Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens


Publicatie datum:

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Gesponsorde koppelingen

Hoewel ik allang volwassen ben, kan ik binnen enkele seconden in een verlegen kleuter van net zes veranderen. Het enige was ik daarvoor hoef te doen, is een telefoon oppakken en een willekeurig nummer intoetsen. Het is een twijfelachtig talent, en ook een zeer onhandig talent. Maar het is een troostende gedachte, te weten dat ik niet de enige telefoonkleuter ben. Sterker nog: ik behoor tot een gezellige grote groep van telefoonbejaarden, I-stotteraars en mobiele piepkuikens.

Telefoonangst, of telefoonfobie zal sommigen in de oren klinken als een fabeltje. Anderen zullen meteen denken aan een ernstige stoornis in zware vorm. Iemand die gillend weg rent bij het idee een telefoon te moeten gaan gebruiken. Er zijn echter veel verschillende vormen van telefoonangst. Het varieert van mensen die zich gewoon niet prettig voelen wanneer ze iemand gaan bellen, tot mensen die klamme zweethandjes krijgen en beginnen te stotteren wanneer ze iemand aan de telefoon krijgen. Het kan dus gewoon vervelend zijn, maar voor een enkeling is het echt een zware belemmering in het dagelijks leven.

Herken je jezelf? Geen nood. Net als ik ben je geen uitzondering. Ik kan je zelfs feliciteren: je bent hoogstwaarschijnlijk helemaal normaal. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ruim 40% van de werknemers van een gemiddeld bedrijf last hebben van een zekere mate van telefoonangst. 

Een oorzaak van telefoonangst is niet bekend. Wel zijn er een aantal theorieën en zijn er enkele verbanden gelegd. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat telefoonangst een vorm van sociale angst is, waarbij de persoon in kwestie bang is om voor schut te staan. Anderen wetenschappers stellen dat telefoonangst voortkomt uit pure onzekerheid.
Daarnaast zijn er ook nog enkele psychiatrische ziektebeelden waarbij telefoonangst een vaker voorkomend verschijnsel is. Denk hierbij aan burn-outs en aan depressiviteit. Er zijn ook nog verschillende ziektebeelden, waarbij mensen aan waanideeën en/of hallucinaties lijden, waar telefoonangst heel goed in kan passen. 

Voor wie goed zoekt, zijn er op internet enkele tips te vinden over hoe je het beste met telefoonangst om kan gaan. Allen benadrukken ze om eerst na te gaan waarvoor de angst nu precies is en waarom dan. Zelf heb ik veel gehad aan de zogenaamd ‘droodle-tip’. Oftewel: houdt jezelf bezig met het maken van kleine tekeningetjes wanneer je aan de telefoon zit. Natuurlijk werkt het verrichten van andere kleine handelingen net zo goed. Het gaat erom dat je jouw gedachten ook nog op iets anders kan richten.
Als je zelf iemand moet bellen, helpt het om een gespreksplan op te stellen. Wanneer deze is opgesteld, hem te oefenen en jezelf dan een ultimatum te stellen. Daarmee bedoel ik dat je precies met jezelf afspreek wanneer je gaat bellen, en het dan ook direct doet. Bijvoorbeeld na het uitlaten van de hond, meteen doorlopen naar de telefoon met je jas nog aan. Het ophangen van je jas, is meteen een kleine handeling om te doen tijdens het bellen. 

Alle tips kunnen echter samengevat worden in twee woorden. Ik weet als geen ander dat het veel makkelijker gezegd dan gedaan is. Maar het valt niet te ontkennen. Om over je telefoonangst heen te komen, moet je het
                                                         gewoon doen!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Tandplak

wil je weten wat er gebeurt als je voortaan je tanden niet meer poetst?

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

UV-straling op de huid

De positieve gevolgen

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Mama moet ook slapen!

Slaapproblemen bij je peuter de baas

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

Aangezichtsverlamming op jonge leeftijd

Hoe ontstaat een aangezichtsverlamming precies, wat is het verloop en wat kan je er tegen doen?

Mogelijke oplossingen voor Insomnie

Tips om de slaap beter te kunnen vatten

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Een negatieve zwangerschapstest hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet zwanger bent. Toch is een positieve zwangerschapstest de enige manier om met zekerheid te weten of je zwanger bent of niet.

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Jeugdpuistjes (acne)

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Afvallen door water te drinken

Afvallen met water. Hoe doe je dat nu precies?

Hoofdluis, feiten en fabels

Wat helpt wel en niet tegen hoofdluis?