Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens


Publicatie datum:

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel ik allang volwassen ben, kan ik binnen enkele seconden in een verlegen kleuter van net zes veranderen. Het enige was ik daarvoor hoef te doen, is een telefoon oppakken en een willekeurig nummer intoetsen. Het is een twijfelachtig talent, en ook een zeer onhandig talent. Maar het is een troostende gedachte, te weten dat ik niet de enige telefoonkleuter ben. Sterker nog: ik behoor tot een gezellige grote groep van telefoonbejaarden, I-stotteraars en mobiele piepkuikens.

Telefoonangst, of telefoonfobie zal sommigen in de oren klinken als een fabeltje. Anderen zullen meteen denken aan een ernstige stoornis in zware vorm. Iemand die gillend weg rent bij het idee een telefoon te moeten gaan gebruiken. Er zijn echter veel verschillende vormen van telefoonangst. Het varieert van mensen die zich gewoon niet prettig voelen wanneer ze iemand gaan bellen, tot mensen die klamme zweethandjes krijgen en beginnen te stotteren wanneer ze iemand aan de telefoon krijgen. Het kan dus gewoon vervelend zijn, maar voor een enkeling is het echt een zware belemmering in het dagelijks leven.

Herken je jezelf? Geen nood. Net als ik ben je geen uitzondering. Ik kan je zelfs feliciteren: je bent hoogstwaarschijnlijk helemaal normaal. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ruim 40% van de werknemers van een gemiddeld bedrijf last hebben van een zekere mate van telefoonangst. 

Een oorzaak van telefoonangst is niet bekend. Wel zijn er een aantal theorieën en zijn er enkele verbanden gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat telefoonangst een vorm van sociale angst is, waarbij de persoon in kwestie bang is om voor schut te staan. Anderen wetenschappers stellen dat telefoonangst voortkomt uit pure onzekerheid.
Daarnaast zijn er ook nog enkele psychiatrische ziektebeelden waarbij telefoonangst een vaker voorkomend verschijnsel is. Denk hierbij aan burn-outs en aan depressiviteit. Er zijn ook nog verschillende ziektebeelden, waarbij mensen aan waanideeën en/of hallucinaties lijden, waar telefoonangst heel goed in kan passen. 

Voor wie goed zoekt, zijn er op internet enkele tips te vinden over hoe je het beste met telefoonangst om kan gaan. Allen benadrukken ze om eerst na te gaan waarvoor de angst nu precies is en waarom dan. Zelf heb ik veel gehad aan de zogenaamd ‘droodle-tip’. Oftewel: houdt jezelf bezig met het maken van kleine tekeningetjes wanneer je aan de telefoon zit. Natuurlijk werkt het verrichten van andere kleine handelingen net zo goed. Het gaat erom dat je jouw gedachten ook nog op iets anders kan richten.
Als je zelf iemand moet bellen, helpt het om een gespreksplan op te stellen. Wanneer deze is opgesteld, hem te oefenen en jezelf dan een ultimatum te stellen. Daarmee bedoel ik dat je precies met jezelf afspreek wanneer je gaat bellen, en het dan ook direct doet. Bijvoorbeeld na het uitlaten van de hond, meteen doorlopen naar de telefoon met je jas nog aan. Het ophangen van je jas, is meteen een kleine handeling om te doen tijdens het bellen. 

Alle tips kunnen echter samengevat worden in twee woorden. Ik weet als geen ander dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar het valt niet te ontkennen. Om over je telefoonangst heen te komen, moet je het
                                                         gewoon doen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

De cyclus en symptomen van Binge Eating Disorder

Artikel over de cyclus van BED en de tekenen en symptomen van binge- eating.

Ontwikkeling baby 4 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 4 maanden

Alles over het mortons neuroom

Hier kunt u alles lezen over het mortons neuroom

Alcoholische drankjes en kanker

Alcoholische drankjes kunnen leiden tot allerlei soorten kanker

Bloosangst

Bloosangst kan een serieuze belemmering betekenen in iemands leven

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Meloenen zijn gezonde en lekkere dorstlessers

Meloenen zijn de ideale dorstlessers op warme zomerdagen en bevatten bovendien nauwelijks calorieën.

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Krentenbaard

Wat is krentenbaard? Wat zijn de symptomen en hoe behandel ik krentenbaard?

KIDD Syndroom

U heeft een kind dat ander gedrag vertoont dan andere kinderen. Vaak hoofdpijn, is onrustig, problemen met haren wassen, wil vaak niet mee doen aan spelletjes, is laat met allerlei normale zaken zoals fietsen, lopen, hinkelen, praten, moeite met leren.

stoppen met roken

artikel over stoppen met roken

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Een te trage schildklier

een te trage schildklier, wat is dat nou? en hoe ga je er mee om?

Slaap en de regulatie van slaap.

Een overzicht over welke soorten slaap er zijn en hoe slaap gereguleerd wordt.

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen