Vitamine B2: Riboflavine


Publicatie datum:

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Gesponsorde koppelingen

In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B2 goed voor is en in welke producten het voorkomt.

Gesponsorde koppelingen

Vitamine B2 is een wateroplosbaar vitamine die niet tegen licht kan. In het lichaam is vitamine B2 onderdeel van de co-enzymen flavinemononucleotide en flavine-adenine-dinucleotide. Dit enzym wordt in het lichaam gebruikt voor energiehuishuiding.

Klachten bij tekort en teveel

De klachten bij een tekort aan vitamine B2 zijn: ontstoken oogleden en overgevoeligheid voor licht, kapotte/gescheurde mondhoeken, pijnlijke keel, nagels worden broos en haar wordt dof. Een tekort kan ook een laag hemoglobinegehalte tot gevolg hebben. Mensen die antibiotica gebruiken hebben een grotere kans op een tekort in vitamine B2.

Bij een teveel aan vitamine B2 zijn geen klachten gezien.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Er is vastgesteld hoeveel B2 het lichaam per dag nodig heeft:

Mannen: 1,5 mg

Vrouwen: 1,1 mg

Voor zwangere vrouwen: 1,4 mg

Voor lacterende vrouwen: 1,7 mg

Waar zit het in?

Hieronder is voor verschillende voedingsmiddelen beschreven hoeveel vitamine B2 het bevat. Vitamine B2 komt vooral voor in leverproducten. Let er wel op dat deze per 100 gram zijn beschreven en hou dus in de gaten hoeveel u daar werkelijk van gebruikt.*

{{extraAds}}

Zetmeelcomponent warme maaltijd (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Aardappels

0,05

Volkoren macaroni

0,06

Macaroni

0,01

Zilvervliesrijst

0,04

Witte rijst

0

 Groente (1 opscheplepel = 50 gram)

Per 100 gram

Broccoli

0,2

Sperziebonen

0,09

Spinazie

0,11

Wortelen

0,04

Spruitjes

0,12

Prei

0,04

Doperwten (diepvries of vers)

0,15

 Vlees, vis, kip en vleesvervangers

Per 100 gram

Varkensschouderlap

0,05

Varkensfiletlap

0,29

Runderlap

0,05

Lever

3,1

Kipfilet

0,08

Ei

0,48

Zalmforel

0,36

Makreel

0,33

Tilapia

0,09

 Fruit (1 portie = 100 gram)

Per 100 gram

Frambozen

0,06

Banaan

0,03

Appel

0,01

Sinaasappel

0,03

 Brood (1 boterham = 35 gram)

Per 100 gram

Witbrood

0,04

Volkorenbrood

0,07

Cracottes, vital

1,1

 Broodbeleg (1 beleg = 15 gram)

Per 100 gram

Filet american

0,05

Achterham

0,18

Leverpastei

0,62

Kaas 30+

0,29

(halva) jam

0,01

vruchtenhagelslag

0

 Melkproducten (1 beker = 250 gram)

Per 100 gram

Halfvolle melk

0,19

Karnemelk

0,17

Magere yoghurt

0,17

Optimel yoghurtdrank

0,32

 Noten

Per 100 gram

Studentenhaver

0,08

Paranoten

0,02

Pecannoten

0,15

Cashewnoten

0,2

*De hoeveelheden zijn gebaseerd op cijfers uit de Nederlandse voedingsmiddelentabel 2006

Bron: voedingscentrum.nl


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Tropische ziektes: wat voor voorzorgsmaatregelen neem je voor je op vakantie gaat?

Tropische ziektes: besmettingsweg en verschijnselen. Welke voorzorgsmaatregelen, vaccinaties en bijwerkingen.

Roken, weet wat je rookt.

Over wat je binnen krijgt tijdens het roken van tabak. Hulp en tips bij het stoppen met roken.

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer