Omgaan met chronische pijn


Publicatie datum:

hoe omgaan met chronische pijn

Gesponsorde koppelingen

Pijn is een normaal verschijnsel dat van tijd tot tijd optreedt bij mensen, denk maar aan hoofdpijn. Het kan symptoom zijn van een virale ziekte (griep), spanning of hormonale veranderingen (migraine) en vermindert steeds na enkele uren of dagen. Maar soms wordt acute pijn chronisch (bv na een ongeluk of operatie). De pijn gaat nooit meer weg. Hoe gaat u ermee om als u 24 uur per dag pijn voelt? Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat u zo min mogelijk spanning en stress ervaart. Spanning zorgt er namelijk onbewust voor dat u u spieren gaat opspannen, wat pijn verergert. Ontspanning kan pijn in zekere zin verlichten, denk maar aan een warm bad of ontspanningsoefeningen.
  • Vraag raad aan uw arts. Indien nodig of mogelijk kan hij u doorsturen naar een gespecialiseerde team in een universitair ziekenhuis (in België). Deze bestaan o.a. uit artsen, kinesiten en psychologen. Zij werken onderling samen en kunnen vanuit multidisciplinaire ooghoek uw pijnprobleem evalueren en behandelen.
  • Zorg ervoor dat u geen activiteiten onderneemt die de pijn verergeren. Om dit te achterhalen kan het nuttig zijn om gedurende 1 à 2 weken een pijndagboek bij te houden. Daarin schrijft u welke activiteiten u ondernam, hoe lang en hoe u zich daarbij voelde. Misschien zult u achteraf merken dat sommige activiteiten klachten teweegbrengen of dat ze dit enkel doen indien u bepaalde activiteiten combineert. Misschien is het nodig om bapaalde noodzakelijke (bv. huishoudelijke) activiteiten uit te besteden of op te verdelen over meerdere korte momenten.
  • Zorg indien nodig voor ergonomische aanpassingen. Bezoek de thuiszorgwinkel, u kunt er handige hulpmiddelen vinden om pijnelijke houdingen te omzeilen.
  • Zorg voor aangepaste medicatie. Indien deze niet volledig uw pijn verlichten, kunt u hulp zoeken bij alternatieve middelen zoals accupunctuur, kruiden, compressen en ontspanningstechnieken zoals yoga. Let wel dat u uw behandelaar of yogaleraar voldoende informeert over uw klachten zodat u indien nodig aangpaste oefeningen krijgt. Wees steeds voorzichtig met alternatieve geneeskunde, het kan een prima aanvulling zijn maar hoed u voor mensen die beweren u volledig van uw klachten af te kunnen helpen.
  • Pijn neemt heel wat van uw aandacht op, omdat u ze gewoonweg niet kunt wegdenken. Ze is er steeds en dus bent u geneigd om uw aandacht eerder op het getroffen gebied te richten. Ontspanningsmethoden zoals yoga kunnen u helpen om ook aandacht te hebben voor de gezonde delen van uw lichaam. Verder is het belangerijk dat u voldoende leuke activiteiten onderneemt om uw aandacht van de pijn af te leiden.
  • Informeer uw medemens over uw klachten. Op die manier kunnen ze er rekening mee houden. Het kan bv. zijn dat u door uw pijn, wat minder geduldig bent met anderen. Als ze dit weten, wordt u er niet op aangerekend. Wie hardnekkig zwijgt, kan ook niet op begrip rekenen of lokt misverstanden uit. Tegelijk is het goed te beseffen dat anderen niet kunnen begrijpen wat chronische pijn is. Vergeef het hen dus als ze even vergeten er rekening mee te houden.
  • Pijn en de beperkingen die dat met zich meebrengen (denk maar aan het uithanden geven van huishoudelijke taken) kan een gevoel van afhankelijkheid met zich meebrengen. Men kan het gevoel hebben niet meer helemaal dezelfde te zijn, ook al omdat pijn vaak op het gemoed inwerkt. Weet echter dat een mens meer is dan zijn lichaam alleen en u vast en zeker nog steeds veel voor uw medemens kunt beteken!
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Melatonine, en dan lekker slapen

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Schildklier, deel 1.

Schildklier, deel 1.

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Afvallen door water te drinken

Afvallen met water. Hoe doe je dat nu precies?

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Donoren

Donoren en de overheid

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af

Ice Bucket Challenge: Geld doneren voor Stichting ALS

Bij de Ice Bucket Challenge draait het om de ziekte ALS. Wat houdt deze ziekte nou eigenlijk in?

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Hermafroditisme

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Dyslexie en nevenproblematiek

Dit artikel bespreekt de hoofdkenmerken en symptomen van dyslexie, en gaat daarnaast in op veelvoorkomende nevenproblematiek bij kinderen met dyslexie, zoals ADHD en sociale problemen.

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Gewrichtspijn

Voedingstips bij gewrichtspijn, Artritis en Artrose, wat is het en wat kan ik doen tegen de pijn.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.