Verkoudheid vermijden of bestrijden


Publicatie datum:

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Gesponsorde koppelingen

Verkoudheid treedt meestal op bij vochtig weer. Deze tijdelijke aandoening wordt veroorzaakt door het rhinovirus die bij dit weertype zich het beste ontwikkelt. Dit verkoudheidsvirus tast de slijmvliezen van de bovenste ademhalingswegen aan, vooral die van de neus en de bronchiën (bij de longen). Iedereen komt wel in contact met het rhinovirus maar lang niet iedereen krijgt te maken met verkoudheid. Slankgebouwde mensen hebben meestal eerder last van verkoudheid. Vooral kinderen zijn erg vatbaar voor verkoudheid. Volwassenen worden 2 tot 5 x per jaar verkouden. Kinderen meestal 6 tot 10 x.

Wat zijn de symptomen?

Verkoudheid treedt meestal 2 of 3 dagen na de besmetting op. De symptomen hieronder komen vast wel bekend voor:

- Snot in je neus en keel

- Neusverstopping waardoor je niet meer goed door je neusgaten kan ademen

- Niezen

- Keelpijn

- Hoesten

- Hoofdpijn

- Drukgevoel op je kaken

- Koorts niet hoger als 38,5 graden Celsius

- Niet langer als een week verkouden (Bij een verkoudheid langer als 10 dagen kan er iets anders aan de hand zijn: Allergie / Ontsteking in de kaak)

Ps.: Natuurlijk niet elke bovengenoemd symptoom hoeft van toepassing te zijn als je verkouden bent.

Hoe kun je besmet raken?

Als jezelf verkouden bent geworden kun je virussen verspreiden door te niezen, te hoesten of te kuchen. De virussen die je hiermee verspreidt kunnen door andere mensen worden ingeademd. Vervolgens zetten de virussen zich op de neusslijmvliezen van een gezond mens vast (iemand zonder verkoudheid). Deze virussen proberen zich daar te nestelen en te vermenigvuldigen.

Virussen hechten zich meestal niet op gezondere slijmvliezen. Voor een persoon die over deze kwalitatief betere slijmvliezen beschikt is de kans kleiner om verkouden te worden. Voor virussen zijn gezonde slijmvliezen namelijk een slechte voedingsbodem waardoor ze juist afsterven en zich niet kunnen vermeerderen. Deze mensen zijn niet erg vatbaar voor verkoudheid.

Er vindt vooral besmetting plaats in scholen, winkels, treinen of bussen. Plaatsen waar relatief veel mensen zijn. Het beste is om minstens een meter afstand te houden van een besmet persoon. Besmette personen kan men daarnaast meestal geen hand geven of even omarmen. Dit lijkt misschien een beetje overdreven want het virus zit overal. De kans is alleen groter om verkoudheid op te lopen na lichamelijk contact met een besmet persoon. Kussen kan daarentegen wel. Of uit hetzelfde glas drinken. Men veronderstelt namelijk dat speeksel virusdodend is.

Als iemand meerdere keren achter elkaar verkouden raakt wordt dit steeds veroorzaakt door een ander soort virus. Er bestaan tientallen verkoudheidsvirussen.

Verkoudheid valt haast niet te voorkomen. Je kan natuurlijk als kluizenaar leven maar dat zien de meeste mensen niet echt zitten: Je raakt altijd wel in contact met de buitenwereld.

Hoe te handelen als je verkouden bent

Verkoudheid is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Er kan verzwakking van je luchtwegen optreden als je je verkoudheid niet op de juiste manier aanpakt. In de ergste gevallen kun je chronische bronchitis of zelfs longontsteking oplopen. Een onschuldige verkoudheid is in staat om je hele ademhalingsstelsel aan te tasten.

Door je handen te wassen na te hebben geniest of gehoest is de kans kleiner dat je de ander ook met een verkoudheidje opscheept. Zorg ervoor dat u altijd niest of hoest met een hand of zakdoek voor je mond. Zo worden er minder virussen verspreidt.

Eet tijdens een verkoudheid geen voedingsmiddelen als melk, granen of producten hiervan. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor meer slijm. Rauwe groenten en rijp fruit is daarentegen werd aan te raden om te eten. Ze verhogen de immuniteit in het kwetsbare gebied en zorgen voor versterkte slijmvliezen.

Hoe kun je verkoudheid bestrijden?

Ui kan verrassend goed werken tegen verkoudheid, waarbij je een verstopte neus hebt. Je kan uischijfjes ’s nachts dicht bij je bed plaatsen terwijl het venster gesloten is. De ontsmettende werking van een ui dringt diep door en maakt de neus, sinussen (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=89) en bronchiën weer vrij. Je kan ook kruidenthee maken. Versnipper een ui en giet er kokend water bij. 15 minuutjes laten trekken, ziften en vervolgens opdrinken.

Om verschijnselen van een verkoudheid te verminderen kun je gebruik maken van neusdruppels met zout water. Deze druppels moet je een paar keer per dag in beide neusgaten doen. Je kan de zoutoplossing zelf maken: Los een theelepeltje keukenzout op in een glas met lauw water. Je kan deze zoutoplossing ook gewoon kant en klaar bij een apotheek of drogist kopen.

Om wat gemakkelijker door je neus te kunnen ademen kun je eventueel xylometazoline-neusdruppels gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies. Deze neusdruppels kun je 3 x per dag en maximaal een week gebruiken. Gebruik het niet te lang: Het kan voor beschadiging van je neusslijmvliezen zorgen. De xylometazoline-neusdruppels kunt u ook bij een drogist of apotheek kopen.

Gebruik géén antibiotica als je verkouden bent. Dit helpt toch niet, want ze werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Als de verkoudheid al zo’n 10 dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Alles over het mortons neuroom

Hier kunt u alles lezen over het mortons neuroom

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Stoppen met roken

Praktische tips om daadwerkelijk te kunnen stoppen met roken!

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Alles over bof

Informatie over de bof

Bewegen met baby's

Bewegen met baby's

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Tarwe allergie

Informatief artikel over welke granen te gebruiken zijn bij een tarwe allergie.

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.

Alcoholische drank

Alcohol en gezondheidsrisico's

Alles over artrose

Informatie over artrose (gewrichtsslijtage)

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.