Omgaan met chronische pijn


Publicatie datum:

hoe omgaan met chronische pijn

Gesponsorde koppelingen

Pijn is een normaal verschijnsel dat van tijd tot tijd optreedt bij mensen, denk maar aan hoofdpijn. Het kan symptoom zijn van een virale ziekte (griep), spanning of hormonale veranderingen (migraine) en vermindert steeds na enkele uren of dagen. Maar soms wordt acute pijn chronisch (bv na een ongeluk of operatie). De pijn gaat nooit meer weg. Hoe gaat u ermee om als u 24 uur per dag pijn voelt? Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat u zo min mogelijk spanning en stress ervaart. Spanning zorgt er namelijk onbewust voor dat u u spieren gaat opspannen, wat pijn verergert. Ontspanning kan pijn in zekere zin verlichten, denk maar aan een warm bad of ontspanningsoefeningen.
  • Vraag raad aan uw arts. Indien nodig of mogelijk kan hij u doorsturen naar een gespecialiseerde team in een universitair ziekenhuis (in België). Deze bestaan o.a. uit artsen, kinesiten en psychologen. Zij werken onderling samen en kunnen vanuit multidisciplinaire ooghoek uw pijnprobleem evalueren en behandelen.
  • Zorg ervoor dat u geen activiteiten onderneemt die de pijn verergeren. Om dit te achterhalen kan het nuttig zijn om gedurende 1 à 2 weken een pijndagboek bij te houden. Daarin schrijft u welke activiteiten u ondernam, hoe lang en hoe u zich daarbij voelde. Misschien zult u achteraf merken dat sommige activiteiten klachten teweegbrengen of dat ze dit enkel doen indien u bepaalde activiteiten combineert. Misschien is het nodig om bapaalde noodzakelijke (bv. huishoudelijke) activiteiten uit te besteden of op te verdelen over meerdere korte momenten.
  • Zorg indien nodig voor ergonomische aanpassingen. Bezoek de thuiszorgwinkel, u kunt er handige hulpmiddelen vinden om pijnelijke houdingen te omzeilen.
  • Zorg voor aangepaste medicatie. Indien deze niet volledig uw pijn verlichten, kunt u hulp zoeken bij alternatieve middelen zoals accupunctuur, kruiden, compressen en ontspanningstechnieken zoals yoga. Let wel dat u uw behandelaar of yogaleraar voldoende informeert over uw klachten zodat u indien nodig aangpaste oefeningen krijgt. Wees steeds voorzichtig met alternatieve geneeskunde, het kan een prima aanvulling zijn maar hoed u voor mensen die beweren u volledig van uw klachten af te kunnen helpen.
  • Pijn neemt heel wat van uw aandacht op, omdat u ze gewoonweg niet kunt wegdenken. Ze is er steeds en dus bent u geneigd om uw aandacht eerder op het getroffen gebied te richten. Ontspanningsmethoden zoals yoga kunnen u helpen om ook aandacht te hebben voor de gezonde delen van uw lichaam. Verder is het belangerijk dat u voldoende leuke activiteiten onderneemt om uw aandacht van de pijn af te leiden.
  • Informeer uw medemens over uw klachten. Op die manier kunnen ze er rekening mee houden. Het kan bv. zijn dat u door uw pijn, wat minder geduldig bent met anderen. Als ze dit weten, wordt u er niet op aangerekend. Wie hardnekkig zwijgt, kan ook niet op begrip rekenen of lokt misverstanden uit. Tegelijk is het goed te beseffen dat anderen niet kunnen begrijpen wat chronische pijn is. Vergeef het hen dus als ze even vergeten er rekening mee te houden.
  • Pijn en de beperkingen die dat met zich meebrengen (denk maar aan het uithanden geven van huishoudelijke taken) kan een gevoel van afhankelijkheid met zich meebrengen. Men kan het gevoel hebben niet meer helemaal dezelfde te zijn, ook al omdat pijn vaak op het gemoed inwerkt. Weet echter dat een mens meer is dan zijn lichaam alleen en u vast en zeker nog steeds veel voor uw medemens kunt beteken!

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Acne.

De oorzaak van Acne.

Het juiste dieet

Wat is dieet

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

De huid.

De huid eens nader beschreven

Overweegt u Chiropractie?

Informatief artikel over Chiropractie

Melatonine, en dan lekker slapen

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVII

Het Koolhydraatarm Dieet Fase 4

Ouderen op straat gezet

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

Behandeling ingegroeide teennagel.

Waar bestaat de behandeling van een ingegroeide teennagel uit?

Hoe overleef je een hittegolf?

Hulp bij een goede nachtrust in extreme hitte

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Kilo'tjes kwijtraken zonder moeite? Dat kan!

Je hoeft niet altijd te dieëten of veel te sporten als je wilt afvallen. Dat kan ook veel gemakkelijker zonder moeite!

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.