stoppen met roken


Publicatie datum:

artikel over stoppen met roken

Gesponsorde koppelingen

Sophie klaassen is gestopt met roken. zij was zwaar verslaafd. waarom zou het ieder ander niet lukken dan?

Gesponsorde koppelingen

 

Stoppen met… roken voor Sophie Klaassen

 

‘Werkelijk een grote opluchting, verder zonder sigaret..’

 

Sophie Klaassen, 52-jarige moeder, heeft meegedaan aan het tv-programma ‘Start, Stop, Reset’. Sophie was verslaafd aan roken en ze wilde hier graag mee stoppen. Voordat Sophie aan de opnames begon hebben wij haar geïnterviewd. Na het hele stopproces hebben we dit nog eens gedaan.

 

Voordat Sophie stopt met roken

Waar begon de ellende van het roken?

“ Jeetje, dat is een hele tijd geleden. Voor zo ver ik me nog kan herinneren was ik 17 of 18 jaar oud. In die tijd rookte iedereen, dat was ‘normaal’ voor die tijd. Zoals nu de meeste jongeren boven de zestien alcohol drinken was het in mijn tijd normaal dat je rookte. Als je niet rookte hoorde je er niet bij dus vandaar dat ik automatisch ook ging roken. In die tijd wist je nog niet dat het gevaarlijk was. Er werd mij nooit gezegd dat het werkelijk zo ongezond was.

 

Hoe ziet het rookgedrag van deze vierendertig rokende jaren eruit?

“ Roken is een soort gewoonte van me geworden. Wanneer ik ’s ochtend aankom op mijn werk begin ik met een sigaretje. De volgende rooksessie is tijdens de lunch, ook na het avondeten volgt er een rookpauze. Wanneer ik ’s avonds even de krant lees komt de aansteker met het pakje sigaretten ook weer tevoorschijn. Meestal is dat de laatste van die dag want daarna kijk ik meestal tv en dan kan ik wel zonder. Op feestjes of op het terras rook ik meer dan anders. Maar ik denk dat ik gemiddeld een half pakje per dag rook op een normale dag. Dat zijn zo’n tien sigaretten per dag. De feestjes en dergelijke brengen mijn gemiddelde wat omhoog. Tijdens de zwangerschap van mijn dochter heb ik bijna niet gerookt. Maar zelfs toen ben ik niet helemaal gestopt, schandalig eigenlijk!”

 

Om welke redenen hebt u besloten te stoppen met roken?

“ Ongezond, zonde van mijn geld, gele tanden, stinkende adem en ’s ochtends last hebben van hoesten. Dat laatste is de hoofdreden. Vaak stond ik ’s ochtends op met een verschrikkelijke hoest met de welbekende piep erbij. Daarbij kwam nog het gevoel alsof ik een asbak had ingeslikt. Op een gegeven moment had ik er genoeg van, ik baalde van mezelf. Vanaf dat moment heb ik met het idee rond gelopen om te stoppen met roken. De angst die ik had om te falen en de angst van de bijwerkingen weerhielden mij er van onmiddellijk te stoppen.”

 

Hoe gaat u het aanpakken om uw doel, stoppen met roken, te bereiken?

“Mijn doel is bereikt wanneer ik één jaar niet rook, dus gestopt ben. Deze missie is pas echt geslaagd wanneer ik ook niet meer continu aan sigaretten denk. Wanneer ik mijn doel bereikt heb, ga ik van het uitgespaarde geld lekker op vakantie met mijn vriendin die ook gaat stoppen met roken. Om het proces te laten slagen ga ik de mensen om mij heen inlichten over mijn actie. Dit raad ik zeker iedereen aan! Het is fijn dat de mensen om je heen het weten. Zo kunnen ze je niet alleen erg goed helpen, maar weten ze ook waarom je last hebt van stemmingswisselingen. Ik probeer eerst te stoppen op eigen kracht door elke keer weer aan mijn gezondheid en de ochtenden dat ik fris opsta te denken. Als dit niet lukt, zal ik alternatieve hulpmiddelen zoeken zoals een het bezoek aan een arts, pleisters en kauwgoms. Toch blijf ik er bij dat het - wanneer je het zelf wilt - het ook gaat lukken!”

 

Nu Sophie Klaassen gestopt is met roken

Hoe is het stopproces verlopen?

“ Het is een opluchting dat het is gelukt maar het was een moeilijke en zware periode. Er waren zeker tegenslagen. Vooral op feestjes was ik jaloers op de rest. Ik heb veel nieuwe kleren gekocht om mijn aandacht af te leiden. Het is zo vreemd dat een product van €4,20 je leven zo erg kan beïnvloeden. De eerste moeilijke momenten waren op het werk. Roken zat zo in mijn schema, het was een gewoonte. Om eerlijk te zijn ben ik een paar keer gefaald. De faal momenten waren op het werk. Als de stress me te veel werd was ik toe aan mijn oude gewoonte. Anderzijds viel het me op dat mijn smaak- en geurvermogen verbeterden en dat ik meer ging genieten van eten.”

 

Denkt u nu als ‘ex-roker’ dat roken een psychische verslaving is of is het werkelijk zo dat je lichaam snakt naar een sigaret?

“ Allebei, ik blijf bij mijn standpunt dat als je iets echt graag wilt ook lukt, maar ik spreek uit ervaring. Soms is het echt zo dat je lichaam een sigaret nodig heeft. Gelukkig heb ik het ‘geschreeuw’ van mijn eigen lichaam overwonnen en ben ik gestopt. Ik ben trots op mezelf!”

 

Heeft u nog tips voor andere mensen die willen stoppen?

“ - Wat mij erg hielp was om mijn stop plannen tegen iedereen te vertellen zodat ze mij er telkens weer op konden attenderen. Verder had ik voor mezelf een streefdatum afgesproken en probeerde ik mezelf niet in de verleiding te brengen. Om alle verleidingen te weerstaan maakte ik het huis vaak helemaal schoon. Ik zorgde dat alle sporen van een sigaret of iets dat me er aan deed denken weg waren. De belangrijkste tip lijkt mij dat je het echt zelf moet willen! Waar een wil is, is een weg.. zoals de cliché uitspraak zegt.”


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf.-John Bradshaw

Uitleg en handleiding voor het helen van het

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1