Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens


Publicatie datum:

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel ik allang volwassen ben, kan ik binnen enkele seconden in een verlegen kleuter van net zes veranderen. Het enige was ik daarvoor hoef te doen, is een telefoon oppakken en een willekeurig nummer intoetsen. Het is een twijfelachtig talent, en ook een zeer onhandig talent. Maar het is een troostende gedachte, te weten dat ik niet de enige telefoonkleuter ben. Sterker nog: ik behoor tot een gezellige grote groep van telefoonbejaarden, I-stotteraars en mobiele piepkuikens.

Telefoonangst, of telefoonfobie zal sommigen in de oren klinken als een fabeltje. Anderen zullen meteen denken aan een ernstige stoornis in zware vorm. Iemand die gillend weg rent bij het idee een telefoon te moeten gaan gebruiken. Er zijn echter veel verschillende vormen van telefoonangst. Het varieert van mensen die zich gewoon niet prettig voelen wanneer ze iemand gaan bellen, tot mensen die klamme zweethandjes krijgen en beginnen te stotteren wanneer ze iemand aan de telefoon krijgen. Het kan dus gewoon vervelend zijn, maar voor een enkeling is het echt een zware belemmering in het dagelijks leven.

Herken je jezelf? Geen nood. Net als ik ben je geen uitzondering. Ik kan je zelfs feliciteren: je bent hoogstwaarschijnlijk helemaal normaal. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ruim 40% van de werknemers van een gemiddeld bedrijf last hebben van een zekere mate van telefoonangst. 

Een oorzaak van telefoonangst is niet bekend. Wel zijn er een aantal theorieën en zijn er enkele verbanden gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat telefoonangst een vorm van sociale angst is, waarbij de persoon in kwestie bang is om voor schut te staan. Anderen wetenschappers stellen dat telefoonangst voortkomt uit pure onzekerheid.
Daarnaast zijn er ook nog enkele psychiatrische ziektebeelden waarbij telefoonangst een vaker voorkomend verschijnsel is. Denk hierbij aan burn-outs en aan depressiviteit. Er zijn ook nog verschillende ziektebeelden, waarbij mensen aan waanideeën en/of hallucinaties lijden, waar telefoonangst heel goed in kan passen. 

Voor wie goed zoekt, zijn er op internet enkele tips te vinden over hoe je het beste met telefoonangst om kan gaan. Allen benadrukken ze om eerst na te gaan waarvoor de angst nu precies is en waarom dan. Zelf heb ik veel gehad aan de zogenaamd ‘droodle-tip’. Oftewel: houdt jezelf bezig met het maken van kleine tekeningetjes wanneer je aan de telefoon zit. Natuurlijk werkt het verrichten van andere kleine handelingen net zo goed. Het gaat erom dat je jouw gedachten ook nog op iets anders kan richten.
Als je zelf iemand moet bellen, helpt het om een gespreksplan op te stellen. Wanneer deze is opgesteld, hem te oefenen en jezelf dan een ultimatum te stellen. Daarmee bedoel ik dat je precies met jezelf afspreek wanneer je gaat bellen, en het dan ook direct doet. Bijvoorbeeld na het uitlaten van de hond, meteen doorlopen naar de telefoon met je jas nog aan. Het ophangen van je jas, is meteen een kleine handeling om te doen tijdens het bellen. 

Alle tips kunnen echter samengevat worden in twee woorden. Ik weet als geen ander dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar het valt niet te ontkennen. Om over je telefoonangst heen te komen, moet je het
                                                         gewoon doen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Keelontsteking (angina)

Een keelontsteking, of angina, kan heel pijnlijk zijn. Het is geen ernstige ziekte, ook al kan het soms angstaanjagend zijn.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

KIDD Syndroom

U heeft een kind dat ander gedrag vertoont dan andere kinderen. Vaak hoofdpijn, is onrustig, problemen met haren wassen, wil vaak niet mee doen aan spelletjes, is laat met allerlei normale zaken zoals fietsen, lopen, hinkelen, praten, moeite met leren.

Eczeem

Alles over eczeem

Alles over EHEC

Informatie over EHEC: symptomen, behandeling, preventie

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

Een te trage schildklier

een te trage schildklier, wat is dat nou? en hoe ga je er mee om?

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Herinneringstape. Dé truc voor een rechte houding

Bukken, zitten, staan….je buigt je rug veel vaker dan je denkt. Met deze tape zal je je bewust worden van alle “foute” bewegingen die je maakt. Ideaal voor het corrigeren van je houding