Verhalen over kanker: Deel I


Publicatie datum:

Verhalen over kanker in de media

Gesponsorde koppelingen

De verhalen over kanker en zijn risicofactoren zijn gewoonlijk geworden in de huidige media. Maar de berichten in deze verhalen kunnen soms verwarrend zijn. Er werd gezegd dat de meeste dingen onder de zon (en zelfs de zon zelf) op een bepaald niveau kanker kunnen veroorzaken of dat ze juist beschermend werken.

Waarom heerst er verwarring?

Niet alle wetenschappelijke onderzoeken zijn even betrouwbaar en dit kan verwarring opleveren. Sommigen worden goed uitgevoerd en produceren nauwkeurige en betrouwbare resultaten. Anderen worden minder zorgvuldig uitgevoerd waardoor de resultaten op toeval kunnen berusten of dat conclusies simpelweg verkeerd worden getrokken. Maar de media kunnen beide soorten onderzoeken melden en ze kunnen dan moeilijk van elkaar worden onderscheiden.

In het bijzonder is het bestuderen van het verband tussen levensstijlfactoren en kanker heel moeilijk. De wetenschappers kunnen niet zomaar op mensen gaan experimenteren zoals ze bij cellen of bij chemicaliën doen. Bijvoorbeeld kunnen wij niet zomaar een groep mensen ertoe brengen om ongezonde levensstijlen voor een jaar te laten hebben en dan dat te vergelijken met een gezonde groep. In plaats daarvan moeten wetenschappers grote aantallen mensen bekijken en een verband tussen risicofactoren en ziekte te vinden. Dit is een speciaal gebied van onderzoek dat epidemiologie wordt genoemd.

 

Verbanden vinden

Verbanden vinden tussen risicofactoren en ziekte kan moeilijk zijn omdat alle aspecten van onze levensstijl op elkaar inwerken. Als voorbeeld zouden epidemiologen kunnen zien of zwaarlijvigheid het risico van kanker verhoogt. Je zou kunnen denken dat zij statistieken van kanker in zwaarlijvige mensen met de statistieken van mensen met een gezond lichaamsgewicht kunnenvergelijken. Maar zo eenvoudig is het niet.

De zwaarlijvige mensen zullen eerder lichamelijk inactief zijn en ongezond eten, beiden kunnen het risico voor kanker onafhankleijk van elkaar verhogen. Zo moeten de epidemiologen zeer zorgvuldig zijn om rekening te houden met andere factoren die hun resultaten kunnen beïnvloeden.

 

Betrouwbaarheid in getallen

Wegens deze moeilijkheden kunnen de studies worden herhaald om te zien of dezelfde resultaten worden gevonden. Als veel onderzoeken dezelfde conclusie trekken, zal het hoogstwaarschijnlijk nauwkeurig zijn. Een voorbeeld hiervan is het verband tussen het roken en longkanker bewezen in honderden analyses sinds de jaren vijftig.

Soms worden delen van onderzoeken gemeld in de pers. Zelfs als ze goed werden uitgevoerd, moeten de resultaten gewoonlijk door andere wetenschappers worden bevestigd.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Alles over Alli

Informatie over de enige wetenschappelijk bewezen dieetpil Alli (Orlistat)

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Behandeling van acné (jeugdpuistjes)

Lees hier alles over de behandeling van acné

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Hoe kom je van je diarree af?

Handige tips om je diarree snel te laten stoppen

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Dementie bij jonge mensen

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Herken ADHD: de kenmerken

Waaraan kun je ADHD herkennen? In dit artikel geef ik je de kenmerken.

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Augmentin

Beschrijving van het medicament Augmentin.

Alles over het mortons neuroom

Hier kunt u alles lezen over het mortons neuroom

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!