is van stress. Zijn de oefeningen te pijnlijk dan is er mogelijk een fysieke beschadiging. Ga in dat geval altijd naar de huisarts.

 

Met dank aan mijn yogaleraren Han en Jédidjah Duindam


Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Allergieen bij kinderen op school

Ook in de scholen kan men heel wat allergenen aantreffen.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Psoriasis een vervelende huidziekte

Een beschrijving van de huidziekte psoriasis

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Alles over tetanus

Informatie over tetanus en tentanusvaccinatie

Eczeem

Alles over eczeem

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Tandplak

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

Veilig de auto in met baby autostoeltjes

Informatie over autostoeltjes en veiligheid van baby's in de auto

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Voetschimmel, wat nu?

Hoe voorkom je voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Alles over PCOS

Informatie over het polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Alles over rode hond

Informatie over de ziekte rode hond (rubella)