Prenataal onderzoek, kort beschreven.


Publicatie datum:

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Gesponsorde koppelingen

Kans op een kind met een afwijking, het hoe en wat. Welke mogelijkheden heb je?

Prenataal onderzoek

Als je zwanger bent kun je tegenwoordig veel laten onderzoeken en steeds meer weten over de gezondheid en gesteldheid van je kindje. Tijdens de gesprekken die je hebt met je verloskundige zal je ook gevraagd worden of je interesse hebt in één van deze onderzoeken. Natuurlijk zijn de onderzoeken niet allemaal zonder risico.

Je kan er voor kiezen om een nekplooimeting te laten doen, een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie. Hierna volgt een beknopte omschrijving van de onderzoeken.

Een nekplooimeting is vrij onschuldig. Tijdens een echoscopisch onderzoek meten ze de nekplooi, dit is een laagje vocht wat in een vliesje in de nek van de foetus zit. Uit deze metingen lezen ze af of een kind een verhoogde kans heeft op een rugafwijking, een open schedeltje of op het downsyndroom.

Als deze meting een nekplooi aangeeft die groter is dan 3,5 mm dan ga je een vervolgtraject in. Ze vragen of je dit wil maar dit wordt je min of meer wel sterk aangeraden. Een kind met het downsyndroom heeft ook kans op allerlei andere afwijkingen en om het een en ander uit te sluiten, zullen de meeste zwangere vrouwen / stellen het vervolgtraject in gaan.

Nadat de verdikte nekplooi bij de echo is vastgesteld, word je doorgestuurd naar een meer gespecialiseerde instelling (prenataal centrum) mits je daar al niet was voor deze echo. Daar zullen ze nog een keer een echo maken en de meting nauwkeurig doen. Ze zullen wat bloed van je afnemen om te onderzoeken. Je moet wat gegevens geven over jezelf. Enkele vragen die gesteld worden:

- Komt er down-syndroom in de familie voor?

- Zijn er gevallen van een open ruggetje in de familie?

- Leeftijd

Deze drie factoren(tripletest): meting, bloed en de vragen zullen opgestuurd worden en deze bepalen welke kans je hebt om een kind met een afwijking te dragen.

Na enkele weken volgt de uitslag, deze wordt je medegedeeld door de gyneacoloog (waar je inmiddels onder behandeling bent in verband met deze verhoogde kans). Als de kans groter is dan 1 op 175 dan spreek je van een verhoogde kans. De arts zal dan de mogelijkheden bespreken van het vervolgonderzoek.

Het vervolgonderzoek dat kan bestaan uit een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Deze onderzoeken dragen wel een risico met zich mee. Er is namelijk een kans dat je het kind verliest. Bij beide onderzoeken is er een kans op een miskraam van drie tot vier op de 1000 onderzoeken, maar bij de vruchtwaterpunctie is deze kans iets kleiner.

Als je kiest voor een vruchtwaterpunctie dan wordt deze gedaan rond de 16 weken zwangerschap. Het vruchtwater wordt dan weggehaald via de buikwand. Dit gebeurt met een lange naald. Met een echo-apparaat wordt de juiste plaats bepaald voor het inbrengen van de naald via de onderbuik. Het vruchtwater wordt opgestuurd en onderzocht op de stof alpha-foetoproteïne. Als de hoeveelheid alpha-foetoproteïne verhoogd is, is dit een aanwijzing voor een open ruggetje of andere lichamelijke aandoening.

Bij de vlokkentest die wordt een beetje weefsel van de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder genomen. Het verwijderen van het weefsel kan op twee manieren gebeuren: via de vagina of via de buikwand. De vlokkentest via de buikwand wordt gedaan rond de 12 weken zwangerschap. De vlokkentest via de vagina wordt meestal gedaan rond de 11 weken.

Als het weefsel wordt weggenomen via de buikwand, gebeurt dit met een naald. Als het weefsel wordt weggenomen via de vagina dan gebeurt dit met een tangetje of slangetje. Je ligt dan op een onderzoekststoel en met behulp van een eendenbek en een echo apparaat zal er wat weefsel worden weggenomen.

U ligt hierbij op een gynaecologische onderzoeksstoel en er wordt een speculum (eendenbek) ingebracht in de vagina. Met behulp van een echo-apparaat kan de arts zien waar de moederkoek zit en zo wat weefsel wegnemen.

In het vlokkenweefsel zitten cellen die in 99% van de gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling hebben als de cellen van de foetus. Deze cellen kunnen worden onderzocht op afwijkingen aan de chromosomen.

Als er bij je kindje een verdikte nekplooi is gemeten krijg je in de 20ste week van je zwangerschap een uitgebreide echo, deze wordt dan in het prenataal screeningscentrum gemaakt. Mocht je nog je twijfels hebben dan kan deze echo misschien de laatste twijfels wegnemen.

Het nemen van de beslissing om deze onderzoeken is op zich al een hele afweging. Aangezien het niet zonder risico is. Toch zullen de meeste vrouwen er voor kiezen dit wel te doen. Je wil natuurlijk wel weten of je kindje gezond is en zo niet of de kwaliteit van zijn/haar leven wel goed zal zijn.

Daar zit je dan op je roze wolk lekker zwanger te zijn, komt er opeens zo’n mededeling dat is wel even schrikken en die wolk lijkt ineens niet zo roze meer. Een troost voor je kan zijn dat de eerste nekplooimeting een kans aangeeft net als de tripletest die volgt. Zelfs als er na de tripletest uitkomt dat je bijvoorbeeld een kans van 1 op 5 hebt op een kindje met down syndroom kan bij het vervolgonderzoek blijken dat het gezond is.

Dit onderzoek is gebaseerd op kansberekeningen, 1 op de vijf vrouwen van jouw leeftijd en achtergrond, die een embryo droegen met deze verdikte (3.6 mm bijvoorbeeld) nekplooi had ook daadwerkelijk een kind met een afwijking.

De uitslagen van de vlokkentest en vruchtwaterpunctie zijn voor 98% zeker dus als blijkt dat het kind gezond is kun je proberen weer op je roze wolk te kruipen en proberen te genieten van je zwangerschap.

Het zal niet makkelijk zijn om na deze onderzoeken met een gerust hart je zwangerschap af te maken. Als je nog vragen hebt over de uitslag of het zit je toch niet lekker, praat er dan met je gyneacoloog of verloskundige over, zij zijn er om je te helpen met dit soort gevoelens en kunnen je misschien wat geruststellen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

De huid

Anatomie van de huid

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VII

Koolhydraat Evenwicht

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

De geschiedenis van de keizersnede

De geschiedenis van de keizersnede hier beschreven

Afvallen zonder dieet

Als je wilt afvallen zonder dieet, staan hier de tips die je nodig zult hebben!

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Massage zin en onzin

Massage en het nut ervan

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Hoe overleef je een hittegolf?

Hulp bij een goede nachtrust in extreme hitte

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?