Verkoudheid vermijden of bestrijden


Publicatie datum:

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Gesponsorde koppelingen

Verkoudheid treedt meestal op bij vochtig weer. Deze tijdelijke aandoening wordt veroorzaakt door het rhinovirus die bij dit weertype zich het beste ontwikkelt. Dit verkoudheidsvirus tast de slijmvliezen van de bovenste ademhalingswegen aan, vooral die van de neus en de bronchiën (bij de longen). Iedereen komt wel in contact met het rhinovirus maar lang niet iedereen krijgt te maken met verkoudheid. Slankgebouwde mensen hebben meestal eerder last van verkoudheid. Vooral kinderen zijn erg vatbaar voor verkoudheid. Volwassenen worden 2 tot 5 x per jaar verkouden. Kinderen meestal 6 tot 10 x.

Wat zijn de symptomen?

Verkoudheid treedt meestal 2 of 3 dagen na de besmetting op. De symptomen hieronder komen vast wel bekend voor:

- Snot in je neus en keel

- Neusverstopping waardoor je niet meer goed door je neusgaten kan ademen

- Niezen

- Keelpijn

- Hoesten

- Hoofdpijn

- Drukgevoel op je kaken

- Koorts niet hoger als 38,5 graden Celsius

- Niet langer als een week verkouden (Bij een verkoudheid langer als 10 dagen kan er iets anders aan de hand zijn: Allergie / Ontsteking in de kaak)

Ps.: Natuurlijk niet elke bovengenoemd symptoom hoeft van toepassing te zijn als je verkouden bent.

Hoe kun je besmet raken?

Als jezelf verkouden bent geworden kun je virussen verspreiden door te niezen, te hoesten of te kuchen. De virussen die je hiermee verspreidt kunnen door andere mensen worden ingeademd. Vervolgens zetten de virussen zich op de neusslijmvliezen van een gezond mens vast (iemand zonder verkoudheid). Deze virussen proberen zich daar te nestelen en te vermenigvuldigen.

Virussen hechten zich meestal niet op gezondere slijmvliezen. Voor een persoon die over deze kwalitatief betere slijmvliezen beschikt is de kans kleiner om verkouden te worden. Voor virussen zijn gezonde slijmvliezen namelijk een slechte voedingsbodem waardoor ze juist afsterven en zich niet kunnen vermeerderen. Deze mensen zijn niet erg vatbaar voor verkoudheid.

Er vindt vooral besmetting plaats in scholen, winkels, treinen of bussen. Plaatsen waar relatief veel mensen zijn. Het beste is om minstens een meter afstand te houden van een besmet persoon. Besmette personen kan men daarnaast meestal geen hand geven of even omarmen. Dit lijkt misschien een beetje overdreven want het virus zit overal. De kans is alleen groter om verkoudheid op te lopen na lichamelijk contact met een besmet persoon. Kussen kan daarentegen wel. Of uit hetzelfde glas drinken. Men veronderstelt namelijk dat speeksel virusdodend is.

Als iemand meerdere keren achter elkaar verkouden raakt wordt dit steeds veroorzaakt door een ander soort virus. Er bestaan tientallen verkoudheidsvirussen.

Verkoudheid valt haast niet te voorkomen. Je kan natuurlijk als kluizenaar leven maar dat zien de meeste mensen niet echt zitten: Je raakt altijd wel in contact met de buitenwereld.

Hoe te handelen als je verkouden bent

Verkoudheid is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Er kan verzwakking van je luchtwegen optreden als je je verkoudheid niet op de juiste manier aanpakt. In de ergste gevallen kun je chronische bronchitis of zelfs longontsteking oplopen. Een onschuldige verkoudheid is in staat om je hele ademhalingsstelsel aan te tasten.

Door je handen te wassen na te hebben geniest of gehoest is de kans kleiner dat je de ander ook met een verkoudheidje opscheept. Zorg ervoor dat u altijd niest of hoest met een hand of zakdoek voor je mond. Zo worden er minder virussen verspreidt.

Eet tijdens een verkoudheid geen voedingsmiddelen als melk, granen of producten hiervan. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor meer slijm. Rauwe groenten en rijp fruit is daarentegen werd aan te raden om te eten. Ze verhogen de immuniteit in het kwetsbare gebied en zorgen voor versterkte slijmvliezen.

Hoe kun je verkoudheid bestrijden?

Ui kan verrassend goed werken tegen verkoudheid, waarbij je een verstopte neus hebt. Je kan uischijfjes ’s nachts dicht bij je bed plaatsen terwijl het venster gesloten is. De ontsmettende werking van een ui dringt diep door en maakt de neus, sinussen (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=89) en bronchiën weer vrij. Je kan ook kruidenthee maken. Versnipper een ui en giet er kokend water bij. 15 minuutjes laten trekken, ziften en vervolgens opdrinken.

Om verschijnselen van een verkoudheid te verminderen kun je gebruik maken van neusdruppels met zout water. Deze druppels moet je een paar keer per dag in beide neusgaten doen. Je kan de zoutoplossing zelf maken: Los een theelepeltje keukenzout op in een glas met lauw water. Je kan deze zoutoplossing ook gewoon kant en klaar bij een apotheek of drogist kopen.

Om wat gemakkelijker door je neus te kunnen ademen kun je eventueel xylometazoline-neusdruppels gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies. Deze neusdruppels kun je 3 x per dag en maximaal een week gebruiken. Gebruik het niet te lang: Het kan voor beschadiging van je neusslijmvliezen zorgen. De xylometazoline-neusdruppels kunt u ook bij een drogist of apotheek kopen.

Gebruik géén antibiotica als je verkouden bent. Dit helpt toch niet, want ze werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Als de verkoudheid al zo’n 10 dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Het gevaar van spastische darm klachten

tot wat de klachten van een spastische darm kunnen leiden

Babymassage

Babymassage, dé manier om op een andere manier contact te krijgen met je baby

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Mama moet ook slapen!

Slaapproblemen bij je peuter de baas

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Automutilatie

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Alles over EHEC

Informatie over EHEC: symptomen, behandeling, preventie

alles voor beginnende contactlenzen dragers

je wil contactlenzen, maar je durft niet goed. Vandaar hier enkele tips om optimaal en lang van je lenzen te genieten

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Aambeien

Hoe je met de aanpassing van je voeding aambeien kunt vermijden / genezen

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Alcoholische drankjes en kanker

Alcoholische drankjes kunnen leiden tot allerlei soorten kanker

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

De werking van het menselijk geheugen en zijn achteruitgang in verdere levensfasen

Hoe werkt het menselijk geheugen en hoe voltrekt zich de achteruitgang van het geheugen in de laatste levensfasen

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.