Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen


Publicatie datum:

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Gesponsorde koppelingen

Als het goed is doen we het allemaal twee keer per dag en het liefste nog twee minuten lang; tandenpoetsen. Uit nader onderzoek blijkt dat 48% van de Nederlanders korter dan twee minuten poetst en maar liefst 71% poetst twee keer op een dag. En van alle Nederlanders hebben 60% een elektrische tandenborstel in de badkamer staan.

Maar wat is nou eigenlijk beter om mee te poetsen? De elektrische tandenborstel of toch de ouderwetse hand tandenborstel? En hoe moet dat dan precies?

Elektrisch poetsen

We willen allemaal een stralend en een zo goed mogelijk gezond gebit, tandenpoetsen hoort hierbij tot dagelijkse behoefte. Maar goed poetsen is niet zo eenvoudig als het lijkt, het is een secuur werkje. Na het eten blijft er gemakkelijk voedsel tussen tanden en kiezen achter, dit wordt ook wel tandplak genoemd. Als deze plak niet grondig verwijderd wordt kunnen er caries (gaatjes) of tandvleesontstekingen ontstaan.

Dankzij een elektrische tandenborstel kan deze plak op een gemakkelijke manier verwijderd worden. Het fijne van deze tandenborstel is dat de juiste poetsbewegingen al automatisch voorzien zijn maar dit betekent niet dat het gebit op de juiste manier verzorgt wordt. Het is ook belangrijk de borstel op de juiste manier te gebruiken! Als dit niet het geval is kan er blijvende schade aan het gebit worden gebracht, dit willen we voorkomen en daarom zijn er poetsinstructies in het leven geroepen, en deze heb ik beschreven in het volgende stukje tekst met bijbehorende afbeeldingen.

 elektrisch poetsen         roterende borstel            sonische borstel

Poetsinstructie

Het handigste is voor jezelf om een vaste volgorde vast te houden. Bijvoorbeeld aan de binnenkant links in de onderkaak. Hou de borstel een paar tellen op de kies en schuif vervolgens door naar de volgende kies. Let op! Niet te hard duwen want zo beschadig je het tandvlees. De tandvlees randjes moeten ook meegepoetst worden, dus dat mag ook als een aandachtspuntje in gedachten worden gehouden.

Is de binnenkant klaar? Dan gaan we naar de buitenkant en wordt er weer op dezelfde manier gepoetst namelijk kies voor kies en tand voor tand. Na de buitenkant komt het gedeelte van de kauwvlakken aan de beur,t dus bovenop de kiezen en ook hier weer; kies voor kies. Een ezelsbruggetje om te houden zijn de drie B's. Binnenkant --> Buitenkant --> Bovenop. Neem voorjezelf in acht wat je het fijnste vind poetsen van volgorde.

 Juiste poetsvolgorde     bovenkaak achterkant   bovenkaak binnenkant

 bovenkaak voorkant         bovenkaak bovenop     onderkaak onderkant

onderkaak binnenkant onderkaak buitenkant   onderkaak bovenop

In dit artikel heb ik het al eerder naar voren gebracht: twee minuten poetsen minimaal. De laatste editie elektrische tandenborstel hebben een elektrische timer. Ze geven een signaal als de twee minuten bereikt zijn. De keuze van tandenborstel ligt aan de koper zelf. Het duurste wil ook niet zeggen dat het dit het beste aankoop is, maar heeft meestal wel uitgebreide poets standen.

Uit onderzoek is gebleken dat de elektrische tandenborstel beter plak verwijderd dan de vertrouwde handtandenborstel. Nadeel is wel dat de aanschaf duur is, niet alleen het apparaat maar ook de opzetborsteltjes. Deze moeten na 3 maanden vervangen worden ivm met bacterieren.

Het is misschien wat lastig in het begin maar na elektrisch poetsen wil je nooit anders meer!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Premenstrueel syndroom

PMS, menstruatieklachten, premenstrueel syndroom

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen

Alles over aambeien

Informatie over aambeien, de oorzaken, de symptomen en de behandeling

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?

Opeens heb je last van uitstralende spierpijn in je benen, je rug en je armen. Is dat nou een hernia?