Verkoudheid vermijden of bestrijden


Publicatie datum:

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Gesponsorde koppelingen

Verkoudheid treedt meestal op bij vochtig weer. Deze tijdelijke aandoening wordt veroorzaakt door het rhinovirus die bij dit weertype zich het beste ontwikkelt. Dit verkoudheidsvirus tast de slijmvliezen van de bovenste ademhalingswegen aan, vooral die van de neus en de bronchiën (bij de longen). Iedereen komt wel in contact met het rhinovirus maar lang niet iedereen krijgt te maken met verkoudheid. Slankgebouwde mensen hebben meestal eerder last van verkoudheid. Vooral kinderen zijn erg vatbaar voor verkoudheid. Volwassenen worden 2 tot 5 x per jaar verkouden. Kinderen meestal 6 tot 10 x.

Wat zijn de symptomen?

Verkoudheid treedt meestal 2 of 3 dagen na de besmetting op. De symptomen hieronder komen vast wel bekend voor:

- Snot in je neus en keel

- Neusverstopping waardoor je niet meer goed door je neusgaten kan ademen

- Niezen

- Keelpijn

- Hoesten

- Hoofdpijn

- Drukgevoel op je kaken

- Koorts niet hoger als 38,5 graden Celsius

- Niet langer als een week verkouden (Bij een verkoudheid langer als 10 dagen kan er iets anders aan de hand zijn: Allergie / Ontsteking in de kaak)

Ps.: Natuurlijk niet elke bovengenoemd symptoom hoeft van toepassing te zijn als je verkouden bent.

Hoe kun je besmet raken?

Als jezelf verkouden bent geworden kun je virussen verspreiden door te niezen, te hoesten of te kuchen. De virussen die je hiermee verspreidt kunnen door andere mensen worden ingeademd. Vervolgens zetten de virussen zich op de neusslijmvliezen van een gezond mens vast (iemand zonder verkoudheid). Deze virussen proberen zich daar te nestelen en te vermenigvuldigen.

Virussen hechten zich meestal niet op gezondere slijmvliezen. Voor een persoon die over deze kwalitatief betere slijmvliezen beschikt is de kans kleiner om verkouden te worden. Voor virussen zijn gezonde slijmvliezen namelijk een slechte voedingsbodem waardoor ze juist afsterven en zich niet kunnen vermeerderen. Deze mensen zijn niet erg vatbaar voor verkoudheid.

Er vindt vooral besmetting plaats in scholen, winkels, treinen of bussen. Plaatsen waar relatief veel mensen zijn. Het beste is om minstens een meter afstand te houden van een besmet persoon. Besmette personen kan men daarnaast meestal geen hand geven of even omarmen. Dit lijkt misschien een beetje overdreven want het virus zit overal. De kans is alleen groter om verkoudheid op te lopen na lichamelijk contact met een besmet persoon. Kussen kan daarentegen wel. Of uit hetzelfde glas drinken. Men veronderstelt namelijk dat speeksel virusdodend is.

Als iemand meerdere keren achter elkaar verkouden raakt wordt dit steeds veroorzaakt door een ander soort virus. Er bestaan tientallen verkoudheidsvirussen.

Verkoudheid valt haast niet te voorkomen. Je kan natuurlijk als kluizenaar leven maar dat zien de meeste mensen niet echt zitten: Je raakt altijd wel in contact met de buitenwereld.

Hoe te handelen als je verkouden bent

Verkoudheid is niet gevaarlijk maar wel vervelend. Er kan verzwakking van je luchtwegen optreden als je je verkoudheid niet op de juiste manier aanpakt. In de ergste gevallen kun je chronische bronchitis of zelfs longontsteking oplopen. Een onschuldige verkoudheid is in staat om je hele ademhalingsstelsel aan te tasten.

Door je handen te wassen na te hebben geniest of gehoest is de kans kleiner dat je de ander ook met een verkoudheidje opscheept. Zorg ervoor dat u altijd niest of hoest met een hand of zakdoek voor je mond. Zo worden er minder virussen verspreidt.

Eet tijdens een verkoudheid geen voedingsmiddelen als melk, granen of producten hiervan. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor meer slijm. Rauwe groenten en rijp fruit is daarentegen werd aan te raden om te eten. Ze verhogen de immuniteit in het kwetsbare gebied en zorgen voor versterkte slijmvliezen.

Hoe kun je verkoudheid bestrijden?

Ui kan verrassend goed werken tegen verkoudheid, waarbij je een verstopte neus hebt. Je kan uischijfjes ’s nachts dicht bij je bed plaatsen terwijl het venster gesloten is. De ontsmettende werking van een ui dringt diep door en maakt de neus, sinussen (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=89) en bronchiën weer vrij. Je kan ook kruidenthee maken. Versnipper een ui en giet er kokend water bij. 15 minuutjes laten trekken, ziften en vervolgens opdrinken.

Om verschijnselen van een verkoudheid te verminderen kun je gebruik maken van neusdruppels met zout water. Deze druppels moet je een paar keer per dag in beide neusgaten doen. Je kan de zoutoplossing zelf maken: Los een theelepeltje keukenzout op in een glas met lauw water. Je kan deze zoutoplossing ook gewoon kant en klaar bij een apotheek of drogist kopen.

Om wat gemakkelijker door je neus te kunnen ademen kun je eventueel xylometazoline-neusdruppels gebruiken. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies. Deze neusdruppels kun je 3 x per dag en maximaal een week gebruiken. Gebruik het niet te lang: Het kan voor beschadiging van je neusslijmvliezen zorgen. De xylometazoline-neusdruppels kunt u ook bij een drogist of apotheek kopen.

Gebruik géén antibiotica als je verkouden bent. Dit helpt toch niet, want ze werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Als de verkoudheid al zo’n 10 dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Donoren

Donoren en de overheid

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Tonsil stones

Uitleg over tonsilstones en wat je eraan kunt doen

Alles over staar

Hier kunt u alles lezen over staar (cataract)

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Thuiszitten met psychische problemen

Wat te doen als je thuiszit met psychische problemen

De beste babyvoeding, alles over baby voeding.

Iedereen wil het beste voor zijn baby, daarom hier alles over de beste babyvoeding.

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Angststoornissen

alles over angsstoornissen en fobiën

Snurken, knap lastig maar wat doe je ertegen

Iedereen kent wel een voorbeeld van iemand die 's nachts hele bossen omzaagt. Waar komt snurken door? En nog belangrijker wat doe je ertegen?

39 weken zwanger

39 weken zwanger, zwangerschap week 39

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring