Vetweefsel: houdt het onder controle !


Publicatie datum:

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Gesponsorde koppelingen

Vetcellen hebben het vermogen sterk te kunnen uitzetten. Sterk vergrootte vetcellen ontregelen de insuline werking in het lichaam waardoor de kans op het ontstaan van diabetes type 2 toeneemt.

 Vetcellen; houdt het onder controle !

De gemiddelde Westerse mens, met een gezonde BMI-index van ongeveer 20, heeft zo'n 10 tot 20 miljard vetcellen in het lichaam. Deze vetcellen zijn gevuld met lipiden en hebben als bijzonder kenmerk dat ze enorm kunnen uitzetten, tot wel 1000x hun oorspronkelijke grootte. Deze uitzetting vind plaats wanneer het lichaam meer calorieën via de voeding krijgt aangeboden dan voor de verbranding wordt gebruikt. Als de maximale uitzetting van de vetcellen bereikt is, worden via zogenaamde 'precursor'-cellen nieuwe vetcellen gevormd. Zo kan een persoon met extreem overgewicht of obesitas met een BMI-index van ongeveer 30, tot wel 100 miljard vetcellen hebben. Bij een verlaging van de calorie-inname, b.v. als gevolg van diëten of meer lichaamsbeweging, krimpen de vetcellen en worden dus weer kleiner. Wel behouden ze hun vermogen tot uitzetting. Dus zodra de calorie-inname weer de verbranding overstijgt, zal de uitzetting van de cellen weer plaats vinden.

 Liposuctie.

Eenmaal aangemaakte vetcellen blijven altijd aanwezig. Het aantal vetcellen neemt dus niet meer af, ongeacht het veranderde voedingspatroon of verhoogde lichaamsbeweging. De enigste effectieve manier om onderhuidse vetcellen definitief te verwijderen is via 'liposuctie' of 'liposculptuur'. Hierbij worden de vetcellen met een speciale zuigtechniek weggezogen. Deze techniek, een vorm van plastische chirurgie, wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadrukkelijk moet worden gezegd dat deze techniek niet geschikt is om overgewicht te corrigeren. Het is uitsluitend bedoeld om plaatselijke ophopingen van vetweefsel op billen, bovenbenen, heupen en middel te verminderen. Hierbij moet men zich ook realiseren dat het van belang is alsnog zijn/haar levenswijze, en dan met name het voedingspatroon, zodanig aan te passen dat hernieuwde aanmaak/opbouw van vetcellen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo niet loopt men het risico na een zekere tijd opnieuw drastische maatregelen te moeten nemen.

 Belang van het weefsel bij het ontstaan van diabetes type 2.

 In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is vetweefsel geen inactief weefsel. Integendeel, het geeft allerlei stoffen af die het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verhogen, en die tevens de productie van het stresshormoon cortisol opvoeren. Hoge concentraties cortisol worden in verband gebracht met met hoge bloeddruk en diabetes. Kleine vetcellen produceren bovendien een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam gevoelig blijft voor de werking van insuline. Dit voorkomt het ontstaan van diabetes type 2. Bij grote vetcellen stopt de productie van dit hormoon, waardoor de kans op ontregeling van de werking van insuline toeneemt. Hierdoor bestaat een vergrootte kans op het ontstaan van diabetes type 2. Bij diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat vroeger vooral oudere mensen dit type diabetes ontwikkelden, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Dit wordt veroorzaakt doordat er onvoldoende insuline in het lichaam aanwezig is en het lichaam niet meer goed op de wel nog aanwezige insuline reageert (insulineresistentie). Het lichaam is hierdoor niet meer in staat voldoende suiker uit het bloed te halen, waardoor de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Ook zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.  Langdurig hoge bloedsuikerwaardenkunnen op termijn resulteren in diverse ernstige complicaties zoals nieraandoeningen, problemen met de ogen en de voeten en sexuele problemen, zoals erectiestoornissen. 

Voorkomen is beter dan genezen.

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Hoewel ook met diabetes type 2 goed te leven valt, is het van belang stappen te ondernemen die het risico op het ontstaan van diabetes type 2 kunnen verkleinen. Hoewel het ontstaan van diabetes type 2 niet uitsluitend door de voeding en levenswijze wordt bepaald, is het toch aan te bevelen de inname en/of verbranding van calorieën dusdanig te reguleren dat opbouw en uitzetting van vetcellen, gezien hun rol bij het ontstaan van deze ziekte, zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een gezonde levensstijl met voldoende goede voeding en lichaamsbeweging spelen hierin een belangrijke rol.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Een te trage schildklier

een te trage schildklier, wat is dat nou? en hoe ga je er mee om?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Snurken, knap lastig maar wat doe je ertegen

Iedereen kent wel een voorbeeld van iemand die 's nachts hele bossen omzaagt. Waar komt snurken door? En nog belangrijker wat doe je ertegen?

Voetwratten hoe kom je er van af?

Een nieuwe simpele manier om van je voetwratten af te komen!

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?