Vitamine B2: Riboflavine


Publicatie datum:

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Gesponsorde koppelingen

In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B2 goed voor is en in welke producten het voorkomt.

Vitamine B2 is een wateroplosbaar vitamine die niet tegen licht kan. In het lichaam is vitamine B2 onderdeel van de co-enzymen flavinemononucleotide en flavine-adenine-dinucleotide. Dit enzym wordt in het lichaam gebruikt voor energiehuishuiding.

Klachten bij tekort en teveel

De klachten bij een tekort aan vitamine B2 zijn: ontstoken oogleden en overgevoeligheid voor licht, kapotte/gescheurde mondhoeken, pijnlijke keel, nagels worden broos en haar wordt dof. Een tekort kan ook een laag hemoglobinegehalte tot gevolg hebben. Mensen die antibiotica gebruiken hebben een grotere kans op een tekort in vitamine B2.

Bij een teveel aan vitamine B2 zijn geen klachten gezien.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Er is vastgesteld hoeveel B2 het lichaam per dag nodig heeft:

Mannen: 1,5 mg

Vrouwen: 1,1 mg

Voor zwangere vrouwen: 1,4 mg

Voor lacterende vrouwen: 1,7 mg

Waar zit het in?

Hieronder is voor verschillende voedingsmiddelen beschreven hoeveel vitamine B2 het bevat. Vitamine B2 komt vooral voor in leverproducten. Let er wel op dat deze per 100 gram zijn beschreven en hou dus in de gaten hoeveel u daar werkelijk van gebruikt.*

{{extraAds}}

Zetmeelcomponent warme maaltijd (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Aardappels

0,05

Volkoren macaroni

0,06

Macaroni

0,01

Zilvervliesrijst

0,04

Witte rijst

0

 Groente (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Broccoli

0,2

Sperziebonen

0,09

Spinazie

0,11

Wortelen

0,04

Spruitjes

0,12

Prei

0,04

Doperwten (diepvries of vers)

0,15

 Vlees, vis, kip en vleesvervangers

Per 100 gram

Varkensschouderlap

0,05

Varkensfiletlap

0,29

Runderlap

0,05

Lever

3,1

Kipfilet

0,08

Ei

0,48

Zalmforel

0,36

Makreel

0,33

Tilapia

0,09

 Fruit (1 portie = 100 gram)

Per 100 gram

Frambozen

0,06

Banaan

0,03

Appel

0,01

Sinaasappel

0,03

 Brood (1 boterham = 35 gram)

Per 100 gram

Witbrood

0,04

Volkorenbrood

0,07

Cracottes, vital

1,1

 Broodbeleg (1 beleg = 15 gram)

Per 100 gram

Filet american

0,05

Achterham

0,18

Leverpastei

0,62

Kaas 30+

0,29

(halva) jam

0,01

vruchtenhagelslag

0

 Melkproducten (1 beker = 250 gram)

Per 100 gram

Halfvolle melk

0,19

Karnemelk

0,17

Magere yoghurt

0,17

Optimel yoghurtdrank

0,32

 Noten

Per 100 gram

Studentenhaver

0,08

Paranoten

0,02

Pecannoten

0,15

Cashewnoten

0,2

*De hoeveelheden zijn gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse voedingsmiddelentabel 2006

Bron: voedingscentrum.nl


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Ziekte van Crohn

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Alles over hooikoorts

Informatie over hooikoorts: wat is hooikoorts, de symptomen en de behandeling

Alles over botox

Informatie over botox en botoxbehandelingen

Baby Shaken Syndroom

Informatie preventie Baby Shaken Syndroom (SBS) dit is een tevoorkomen en zeer schadelijke vorm van kindermishandeling.

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Informatief artikel over Pantotheenzuur (vitamine B5)

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Virus - Soorten en veranderingen

Soorten virussen en de antivirale middelen

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Creatiever door studie

Artikel over de invloed van studeren op creativiteit. Word je meer of juist minder creatief van studeren?

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Thuiszitten met psychische problemen

Wat te doen als je thuiszit met psychische problemen

Invloed van licht (lichttherapie op slaapritme).

Een informerend artikel over de invloed van licht op het slaap en waakritme.

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af

Vetten

Wat zijn vetten? Hoeveel heb je ervan nodig en waarom heb je ze nodig?

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?