Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen


Publicatie datum:

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Gesponsorde koppelingen

Als het goed is doen we het allemaal twee keer per dag en het liefste nog twee minuten lang; tandenpoetsen. Uit nader onderzoek blijkt dat 48% van de Nederlanders korter dan twee minuten poetst en maar liefst 71% poetst twee keer op een dag. En van alle Nederlanders hebben 60% een elektrische tandenborstel in de badkamer staan.

Maar wat is nou eigenlijk beter om mee te poetsen? De elektrische tandenborstel of toch de ouderwetse hand tandenborstel? En hoe moet dat dan precies?

Elektrisch poetsen

We willen allemaal een stralend en een zo goed mogelijk gezond gebit, tandenpoetsen hoort hierbij tot dagelijkse behoefte. Maar goed poetsen is niet zo eenvoudig als het lijkt, het is een secuur werkje. Na het eten blijft er gemakkelijk voedsel tussen tanden en kiezen achter, dit wordt ook wel tandplak genoemd. Als deze plak niet grondig verwijderd wordt kunnen er caries (gaatjes) of tandvleesontstekingen ontstaan.

Dankzij een elektrische tandenborstel kan deze plak op een gemakkelijke manier verwijderd worden. Het fijne van deze tandenborstel is dat de juiste poetsbewegingen al automatisch voorzien zijn maar dit betekent niet dat het gebit op de juiste manier verzorgt wordt. Het is ook belangrijk de borstel op de juiste manier te gebruiken! Als dit niet het geval is kan er blijvende schade aan het gebit worden gebracht, dit willen we voorkomen en daarom zijn er poetsinstructies in het leven geroepen, en deze heb ik beschreven in het volgende stukje tekst met bijbehorende afbeeldingen.

 elektrisch poetsen         roterende borstel            sonische borstel

Poetsinstructie

Het handigste is voor jezelf om een vaste volgorde vast te houden. Bijvoorbeeld aan de binnenkant links in de onderkaak. Hou de borstel een paar tellen op de kies en schuif vervolgens door naar de volgende kies. Let op! Niet te hard duwen want zo beschadig je het tandvlees. De tandvlees randjes moeten ook meegepoetst worden, dus dat mag ook als een aandachtspuntje in gedachten worden gehouden.

Is de binnenkant klaar? Dan gaan we naar de buitenkant en wordt er weer op dezelfde manier gepoetst namelijk kies voor kies en tand voor tand. Na de buitenkant komt het gedeelte van de kauwvlakken aan de beur,t dus bovenop de kiezen en ook hier weer; kies voor kies. Een ezelsbruggetje om te houden zijn de drie B's. Binnenkant --> Buitenkant --> Bovenop. Neem voorjezelf in acht wat je het fijnste vind poetsen van volgorde.

 Juiste poetsvolgorde     bovenkaak achterkant   bovenkaak binnenkant

 bovenkaak voorkant         bovenkaak bovenop     onderkaak onderkant

onderkaak binnenkant onderkaak buitenkant   onderkaak bovenop

In dit artikel heb ik het al eerder naar voren gebracht: twee minuten poetsen minimaal. De laatste editie elektrische tandenborstel hebben een elektrische timer. Ze geven een signaal als de twee minuten bereikt zijn. De keuze van tandenborstel ligt aan de koper zelf. Het duurste wil ook niet zeggen dat het dit het beste aankoop is, maar heeft meestal wel uitgebreide poets standen.

Uit onderzoek is gebleken dat de elektrische tandenborstel beter plak verwijderd dan de vertrouwde handtandenborstel. Nadeel is wel dat de aanschaf duur is, niet alleen het apparaat maar ook de opzetborsteltjes. Deze moeten na 3 maanden vervangen worden ivm met bacterieren.

Het is misschien wat lastig in het begin maar na elektrisch poetsen wil je nooit anders meer!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

CVS

ME CVS, de controverse

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Yoga Oefeningen Voor Rug- en Nekklachten

Zit u verkeerd of loopt u scheef? Of heeft u gewoon veel last van nek en rug doordat u op het werk de hele dag achter een computer zit? Geen tijd en geld voor een therapeut, dan zijn yoga oefeningen een ideale oplossing dat u thuis kunt uitvoeren.

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Stoppen met roken

Informatie over stoppen met roken

Alles over mazelen

Informatie over de mazelen

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Snel afvallen en op gewicht blijven

Hoe je snel en effectief kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Alles over de koortslip

Informatie over de ooraken en behandeling van een koortslip

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik