Reisziekte


Publicatie datum:

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?

Gesponsorde koppelingen

Driekwart van de nederlandse bevolking heeft wel eens last van reisziekte. Reisziekte is eigenlijk een verzamelnaam van wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Ook in een lift, kermisattractie of schommel kan reisziekte optreden. Deze ziekte heeft voornamelijk te maken met het evenwichtscentrum. Bent u geïnteresseerd in deze ziekte of heeft u misschien zelf wel last van deze ziekte en weet u niet waarmee deze ziekte te maken heeft of wat u eraan kunt doen? In dit artikel geef ik u het antwoord.

Veel mensen hebben wel eens met reisziekte te maken gehad of misschien heeft u zelf wel last van wagenziekte. Voornamelijk kinderen tussen de 2 en de 10 jaar hebben vaak last van reisziekte omdat bij hun het evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld.

Nu zou u denken waarom dan juist het evenwichtsorgaan? Reisziekte zit hem in het evenwichtscentrum. Het evenwichtscentrum in de hersenen ontvangt informatie over de beweging, stand van het lichaam en de beweging van buiten, dus van je omgeving. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en gevoelszenuwen die zich in spieren en gewrichten bevinden. Nou kan het zijn dat de informatie tegenstrijdig is, bijvoorbeeld als het evenwichtsorgaan een beweging meld die je ogen niet kunnen waarnemen. Dit gebeurd vaak op zee, als jij in de hut zit. Je evenwichtsorgaan registreert de deining van de zee, maar doordat jij in de hut zit en jou lichaam en de hut dezelfde beweging maken, registreren je ogen stilstand. Het gevolg hiervan is dat jou hersenen in de war raken. Je hersenen beginnen met het aanmaken van de stof histamine, de stof wordt vrijgegeven en prikkelt vervolgens het braakcentrum. Dit heeft tot gevolg dat je misselijk wordt en soms zelfs moet overgeven.

Reisziekte heeft meerdere symptonen dan alleen misselijkheid. Net als bij bijna elke ziekte, reageert ieder persoon anders op de ziekte. Hoe men reageert hangt ook af van de leeftijd. Zoals ik al noemde zijn kinderen tussen de 2 en de 10 jaar vatbaarder voor de ziekte dan volwassenen. Kinderen tussen de 2 en de 10 jaar reageren ook bijna allemaal hetzelfde op de ziekte, namelijk misselijkheid en braken. Hoe ouder je wordt, hoe minder je hoeft te braken. Je krijgt andere symptonen en voelt op den duur al aan wanneer je ziek wordt. Vaak krijg je het heel warm/benauwd en je krijgt hoofdpijn. Als je dan nog lang in de auto blijft zitten wordt het natuurlijk erger en op den duur wordt je wel misselijk en uiteindelijk ga je braken maar de weg daar naar toe is lang genoeg dat je het kunt voorkomen.

Voorkomen is altijd beter als genezen zegt men. Vooral bij wagenziekte kun je beter voorkomen. Er zijn tegenwoordig steeds meer tabletten voor uitgevonden en ook komen er steeds meer foefjes op de markt zoals bijvoorbeeld bandjes voor om je pols. Maar of deze helpen is per persoon verschillend en het ligt er ook aan hoevaak je er last van hebt. Na mijn eigen ervaring helpt alleen een goeie tablet van het merk Primatour in combinatie met een aantal verstandige tips:

  • Zorg voor voldoende frisse lucht, vermijd rook, benzinedampen, vette etenslucht en parfum.
  • Beweeg je lichaam (voornamelijk je hoofd) zo min mogelijk en richt je op de weg (voor je, niet opzij)
  • Ga nooit lezen of met je spelcomputer spelen in de auto.
  • Wanneer je voor in de auto (bus) zit wordt je minder snel ziek
  • Concentreer je op de weg, niet op allerlei flitsende bewegingen om je heen, en rijd met je bestuurder mee. (men zegt namelijk dat als je zelf rijd, je geen last meer hebt van reisziekte)
  • Zorg dat je rustig blijft, stress en angst versterken de effecten van reisziekte.
  • Ga nooit slapen of liggen

Een vraag die veel mensen stellen is: Kun je over reisziekte heen groeien? Sommige mensen beweren dat het kan. Zelf uit eigen ervaring en familie ervaring zeg ik nee. Wel is het zo dat je op een bepaalde manier gewend raakt aan het reizen en wanneer je iedere dag reist, je minder snel ziek wordt. Maar helemaal er overheen groeien gebeurd nooit. Als je zelf je rijbewijs hebt gehaald en je rijd dus zelf, dan concentreer je je zo goed op de weg, dat je niet meer ziek wordt.

Ook is het zo dat je bij sommige auto's sneller ziek word. Dit klopt ook, het ligt voornamelijk aan hoe een auto op de weg ligt. Bussen of hogere auto's waar je dus beter op de weg kunt kijken, wordt je minder snel ziek in.  In auto's die zo op de weg liggen dat je niet meer voelt dat je rijd, dus geen hobbeltje meer voelt etc. word je heel erg ziek. Je zult juist denken van niet, maar wanneer jou hersenen in de war raken, dus zich niet meer kunnen oriënteren (wat dus gebeurd als je niet verneemt dat je rijd, maar je rijd wel) word je ziek. Het maakt ook verschil uit, wat voor een persoon in de auto rijd waar jij dus bij in zit. Je hebt verschillende rij-stylen zoals een voorzichtige rijder, daarbij in de auto word je heel erg ziek. Dit komt doordat een voorzichtige rijder vaak remt voor bochten en niet constant dezelfde snelheid rijd. Daarin tegen heb je ook een ruige rijder, die meestal behoorlijk hard rijden en op het laatste moment remmen, wel rijden ze vaak een constante snelheid. Het belangrijkste is dat wanneer je iemand in de auto hebt met reisziekte, dat je een constante snelheid aanhoud en niet op het laatste moment heel stijf remt. Veel remmen is voor iemand met wagenziekte heel vervelend, hierdoor raakt de maag helemaal van slag en is je oriëntatie kwijt.

Kortom wanneer je last hebt van reisziekte is het dus heel belangrijk dat je zelf weet wat je eraan kunt doen en je er ook op aanpast, en dat je bestuurder zich ook een beetje aanpast. Zo valt er best te leven met deze ziekte en het voordeel is, hoe ouder je wordt, hoe beter je ermee om kunt gaan en hoe minder je er last van hebt.

 


Foobie gebruiker ashleyelema

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Behandeling van psoriasis

Informatie over de behandeling van psoriasis

Vetweefsel in het menselijke lichaam.

Een inzicht in vetweefsel in het lichaam, de taken van vet, soorten en percentage in het lichaam.

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Alles over abortus

Alles over abortus. Welke methodes zijn er en hoe werkt het, wat is de wetgeving.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VI

Goede en slechte vetten

Relatietherapie en psychotherapie: verschil?

Begrijp wat een relatietherapie anders maakt dan een psychotherapie.

Jeugdpuistjes (acne)

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Voetschimmel, wat nu?

Hoe voorkom je voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Extra verzorging voor uw gebit en het gebit van uw kinderen.

Een stukje extra verzorging voor het gebit

Tropische ziektes: wat voor voorzorgsmaatregelen neem je voor je op vakantie gaat?

Tropische ziektes: besmettingsweg en verschijnselen. Welke voorzorgsmaatregelen, vaccinaties en bijwerkingen.

De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Een negatieve zwangerschapstest hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet zwanger bent. Toch is een positieve zwangerschapstest de enige manier om met zekerheid te weten of je zwanger bent of niet.

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?