Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het


Publicatie datum:

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Gesponsorde koppelingen

BehOntstoken tandvlees, is niet alleen vervelend maar kan ook een bedreiging voor je gebit vormen en uiteindelijk zelfs voor je algehele gezondheid. Maar laten we eerst maar eens kijken wat het is en hoe je het kunt proberen te voorkomen.

Gesponsorde koppelingen

Wat is het:

Tandplak op je tanden en kiezen kan een ontsteking veroorzaken in de rand van je tandvlees. Als deze ontsteking er lang zit dan kan de onsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Als dit gebeurt dan gaat het kaakbot rond de tanden en kiezen verloren, uiteindelijk kan het kaakbot zich zo ver terugtrekken dat tanden en kiezen los gaan staan en zelfs uitvallen.

 

Kenmerken:

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het tandvlees bloeden bij poetsen of eten.

Ontstaan:

De tandplak die uiteindelijk de ontsteking veroorzaakt, ontstaat door bacteriën. Deze vormen tandplak, een kleverig laagje op tanden, het heeft dezelfde kleur en is daarom moeilijk te zien. Als tandplak langere tijd blijft zitten dan hardt het uit en verandert het in tandsteen.

Voorkomen:

Uiteraard geregeld poetsen. Het liefst minimaal twee keer per dag. Waarbij je dan goed poetst. Verder kan het reinigen met tandenstokers of flossen extra helpen om tandplak te verwijderen. Let op met mondwater, hierdoor kun je namelijk ook de goede bacteriën doden, die helpen je tanden schoon te houden. Helaas hebben sommige mensen aanleg voor gevoelig tandvlees en zullen ze ondanks goede verzorging toch last kunnen krijgen.

Behandeling:

Als je een behandelin nodig hebt dan zal dit in eerste instantie bij een mondhygiënist zijn..Waarbij de rand van je tandvlees wordt schoongemaakt.. Als het goed is en het aanslaat, in combinatie met poetstips, dan krijg je een jaarlijkse controle waarbij altijd je tandvlees in de gaten gehouden wordt om erger te voorkomen.. Als de eerste behandeling niet of niet genoeg helpt dan kan er uiteindelijk worden besloten om een reep tandvlees los te snijden en daarna het ontstoken gedeelte grondig te reinigen..

Dat laatste is uiteraard niet heel erg prettig, dus zoals met veel dingen is voorkomen beter dan genezen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 108
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Hoe kom ik over een angststoornis of depressie heen?

Angststoornissen en depressies zijn veelvoorkomende ziektes, waar gaat het mis en hoe kun je ze overwinnen?

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Krentenbaard

Wat is krentenbaard? Wat zijn de symptomen en hoe behandel ik krentenbaard?