Tandplak


Publicatie datum:

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet dat het verstandig is om je gebit goed te reinigen, tweemaal daags poetsen is de standaard en af en toe flossen kan ook geen kwaad. Maar waarom eigenlijk? Hoeveel kwaad kan het als je gewoon voortaan je tanden niet meer poetst? In dit artikel ga ik eens wat verder in op wat tand plak precies is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Tantplak wordt ook wel tandplaque genoemd en is een dun, kleverig, onzichtbaar laagje over de tanden en zit dus ook tussen je tanden, het kan makkelijk verwijderd worden maar wanneer men niet poetst kan het verkalken waardoor tandsteen ontstaat. Tandsteen kan alleen door de tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.

Tandplaque bestaat onder anderen uit voedselresten, slijm en bacteriën, ook de melkzuur bacterie (zit ook in de darmen) die suiker en koolhydraten afbreekt en melkzuur uitscheid. Dit zuur is met name slecht voor je tanden aangezien het je tandglazuur oplost, sommige bacteriën eten zich door het tandglazuur heen en komen bij het tandbeen (tandbot) zodat er tandbederf of tandrot kan ontstaan (cariës) waardoor tanden letterlijk van binnen uit wegrotten, bij eten van veel suikers (goede voeding voor bacteriën) en onvoldoende mondhygiëne kan dit gebeuren.

Tandplaque niet gemakkelijk te zien waardoor er plakverklikkers op de mark zijn gebracht in tabletvorm of vloeibaar. Plakverklikkers worden ook wel disclosing tablets genoemd die na het poetsen aangebracht dienen te worden, vervolgens even spoelen met water en op plaatsen waar tandplaque zit kleuren de tanden rood of blauw. Poetsen dus tot er geen kleur weer is. Verder heeft elektrisch poetsen een betere uitwerking dan poetsen met een gewone tandenborstel.

Tandplaque kan echter ook onder je tandvlees komen waardoor tandpockets ontstaan. Gezond tandvlees is roze, gaat niet bloeden bij poetsen of eten en zit strak om de tanden. Bij onvoldoende reiniging (minder dan 1 keer per dag poetsen) komt tandplaque tussen tand en tandvlees waardoor tandvlees kan ontsteken (gingivitis). Gingivitis is te herkennen aan bloedend tandvlees bij poetsen en of eten, het tandvlees is rood van kleur. Wanneer men bij het ontdekken van gingivitis weer meer gaat poetsen (twee maal daags) en flossen, zal het vanzelf weer verdwijnen. Is dit niet het geval, dan kan er parodontitis ontstaan. Dit is het volgende stadium van tandvleesontsteking waarbij er ook tandsteen tussen tand en tandvlees zit verder tasten bacteriën ook vezels en het kaakbot aan waardoor tanden los komen te zitten en uiteindelijk spontaan uit de monden kunnen vallen. Parodontitis is alleen door de tandarts of mondhygiënist te verwijderen, maar het aangedane kaakbot groeit niet meer terug zodat loszittende tanden nooit meer volledig gerestoreerd kunnen worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Reisziekte

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?

Runners high bij de oermens

Dat er bij het sporten een hormoon vrijkomt waardoor je je goed voelt, horen we tegenwoordig wel vaker. Maar waarom komt het dat er tijdens het hardlopen meer van dit hormoon vrijkomt dan bij andere sporten?

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

Relatietherapie en psychotherapie: verschil?

Begrijp wat een relatietherapie anders maakt dan een psychotherapie.

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

CVS

ME CVS, de controverse

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VIII

De eerste ketosis-stap