Tandplak


Publicatie datum:

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Gesponsorde koppelingen

Iedereen weet dat het verstandig is om je gebit goed te reinigen, tweemaal daags poetsen is de standaard en af en toe flossen kan ook geen kwaad. Maar waarom eigenlijk? Hoeveel kwaad kan het als je gewoon voortaan je tanden niet meer poetst? In dit artikel ga ik eens wat verder in op wat tand plak precies is en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Tantplak wordt ook wel tandplaque genoemd en is een dun, kleverig, onzichtbaar laagje over de tanden en zit dus ook tussen je tanden, het kan makkelijk verwijderd worden maar wanneer men niet poetst kan het verkalken waardoor tandsteen ontstaat. Tandsteen kan alleen door de tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.

Tandplaque bestaat onder anderen uit voedselresten, slijm en bacteriën, ook de melkzuur bacterie (zit ook in de darmen) die suiker en koolhydraten afbreekt en melkzuur uitscheid. Dit zuur is met name slecht voor je tanden aangezien het je tandglazuur oplost, sommige bacteriën eten zich door het tandglazuur heen en komen bij het tandbeen (tandbot) zodat er tandbederf of tandrot kan ontstaan (cariës) waardoor tanden letterlijk van binnen uit wegrotten, bij eten van veel suikers (goede voeding voor bacteriën) en onvoldoende mondhygiëne kan dit gebeuren.

Tandplaque niet gemakkelijk te zien waardoor er plakverklikkers op de mark zijn gebracht in tabletvorm of vloeibaar. Plakverklikkers worden ook wel disclosing tablets genoemd die na het poetsen aangebracht dienen te worden, vervolgens even spoelen met water en op plaatsen waar tandplaque zit kleuren de tanden rood of blauw. Poetsen dus tot er geen kleur weer is. Verder heeft elektrisch poetsen een betere uitwerking dan poetsen met een gewone tandenborstel.

Tandplaque kan echter ook onder je tandvlees komen waardoor tandpockets ontstaan. Gezond tandvlees is roze, gaat niet bloeden bij poetsen of eten en zit strak om de tanden. Bij onvoldoende reiniging (minder dan 1 keer per dag poetsen) komt tandplaque tussen tand en tandvlees waardoor tandvlees kan ontsteken (gingivitis). Gingivitis is te herkennen aan bloedend tandvlees bij poetsen en of eten, het tandvlees is rood van kleur. Wanneer men bij het ontdekken van gingivitis weer meer gaat poetsen (twee maal daags) en flossen, zal het vanzelf weer verdwijnen. Is dit niet het geval, dan kan er parodontitis ontstaan. Dit is het volgende stadium van tandvleesontsteking waarbij er ook tandsteen tussen tand en tandvlees zit verder tasten bacteriën ook vezels en het kaakbot aan waardoor tanden los komen te zitten en uiteindelijk spontaan uit de monden kunnen vallen. Parodontitis is alleen door de tandarts of mondhygiënist te verwijderen, maar het aangedane kaakbot groeit niet meer terug zodat loszittende tanden nooit meer volledig gerestoreerd kunnen worden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Asbest

algemene informatie over asbest

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven I

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Reisziekte

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven III

Waarom een koolhydraatarm dieet wel werkt

Vitamine B11: Foliumzuur

Informatief artikel over Foliumzuur (vitamine B11)

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

Thuis gemakkelijk afvallen? Hier een paar tips!

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

Ooglaseren: na de behandeling

Wat moet je wel en niet doen na een ooglaserbehandeling

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

De regering heeft ooit bedacht dat we ieder jaar moeten kunnen wisselen van ziektekostenverzekering maar wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

De paniekstoornis bij adolescenten: oorzaken en behandeling

Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken (etiologie) van de paniekstoornis bij adolescenten en de behandelingmogelijkheden. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?