Tandplak


Publicatie datum:

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet dat het verstandig is om je gebit goed te reinigen, tweemaal daags poetsen is de standaard en af en toe flossen kan ook geen kwaad. Maar waarom eigenlijk? Hoeveel kwaad kan het als je gewoon voortaan je tanden niet meer poetst? In dit artikel ga ik eens wat verder in op wat tand plak precies is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Tantplak wordt ook wel tandplaque genoemd en is een dun, kleverig, onzichtbaar laagje over de tanden en zit dus ook tussen je tanden, het kan makkelijk verwijderd worden maar wanneer men niet poetst kan het verkalken waardoor tandsteen ontstaat. Tandsteen kan alleen door de tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.

Tandplaque bestaat onder anderen uit voedselresten, slijm en bacteriën, ook de melkzuur bacterie (zit ook in de darmen) die suiker en koolhydraten afbreekt en melkzuur uitscheid. Dit zuur is met name slecht voor je tanden aangezien het je tandglazuur oplost, sommige bacteriën eten zich door het tandglazuur heen en komen bij het tandbeen (tandbot) zodat er tandbederf of tandrot kan ontstaan (cariës) waardoor tanden letterlijk van binnen uit wegrotten, bij eten van veel suikers (goede voeding voor bacteriën) en onvoldoende mondhygiëne kan dit gebeuren.

Tandplaque niet gemakkelijk te zien waardoor er plakverklikkers op de mark zijn gebracht in tabletvorm of vloeibaar. Plakverklikkers worden ook wel disclosing tablets genoemd die na het poetsen aangebracht dienen te worden, vervolgens even spoelen met water en op plaatsen waar tandplaque zit kleuren de tanden rood of blauw. Poetsen dus tot er geen kleur weer is. Verder heeft elektrisch poetsen een betere uitwerking dan poetsen met een gewone tandenborstel.

Tandplaque kan echter ook onder je tandvlees komen waardoor tandpockets ontstaan. Gezond tandvlees is roze, gaat niet bloeden bij poetsen of eten en zit strak om de tanden. Bij onvoldoende reiniging (minder dan 1 keer per dag poetsen) komt tandplaque tussen tand en tandvlees waardoor tandvlees kan ontsteken (gingivitis). Gingivitis is te herkennen aan bloedend tandvlees bij poetsen en of eten, het tandvlees is rood van kleur. Wanneer men bij het ontdekken van gingivitis weer meer gaat poetsen (twee maal daags) en flossen, zal het vanzelf weer verdwijnen. Is dit niet het geval, dan kan er parodontitis ontstaan. Dit is het volgende stadium van tandvleesontsteking waarbij er ook tandsteen tussen tand en tandvlees zit verder tasten bacteriën ook vezels en het kaakbot aan waardoor tanden los komen te zitten en uiteindelijk spontaan uit de monden kunnen vallen. Parodontitis is alleen door de tandarts of mondhygiënist te verwijderen, maar het aangedane kaakbot groeit niet meer terug zodat loszittende tanden nooit meer volledig gerestoreerd kunnen worden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Lijmoor bij kinderen

Geeft een omschrijving wat lijmoor is, wat de oorzaken zijn en hoe te behandelen.

Zindelijkheidstraining: wanneer beginnen? Tips en trucs

Een kind zindelijk maken kan een hele klus zijn. Wanneer moet je beginnen? En hoe pak je dit aan?

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Alles over de koortslip

Informatie over de ooraken en behandeling van een koortslip

Astma

Een beschrijving over wat astma is, waarom het behandeld wordt en welke therapiemogelijkheden er zijn.

Veilig de auto in met baby autostoeltjes

Informatie over autostoeltjes en veiligheid van baby's in de auto

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Verschillende soorten slechthorendheid

er zijn verschillende soorten slechthorendheid, hier een aantal soorten weergegeven.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Alles over EHEC

Informatie over EHEC: symptomen, behandeling, preventie

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Het digitale rontgen onderzoek

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Zwanger: wordt het een jongetje of een meisje

zwanger, hoe weet je of het een jongetje of een meisje wordt?

Mobiele telefoons en gezondheid

Gezondheidsrisico's van mobiele telefoons

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Alles over tenniselleboog

Informatie over de tenniselleboog