over smaak valt niet te twisten


Publicatie datum:

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Gesponsorde koppelingen

Ieder heeft zijn eigen smaak. Zeker qua eten en drinken. Maar hoe werkt smaak nu precies. Wat proef je en hoe zit dat nu in elkaar?

Gesponsorde koppelingen

Smaken:

Je proeft met smaakreceptoren op je tong en in je mond en keelholte. Die smaakzintuigen kunnen de volgende smaken onderscheiden:

zoet, zuur zout en bitter. Al zijn er de laaste jaren de volgende smaken ook nog ontdekt: vet en umami (eiwitrijk) Al zou ik geen idee hebben hoe deze smaken daadwerkelijk proeven.En de meeste mensen zullen deze smaken niet bewust herkennen, tenminste daar ga ik vanuit..

Smaak:

Hoe iets smaakt is echter niet alleen afhankelijk of je de vier hoofdsmaken erin kan onderscheiden. Maar dit is het totale plaatje van hoe het eruit ziet, hoe het ruikt en hoe het smaakt. Je zult zien dat als je niet kunt ruiken iets totaal anders kan smaken! Bovendien heb ik hierboven de 4 hoofdsmaken benoemd. Je zult zien dat er vele subtiele varianten zijn. Of dat veel mensen complexe anders zullen benoemen. Mooi voorbeeld hiervan is het proeven van mijn, waarbij er gepraat wordt over aroma's van hout of bloemige smaak... Tja dan kom je uiteraard niet zo ver met de 4 hoofdsmaken.

En dan nog kan het per persoon verschillen hoe zij een smaak waarnemen. En over smaak valt  niet te twisten, dus wat de een als prettig ervaart, zal een ander best verschrikkelijk kunnen vinden. Zelfs is het zo dat iemand zijn smaak kan veranderen, zo zijn er genoeg mensen die vroeger etenswaren niet lusten, maar die deze pas op latere leeftijd zijn gaan waarderen. Olijven zijn een voorbeeld dat je hier vaak hoort.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Suiker, geraffineerde boosdoener

Waarom geraffineerde suiker slecht voor je is en wat je eraan kunt doen

Reisziekte

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?