Vetweefsel: houdt het onder controle !


Publicatie datum:

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Gesponsorde koppelingen

Vetcellen hebben het vermogen sterk te kunnen uitzetten. Sterk vergrootte vetcellen ontregelen de insuline werking in het lichaam waardoor de kans op het ontstaan van diabetes type 2 toeneemt.

 Vetcellen; houdt het onder controle !

De gemiddelde Westerse mens, met een gezonde BMI-index van ongeveer 20, heeft zo'n 10 tot 20 miljard vetcellen in het lichaam. Deze vetcellen zijn gevuld met lipiden en hebben als bijzonder kenmerk dat ze enorm kunnen uitzetten, tot wel 1000x hun oorspronkelijke grootte. Deze uitzetting vind plaats wanneer het lichaam meer calorieën via de voeding krijgt aangeboden dan voor de verbranding wordt gebruikt. Als de maximale uitzetting van de vetcellen bereikt is, worden via zogenaamde 'precursor'-cellen nieuwe vetcellen gevormd. Zo kan een persoon met extreem overgewicht of obesitas met een BMI-index van ongeveer 30, tot wel 100 miljard vetcellen hebben. Bij een verlaging van de calorie-inname, b.v. als gevolg van diëten of meer lichaamsbeweging, krimpen de vetcellen en worden dus weer kleiner. Wel behouden ze hun vermogen tot uitzetting. Dus zodra de calorie-inname weer de verbranding overstijgt, zal de uitzetting van de cellen weer plaats vinden.

 Liposuctie.

Eenmaal aangemaakte vetcellen blijven altijd aanwezig. Het aantal vetcellen neemt dus niet meer af, ongeacht het veranderde voedingspatroon of verhoogde lichaamsbeweging. De enigste effectieve manier om onderhuidse vetcellen definitief te verwijderen is via 'liposuctie' of 'liposculptuur'. Hierbij worden de vetcellen met een speciale zuigtechniek weggezogen. Deze techniek, een vorm van plastische chirurgie, wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadrukkelijk moet worden gezegd dat deze techniek niet geschikt is om overgewicht te corrigeren. Het is uitsluitend bedoeld om plaatselijke ophopingen van vetweefsel op billen, bovenbenen, heupen en middel te verminderen. Hierbij moet men zich ook realiseren dat het van belang is alsnog zijn/haar levenswijze, en dan met name het voedingspatroon, zodanig aan te passen dat hernieuwde aanmaak/opbouw van vetcellen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo niet loopt men het risico na een zekere tijd opnieuw drastische maatregelen te moeten nemen.

 Belang van het weefsel bij het ontstaan van diabetes type 2.

 In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is vetweefsel geen inactief weefsel. Integendeel, het geeft allerlei stoffen af die het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verhogen, en die tevens de productie van het stresshormoon cortisol opvoeren. Hoge concentraties cortisol worden in verband gebracht met met hoge bloeddruk en diabetes. Kleine vetcellen produceren bovendien een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam gevoelig blijft voor de werking van insuline. Dit voorkomt het ontstaan van diabetes type 2. Bij grote vetcellen stopt de productie van dit hormoon, waardoor de kans op ontregeling van de werking van insuline toeneemt. Hierdoor bestaat een vergrootte kans op het ontstaan van diabetes type 2. Bij diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat vroeger vooral oudere mensen dit type diabetes ontwikkelden, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Dit wordt veroorzaakt doordat er onvoldoende insuline in het lichaam aanwezig is en het lichaam niet meer goed op de wel nog aanwezige insuline reageert (insulineresistentie). Het lichaam is hierdoor niet meer in staat voldoende suiker uit het bloed te halen, waardoor de bloedsuikerspiegel hoog blijft. Ook zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld.  Langdurig hoge bloedsuikerwaardenkunnen op termijn resulteren in diverse ernstige complicaties zoals nieraandoeningen, problemen met de ogen en de voeten en sexuele problemen, zoals erectiestoornissen. 

Voorkomen is beter dan genezen.

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Hoewel ook met diabetes type 2 goed te leven valt, is het van belang stappen te ondernemen die het risico op het ontstaan van diabetes type 2 kunnen verkleinen. Hoewel het ontstaan van diabetes type 2 niet uitsluitend door de voeding en levenswijze wordt bepaald, is het toch aan te bevelen de inname en/of verbranding van calorieën dusdanig te reguleren dat opbouw en uitzetting van vetcellen, gezien hun rol bij het ontstaan van deze ziekte, zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een gezonde levensstijl met voldoende goede voeding en lichaamsbeweging spelen hierin een belangrijke rol.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Zwanger: wordt het een jongetje of een meisje

zwanger, hoe weet je of het een jongetje of een meisje wordt?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Runners high bij de oermens

Dat er bij het sporten een hormoon vrijkomt waardoor je je goed voelt, horen we tegenwoordig wel vaker. Maar waarom komt het dat er tijdens het hardlopen meer van dit hormoon vrijkomt dan bij andere sporten?

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

De cel in het menselijk lichaam.

Een beschrijving van wat een cel is, welke soorten er zijn, de onderdelen van een cel en de celcyclus.

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven III

Waarom een koolhydraatarm dieet wel werkt

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Bactroban

Beschrijving van het medicijn Bactroban.

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

Het einde van kanker en het begin van het eeuwige leven, of is dat iets te optimistisch? Wat is de rol van de telomeren en telomerase in ons genoom?

Er is steeds meer bekend over telomeren en telomerase en hun rol bij celveroudering.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen