Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?


Publicatie datum:

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Gesponsorde koppelingen

Irritable bowel syndrome (IBS) word ook wel prikkelbare darm syndroom genoemd. Het is de meest voorkomende darmstoornis, waarbij er sprake is van een verstoorde werking van de dikke darm. Hierbij spelen stress envoeding een belangrijke rol. Klachten alsonregelmatige en wisselende stoelgang, constipatie (oponthoud, verstopping) en diaree die vaak samen gaan met, buikkrampen en opgeblazen gevoel zijn vaak kenmerkend voor deze aandoening.Herkent u deze klachten en bent u benieuwd hoe u deze kunt verminderen? Hieronder vind u alles wat u over IBS moet weten, en natuurlijk wat u hieraan kunt doen.

Zo als al eerder is vermeld, is er bij IBS sprake van een verstoorde werking van de dikke darm, waarbij de darm sterker op prikkels reageert dan normaal. De onregelmatige samentrekking van de darm kan klachten veroorzaken of versterken. De darm zelf word bij IBS niet beschadigd en er is  geen verhoogd risico op darmkanker.

Het syndroom komt vaak voor (10-15% van de Nederlanders), vaker bij vrouwen dan bij mannen. Factoren als: vezelarme voeding, snel eten, niet goed kauwen, onregelmatig leven, te weinig lichaamsbeweging, stress en emotionele gebeurtenissen, zijn de belangrijkste oorzaken bij het ontstaan ervan. Er zijn ook factoren die IBS symptomen kunnen verergeren, zoals grote maaltijden, snel eten, negeren van drang, medicijnen (zoals antibiotica),en sommige voedingsmiddelen. Maar wat is eigenlijk het verband tussen deze factoren en klachten?

In de dikke darm worden water en zouten opgenomen, wat de ontlasting dikker maakt. De samenstelling van de maaltijd, stress en lichamelijke inspanning zijn van invloed op de snelheid waarmee het voedsel zich door de darm verplaatst en heeft dus een grote invloed op de samenstelling van de ontlasting. Bijvoorbeeld: een koolhydraatrijke maaltijd gaat sneller door de darm dan een vetrijke maaltijd. Lichamelijke inspanning werkt vertragend en stress zorgt juist voor een snellere verplaatsing door de darm. Wanneer de beweging van de darm te traag is word er meer water opgenomen, wat tot constipatie (harde ontlasting met weinig volume) leid. Wanneer de darm juist snelle bewegingen maakt, is er weinig tijd om water op te nemen wat diarree veroorzaakt.

Er is sprake van het prikkelbare darm syndroom als er minstens 12 weken buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik is, met een of meer van de volgende klachten: Een opgeblazen gevoel, wisselend ontlasting, vreemde vorm van de ontlasting (zacht, waterig, of juist zeer hard), moeilijkheden bij ontlasten (persen, loze drang of een vol gevoel na het toiletbezoek), slijm in de ontlasting of winderigheid. Soms gaat het samen met andere klachten zoals misselijkheid, boeren, moeheid en klachten bij het plassen. Het is van belang om te weten dat de klachten bij IBS erg persoonsgebonden zijn en verdwijnen bij sommige mensen sneller dan bij anderen.

Meestal worden de symptomen van IBS behandeld met behulp van dieet, stress therapie en medicatie (tegen depressie, pijn, diaree etc.) Om stress onder controle te houden worden ontspanningsoefeningen als yoga aanbevolen. Daarnaast is het van belang om goed naar de drang te luisteren (als er behoefte is gelijk naar de toilet), de tijd te nemen voor de toiletbezoek, rustig te eten, en goede nachtrust te nemen. Als laatste wordt bij weinig lichamelijke activiteit en vooral bij obstipatie extra beweging aangeraden, bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen of fietsen.

Op gebied van voeding zijn vezels en vocht erg belangrijk bij IBS. Vezels zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang, maar het is daarbij ook van belang om vezelconsumptie goed over de dag te verdelen en daarbij voldoende te drinken (minimaal 2 liter per dag). Daarom word het eten van veel groenten, fruit en brood (vooral volkoren) bij IBS strek aanbevolen. Het is daarnaast ook handig om na te gaan welke producten de klachten verergeren, neem ze dan in kleinere hoeveelheden of vermijd ze (tijdelijk). Het is van belang dat u niet te veel producten te lang vermijd, omdat het tot tekorten aan vitamines, mineralen en andere belangrijke nutriënten kan leiden.

Hieronder staat een rijtje van producten en factoren die de klachten verergeren, en daarom beter vermeden kunnen worden.

- grote en/of vetrijke maaltijden

- koffie, alcohol en koolzuurbevattende dranken (vooral bier): neem niet meer dan een paar kopjes koffie en thee per dag en niet meer dan twee glazen alcoholische drank.

- gasvormende voedingsmiddelen, voorbeelden ervan zijn: koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei, ui, knoflook, peulvruchten (bonen,erwten, sperziebonen linzen etc.), suikerrijke producten, sommige soorten kauwgom en andere producten die veel zoetstof sorbitol bevatten (denk aan light producten).

Pre- en probiotica zoals Vivit, Activia, en Yakult, kunnen de klachten vaak verminderen, het zijn wel prijzige producten, die niet voor iedereen toegankelijk zijn en ze werken bovendien niet bij iedereen, maar als het helpt, dan is het wel aan te raden. Er bestaan daarnaast vezelpreparaten die de klachten verminderen, ik zou echter aanraden om eerst contact op te nemen met een diëtist of huisarts, voor u die gebruikt, er zit namelijk een maximumgrens aan. Soms worden er medicijnen voorgeschreven bij IBS, zoals antidepressiva en middelen tegen diaree, maar ik zou zeker aanraden om deskundig advies te vragen voor u die gebruikt, sommige ervan hebben namelijk bijwerkingen, of mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen en werken soms zelfs varslavend.

Kunt u zich in de bovengenoemde klachten terug vinden? Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts, die u kan doorverwijzen naar de diëtist, voor persoonlijke voedingsadvies. In de meeste gevallen word het vergoed door de verzekering.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Hoe te handelen bij een beroerte?

Beknopte handleiding om een beroerte te herkennen en adequaat te handelen

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

Dromen verklaard; spin

Wat betekend het als jij droomt over spinnen?

alles voor beginnende contactlenzen dragers

je wil contactlenzen, maar je durft niet goed. Vandaar hier enkele tips om optimaal en lang van je lenzen te genieten

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

HSP

Wat is HSP en hoe ermee om te gaan

Bloosangst

Bloosangst kan een serieuze belemmering betekenen in iemands leven

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Rauwe of gekookte groenten? Wat is gezonder?

De voordelen en nadelen van het eten van rauwe groenten en gekookte groenten.