Verhalen over kanker: Deel I


Publicatie datum:

Verhalen over kanker in de media

Gesponsorde koppelingen

De verhalen over kanker en zijn risicofactoren zijn gewoonlijk geworden in de huidige media. Maar de berichten in deze verhalen kunnen soms verwarrend zijn. Er werd gezegd dat de meeste dingen onder de zon (en zelfs de zon zelf) op een bepaald niveau kanker kunnen veroorzaken of dat ze juist beschermend werken.

Waarom heerst er verwarring?

Niet alle wetenschappelijke onderzoeken zijn even betrouwbaar en dit kan verwarring opleveren. Sommigen worden goed uitgevoerd en produceren nauwkeurige en betrouwbare resultaten. Anderen worden minder zorgvuldig uitgevoerd waardoor de resultaten op toeval kunnen berusten of dat conclusies simpelweg verkeerd worden getrokken. Maar de media kunnen beide soorten onderzoeken melden en ze kunnen dan moeilijk van elkaar worden onderscheiden.

In het bijzonder is het bestuderen van het verband tussen levensstijlfactoren en kanker heel moeilijk. De wetenschappers kunnen niet zomaar op mensen gaan experimenteren zoals ze bij cellen of bij chemicaliën doen. Bijvoorbeeld kunnen wij niet zomaar een groep mensen ertoe brengen om ongezonde levensstijlen voor een jaar te laten hebben en dan dat te vergelijken met een gezonde groep. In plaats daarvan moeten wetenschappers grote aantallen mensen bekijken en een verband tussen risicofactoren en ziekte te vinden. Dit is een speciaal gebied van onderzoek dat epidemiologie wordt genoemd.

 

Verbanden vinden

Verbanden vinden tussen risicofactoren en ziekte kan moeilijk zijn omdat alle aspecten van onze levensstijl op elkaar inwerken. Als voorbeeld zouden epidemiologen kunnen zien of zwaarlijvigheid het risico van kanker verhoogt. Je zou kunnen denken dat zij statistieken van kanker in zwaarlijvige mensen met de statistieken van mensen met een gezond lichaamsgewicht kunnenvergelijken. Maar zo eenvoudig is het niet.

De zwaarlijvige mensen zullen eerder lichamelijk inactief zijn en ongezond eten, beiden kunnen het risico voor kanker onafhankleijk van elkaar verhogen. Zo moeten de epidemiologen zeer zorgvuldig zijn om rekening te houden met andere factoren die hun resultaten kunnen beïnvloeden.

 

Betrouwbaarheid in getallen

Wegens deze moeilijkheden kunnen de studies worden herhaald om te zien of dezelfde resultaten worden gevonden. Als veel onderzoeken dezelfde conclusie trekken, zal het hoogstwaarschijnlijk nauwkeurig zijn. Een voorbeeld hiervan is het verband tussen het roken en longkanker bewezen in honderden analyses sinds de jaren vijftig.

Soms worden delen van onderzoeken gemeld in de pers. Zelfs als ze goed werden uitgevoerd, moeten de resultaten gewoonlijk door andere wetenschappers worden bevestigd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Slaapproblemen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven III

Waarom een koolhydraatarm dieet wel werkt

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Lipoedeem in de benen

informatie over lipoedeem in de benen

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Opdrukken

Opdrukken doe je zo? De effectieve manier, probeer het!

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Alles over difterie

Informatie over difterie (kroep)

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen