Verhalen over kanker: Deel II


Publicatie datum:

Verhalen over kanker in de media

Gesponsorde koppelingen

Hoe kun je nagaan of een onderzoek betrouwbaar is en of een risico reëel is? Er zijn een paar dingen die je in gedachten kunt houden wanneer je een bericht hoort of een verhaal leest over kanker.

Werd het onderzoek uitgevoerd op cellen, op mensen of opdieren?

Als een onderzoek op dieren of geïsoleerde cellen werd uitgevoerd, zullen wetenschappers meer werk verrichten om te weten te komen of een risicofactor mensen op dezelfde manier beïnvloedt. Een verhaal zou kunnen vermelden dat een chemisch product dat in een bepaald voedsel wordt gevonden kankercellen in een laboratorium kan doden, maar dit betekent nog niet dat als je veel van dat bepaald voedsel eet, dat dat je risico voor kanker zal verminderen.


Hoeveel mensen werden bestudeerd?

Hoe meer mensen er betrokken zjn bij een onderzoek, hoe nauwkeuriger het waarschijnlijk is. Zelfs onderzoek over honderd mensen worden beschouwd als kleinschalig en hun resultaten kunnen aan toeval toe te schrijven zijn. Voor complexe levensstijlfactoren zoals dieet, vereisen de onderzoeken vaak een paar duizend mensen om zinvolle resultaten te verkrijgen. Jammer genoeg is dit niet altijd mogelijk voor zeer zeldzame kanker.

 

Trekt een onderzoek dezelfde conclusie in vergelijking met eerdere analyses?

Als veel onderzoeken in één richting wijzen, dan is het waarschijnlijk, niettemin niet zeker, dat hun conclusies echt zijn. Eveneens, als vele studies in één richting wijzen en een ander onderzoek juist de tegenoverstelde richting wijst, zouden zijn resultaten een gelukje kunnen zijn.


Waar komt de informatie vandaan?

Normaal gesproken worden de analyses die wij hebben gelezen of gehoord vanuit de media uit documenten zijn genomen die in wetenschappelijke tijdschriften worden gepubliceerd. Deze documenten zijn gecontroleerd door andere deskundigen op dat bepaalde gebied alvorens zij worden gepubliceerd om ervoor te zorgen dat zij correct zijn. Dit wordt `peer review' genoemd. Rapporten die niet ‘peer-reviewed' zijn, zoals de meeste boeken, tijdschriften en websites, zouden voorzichtiger moeten worden genomen.

 

Kan er een andere verklaring zijn?

Als de wetenschappers een verband tussen een levensstijlfactor en kanker vinden, betekent dit niet dat de ene de ander veroorzaakt. Wetenschappers proberen verklaringen te vinden voor de verbanden die zijn hebben laten zien. Bijvoorbeeld, een onderzoek toonde aan dat onder gehuwde mensen, dat die mannen met de langste huwelijken het hoogste risico van prostaatkanker hadden. Maar dit betekent niet dat het huwelijk prostaatkanker veroorzaakt! De belangrijkste risicofactor voor prostaatkanker is een hoge leeftijd en de mensen met de langste huwelijken zullen ook hoogstwaarschijnlijk het oudst zijn!

 

Worden de statistieken ondersteund door biologie?

Het is niet genoeg voor wetenschappers om verband tussen levensstijlfactoren en kankerrisico te ontdekken. Zij moeten de biologische aspecten achter die verbanden ook begrijpen zoals zij het nu doen over roken. De wetenschappers hebben aangetoond hoe bepaalde chemische producten in sigaretten onze DNA kunnen beschadigen, en hoe deze schade tot kanker kan leiden. Deze bevindingen zijn ook te vinden in epidemiologische analyses en geeft een afdoend antwoord dat roken kanker veroorzaakt.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Runners high bij de oermens

Dat er bij het sporten een hormoon vrijkomt waardoor je je goed voelt, horen we tegenwoordig wel vaker. Maar waarom komt het dat er tijdens het hardlopen meer van dit hormoon vrijkomt dan bij andere sporten?

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Alles over het slaapapneusyndroom

Informatie over het slaapapneusyndroom.

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn heel voordelig in België, hier vind je meer info over dit topic.

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Allergie voor ei / eieren

Allergie voor eieren

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

Slapeloosheid

Informatie over slapeloosheid

Alles over Alli

Informatie over de enige wetenschappelijk bewezen dieetpil Alli (Orlistat)

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?