Vetweefsel: houdt het onder controle !


Publicatie datum:

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Gesponsorde koppelingen

Vetcellen hebben het vermogen sterk te kunnen uitzetten. Sterk vergrootte vetcellen ontregelen de insuline werking in het lichaam waardoor de kans op het ontstaan van diabetes type 2 toeneemt.

 Vetcellen; houdt het onder controle !

De gemiddelde Westerse mens, met een gezonde BMI-index van ongeveer 20, heeft zo'n 10 tot 20 miljard vetcellen in het lichaam. Deze vetcellen zijn gevuld met lipiden en hebben als bijzonder kenmerk dat ze enorm kunnen uitzetten, tot wel 1000x hun oorspronkelijke grootte. Deze uitzetting vind plaats wanneer het lichaam meer calorieën via de voeding krijgt aangeboden dan voor de verbranding wordt gebruikt. Als de maximale uitzetting van de vetcellen bereikt is, worden via zogenaamde 'precursor'-cellen nieuwe vetcellen gevormd. Zo kan een persoon met extreem overgewicht of obesitas met een BMI-index van ongeveer 30, tot wel 100 miljard vetcellen hebben. Bij een verlaging van de calorie-inname, b.v. als gevolg van diëten of meer lichaamsbeweging, krimpen de vetcellen en worden dus weer kleiner. Wel behouden ze hun vermogen tot uitzetting. Dus zodra de calorie-inname weer de verbranding overstijgt, zal de uitzetting van de cellen weer plaats vinden.

 Liposuctie.

Eenmaal aangemaakte vetcellen blijven altijd aanwezig. Het aantal vetcellen neemt dus niet meer af, ongeacht het veranderde voedingspatroon of verhoogde lichaamsbeweging. De enigste effectieve manier om onderhuidse vetcellen definitief te verwijderen is via 'liposuctie' of 'liposculptuur'. Hierbij worden de vetcellen met een speciale zuigtechniek weggezogen. Deze techniek, een vorm van plastische chirurgie, wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadrukkelijk moet worden gezegd dat deze techniek niet geschikt is om overgewicht te corrigeren. Het is uitsluitend bedoeld om plaatselijke ophopingen van vetweefsel op billen, bovenbenen, heupen en middel te verminderen. Hierbij moet men zich ook realiseren dat het van belang is alsnog zijn/haar levenswijze, en dan met name het voedingspatroon, zodanig aan te passen dat hernieuwde aanmaak/opbouw van vetcellen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo niet loopt men het risico na een zekere tijd opnieuw drastische maatregelen te moeten nemen.

 Belang van het weefsel bij het ontstaan van diabetes type 2.

 In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is vetweefsel geen inactief weefsel. Integendeel, het geeft allerlei stoffen af die het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verhogen, en die tevens de productie van het stresshormoon cortisol opvoeren. Hoge concentraties cortisol worden in verband gebracht met met hoge bloeddruk en diabetes. Kleine vetcellen produceren bovendien een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam gevoelig blijft voor de werking van insuline. Dit voorkomt het ontstaan van diabetes type 2. Bij grote vetcellen stopt de productie van dit hormoon, waardoor de kans op ontregeling van de werking van insuline toeneemt. Hierdoor bestaat een vergrootte kans op het ontstaan van diabetes type 2. Bij diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat vroeger vooral oudere mensen dit type diabetes ontwikkelden, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Dit wordt veroorzaakt doordat er onvoldoende insuline in het lichaam aanwezig is en het lichaam niet meer goed op de wel nog aanwezige insuline reageert (insulineresistentie). Het lichaam is hierdoor niet meer in staat voldoende suiker uit het bloed te halen, waardoor de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Ook zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.  Langdurig hoge bloedsuikerwaardenkunnen op termijn resulteren in diverse ernstige complicaties zoals nieraandoeningen, problemen met de ogen en de voeten en sexuele problemen, zoals erectiestoornissen. 

Voorkomen is beter dan genezen.

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Hoewel ook met diabetes type 2 goed te leven valt, is het van belang stappen te ondernemen die het risico op het ontstaan van diabetes type 2 kunnen verkleinen. Hoewel het ontstaan van diabetes type 2 niet uitsluitend door de voeding en levenswijze wordt bepaald, is het toch aan te bevelen de inname en/of verbranding van calorieën dusdanig te reguleren dat opbouw en uitzetting van vetcellen, gezien hun rol bij het ontstaan van deze ziekte, zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een gezonde levensstijl met voldoende goede voeding en lichaamsbeweging spelen hierin een belangrijke rol.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

Waar komt het Ebola virus vandaan?

Opeens is er weer een uitbraak van het Ebola virus, waar komt het Ebola virus vandaan?

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Gezonde voeding is een gezonder leven!

Een goede voeding zorgt voor een gezonder leven, ervaar het zelf!

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Alles over difterie

Informatie over difterie (kroep)

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Diabetes 2

Een heftige stofwisselingsziekte.

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Anticonceptie

Wat is nu de beste oplossing voor de vrouw wat betreft anticonceptie? Hierbij alles op een rij.

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

De kracht van centreren

Centreren of gronden is de basis voor de ontwikkeling van gezondheid, persoonlijkheid en spiritualiteit.

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.