Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?


Publicatie datum:

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Gesponsorde koppelingen

Irritable bowel syndrome (IBS) word ook wel prikkelbare darm syndroom genoemd. Het is de meest voorkomende darmstoornis, waarbij er sprake is van een verstoorde werking van de dikke darm. Hierbij spelen stress envoeding een belangrijke rol. Klachten alsonregelmatige en wisselende stoelgang, constipatie (oponthoud, verstopping) en diaree die vaak samen gaan met, buikkrampen en opgeblazen gevoel zijn vaak kenmerkend voor deze aandoening.Herkent u deze klachten en bent u benieuwd hoe u deze kunt verminderen? Hieronder vind u alles wat u over IBS moet weten, en natuurlijk wat u hieraan kunt doen.

Zo als al eerder is vermeld, is er bij IBS sprake van een verstoorde werking van de dikke darm, waarbij de darm sterker op prikkels reageert dan normaal. De onregelmatige samentrekking van de darm kan klachten veroorzaken of versterken. De darm zelf word bij IBS niet beschadigd en er is  geen verhoogd risico op darmkanker.

Het syndroom komt vaak voor (10-15% van de Nederlanders), vaker bij vrouwen dan bij mannen. Factoren als: vezelarme voeding, snel eten, niet goed kauwen, onregelmatig leven, te weinig lichaamsbeweging, stress en emotionele gebeurtenissen, zijn de belangrijkste oorzaken bij het ontstaan ervan. Er zijn ook factoren die IBS symptomen kunnen verergeren, zoals grote maaltijden, snel eten, negeren van drang, medicijnen (zoals antibiotica),en sommige voedingsmiddelen. Maar wat is eigenlijk het verband tussen deze factoren en klachten?

In de dikke darm worden water en zouten opgenomen, wat de ontlasting dikker maakt. De samenstelling van de maaltijd, stress en lichamelijke inspanning zijn van invloed op de snelheid waarmee het voedsel zich door de darm verplaatst en heeft dus een grote invloed op de samenstelling van de ontlasting. Bijvoorbeeld: een koolhydraatrijke maaltijd gaat sneller door de darm dan een vetrijke maaltijd. Lichamelijke inspanning werkt vertragend en stress zorgt juist voor een snellere verplaatsing door de darm. Wanneer de beweging van de darm te traag is word er meer water opgenomen, wat tot constipatie (harde ontlasting met weinig volume) leid. Wanneer de darm juist snelle bewegingen maakt, is er weinig tijd om water op te nemen wat diarree veroorzaakt.

Er is sprake van het prikkelbare darm syndroom als er minstens 12 weken buikpijn of een onaangenaam gevoel in de buik is, met een of meer van de volgende klachten: Een opgeblazen gevoel, wisselend ontlasting, vreemde vorm van de ontlasting (zacht, waterig, of juist zeer hard), moeilijkheden bij ontlasten (persen, loze drang of een vol gevoel na het toiletbezoek), slijm in de ontlasting of winderigheid. Soms gaat het samen met andere klachten zoals misselijkheid, boeren, moeheid en klachten bij het plassen. Het is van belang om te weten dat de klachten bij IBS erg persoonsgebonden zijn en verdwijnen bij sommige mensen sneller dan bij anderen.

Meestal worden de symptomen van IBS behandeld met behulp van dieet, stress therapie en medicatie (tegen depressie, pijn, diaree etc.) Om stress onder controle te houden worden ontspanningsoefeningen als yoga aanbevolen. Daarnaast is het van belang om goed naar de drang te luisteren (als er behoefte is gelijk naar de toilet), de tijd te nemen voor de toiletbezoek, rustig te eten, en goede nachtrust te nemen. Als laatste wordt bij weinig lichamelijke activiteit en vooral bij obstipatie extra beweging aangeraden, bijvoorbeeld dagelijks een half uur wandelen of fietsen.

Op gebied van voeding zijn vezels en vocht erg belangrijk bij IBS. Vezels zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang, maar het is daarbij ook van belang om vezelconsumptie goed over de dag te verdelen en daarbij voldoende te drinken (minimaal 2 liter per dag). Daarom word het eten van veel groenten, fruit en brood (vooral volkoren) bij IBS strek aanbevolen. Het is daarnaast ook handig om na te gaan welke producten de klachten verergeren, neem ze dan in kleinere hoeveelheden of vermijd ze (tijdelijk). Het is van belang dat u niet te veel producten te lang vermijd, omdat het tot tekorten aan vitamines, mineralen en andere belangrijke nutriënten kan leiden.

Hieronder staat een rijtje van producten en factoren die de klachten verergeren, en daarom beter vermeden kunnen worden.

- grote en/of vetrijke maaltijden

- koffie, alcohol en koolzuurbevattende dranken (vooral bier): neem niet meer dan een paar kopjes koffie en thee per dag en niet meer dan twee glazen alcoholische drank.

- gasvormende voedingsmiddelen, voorbeelden ervan zijn: koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), prei, ui, knoflook, peulvruchten (bonen,erwten, sperziebonen linzen etc.), suikerrijke producten, sommige soorten kauwgom en andere producten die veel zoetstof sorbitol bevatten (denk aan light producten).

Pre- en probiotica zoals Vivit, Activia, en Yakult, kunnen de klachten vaak verminderen, het zijn wel prijzige producten, die niet voor iedereen toegankelijk zijn en ze werken bovendien niet bij iedereen, maar als het helpt, dan is het wel aan te raden. Er bestaan daarnaast vezelpreparaten die de klachten verminderen, ik zou echter aanraden om eerst contact op te nemen met een diëtist of huisarts, voor u die gebruikt, er zit namelijk een maximumgrens aan. Soms worden er medicijnen voorgeschreven bij IBS, zoals antidepressiva en middelen tegen diaree, maar ik zou zeker aanraden om deskundig advies te vragen voor u die gebruikt, sommige ervan hebben namelijk bijwerkingen, of mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen en werken soms zelfs varslavend.

Kunt u zich in de bovengenoemde klachten terug vinden? Dan is het zeker aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts, die u kan doorverwijzen naar de diëtist, voor persoonlijke voedingsadvies. In de meeste gevallen word het vergoed door de verzekering.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Snel afvallen tips en snel vet verliezen!

Heel snel afvallen tips? Hoe Zou Je Jezelf Voelen Indien Je Binnen 14 Dagen 5kg Tot 17kg Afgeslankt bent..Zonder JoJo-Effect? Nu GRATIS Snel Afvallen...

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Lipoedeem in de benen

informatie over lipoedeem in de benen

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Hoe te handelen bij een beroerte?

Beknopte handleiding om een beroerte te herkennen en adequaat te handelen

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Alcoholische drankjes en kanker

Alcoholische drankjes kunnen leiden tot allerlei soorten kanker

Onthaasten makkelijker gezegd dan gedaan

stress, iedereen heeft er last van. Onthaasten lijkt het toverwoord maar hoe?

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Alles over de koortslip

Informatie over de ooraken en behandeling van een koortslip

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Alles over mazelen

Informatie over de mazelen

Chinese kruiden & acupunctuur.

Dit artikel gaat over de werking van de chinese geneeskunde..