Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?


Publicatie datum:

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Gesponsorde koppelingen

Irritable bowel syndrome (IBS) word ook wel prikkelbare darm syndroom genoemd. Het is de meest voorkomende darmstoornis, waarbij er sprake is van een verstoorde werking van de dikke darm. Hierbij spelen stress envoeding een belangrijke rol. Klachten alsonregelmatige en wisselende stoelgang, constipatie (oponthoud, verstopping) en diaree die vaak samen gaan met, buikkrampen en opgeblazen gevoel zijn vaak kenmerkend voor deze aandoening.Herkent u deze klachten en bent u benieuwd hoe u deze kunt verminderen? Hieronder vind u alles wat u over IBS moet weten, en natuurlijk wat u hieraan kunt doen.

Zo als al eerder is vermeld, is er bij IBS sprake van een verstoorde werking van de dikke darm, waarbij de darm sterker op prikkels reageert dan normaal. De onregelmatige samentrekking van de darm kan klachten veroorzaken of versterken. De darm zelf word bij IBS niet beschadigd en er is  geen verhoogd risico op darmkanker.

Het syndroom komt vaak voor (10-15% van de Nederlanders), vaker bij vrouwen dan bij mannen. Factoren als: vezelarme voeding, snel eten, niet goed kauwen, onregelmatig leven, te weinig lichaamsbeweging, stress en emotionele gebeurtenissen, zijn de belangrijkste oorzaken bij het ontstaan ervan. Er zijn ook factoren die IBS symptomen kunnen verergeren, zoals grote maaltijden, snel eten, negeren van drang, medicijnen (zoals antibiotica),en sommige voedingsmiddelen. Maar wat is eigenlijk het verband tussen deze factoren en klachten?

In de dikke darm worden water en zouten opgenomen, wat de ontlasting dikker maakt. De samenstelling van de maaltijd, stress en lichamelijke inspanning zijn van invloed op de snelheid waarmee het voedsel zich door de darm verplaatst en heeft dus een grote invloed op de samenstelling van de ontlasting. Bijvoorbeeld: een koolhydraatrijke maaltijd gaat sneller door de darm dan een vetrijke maaltijd. Lichamelijke inspanning werkt vertragend en stress zorgt juist voor een snellere verplaatsing door de darm. Wanneer de beweging van de darm te traag is word er meer water opgenomen, wat tot constipatie (harde ontlasting met weinig volume) leid. Wanneer de darm juist snelle bewegingen maakt, is er weinig tijd om water op te nemen wat diarree veroorzaakt.

Er is sprake van het prikkelbare darm syndroom als er minstens 12 weken buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik is, met een of meer van de volgende klachten: Een opgeblazen gevoel, wisselend ontlasting, vreemde vorm van de ontlasting (zacht, waterig, of juist zeer hard), moeilijkheden bij ontlasten (persen, loze drang of een vol gevoel na het toiletbezoek), slijm in de ontlasting of winderigheid. Soms gaat het samen met andere klachten zoals misselijkheid, boeren, moeheid en klachten bij het plassen. Het is van belang om te weten dat de klachten bij IBS erg persoonsgebonden zijn en verdwijnen bij sommige mensen sneller dan bij anderen.

Meestal worden de symptomen van IBS behandeld met behulp van dieet, stress therapie en medicatie (tegen depressie, pijn, diaree etc.) Om stress onder controle te houden worden ontspanningsoefeningen als yoga aanbevolen. Daarnaast is het van belang om goed naar de drang te luisteren (als er behoefte is gelijk naar de toilet), de tijd te nemen voor de toiletbezoek, rustig te eten, en goede nachtrust te nemen. Als laatste wordt bij weinig lichamelijke activiteit en vooral bij obstipatie extra beweging aangeraden, bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen of fietsen.

Op gebied van voeding zijn vezels en vocht erg belangrijk bij IBS. Vezels zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang, maar het is daarbij ook van belang om vezelconsumptie goed over de dag te verdelen en daarbij voldoende te drinken (minimaal 2 liter per dag). Daarom word het eten van veel groenten, fruit en brood (vooral volkoren) bij IBS strek aanbevolen. Het is daarnaast ook handig om na te gaan welke producten de klachten verergeren, neem ze dan in kleinere hoeveelheden of vermijd ze (tijdelijk). Het is van belang dat u niet te veel producten te lang vermijd, omdat het tot tekorten aan vitamines, mineralen en andere belangrijke nutriënten kan leiden.

Hieronder staat een rijtje van producten en factoren die de klachten verergeren, en daarom beter vermeden kunnen worden.

- grote en/of vetrijke maaltijden

- koffie, alcohol en koolzuurbevattende dranken (vooral bier): neem niet meer dan een paar kopjes koffie en thee per dag en niet meer dan twee glazen alcoholische drank.

- gasvormende voedingsmiddelen, voorbeelden ervan zijn: koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei, ui, knoflook, peulvruchten (bonen,erwten, sperziebonen linzen etc.), suikerrijke producten, sommige soorten kauwgom en andere producten die veel zoetstof sorbitol bevatten (denk aan light producten).

Pre- en probiotica zoals Vivit, Activia, en Yakult, kunnen de klachten vaak verminderen, het zijn wel prijzige producten, die niet voor iedereen toegankelijk zijn en ze werken bovendien niet bij iedereen, maar als het helpt, dan is het wel aan te raden. Er bestaan daarnaast vezelpreparaten die de klachten verminderen, ik zou echter aanraden om eerst contact op te nemen met een diëtist of huisarts, voor u die gebruikt, er zit namelijk een maximumgrens aan. Soms worden er medicijnen voorgeschreven bij IBS, zoals antidepressiva en middelen tegen diaree, maar ik zou zeker aanraden om deskundig advies te vragen voor u die gebruikt, sommige ervan hebben namelijk bijwerkingen, of mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen en werken soms zelfs varslavend.

Kunt u zich in de bovengenoemde klachten terug vinden? Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts, die u kan doorverwijzen naar de diëtist, voor persoonlijke voedingsadvies. In de meeste gevallen word het vergoed door de verzekering.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

PLN-gen

Wat is het PLN-gen en wat voor gevolgen heeft het.

Dementie bij jonge mensen

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

De donkere kant van wetenschap

Er is een discussie over de wetenschappers, zijn ze verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen voor hun werk?

Tips om zwanger te raken

Handige tips om de natuur een beetje te helpen!

basisregels EHBO

Wat moet je doen als er een ongeluk gebeurt

Alles over hooikoorts

Informatie over hooikoorts: wat is hooikoorts, de symptomen en de behandeling

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Tanden en kiezen bij kinderen

Tanden en kiezen van jonge kinderen

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Omgaan met chronische pijn

hoe omgaan met chronische pijn

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Roken tijdens de zwangerschap

Wat doet roken tijdens de zwangerschap nou eigenlijk met met de vruchtbaarheid en het ongeboren kind?

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VI

Goede en slechte vetten

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Alles over rode hond

Informatie over de ziekte rode hond (rubella)