Vitamine B3: Niacine


Publicatie datum:

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Gesponsorde koppelingen

In een gezonde gevarieerde voeding volgens de schijf van 5 hoef je je geen zorgen te maken over tekorten in het lichaam. In dit artikel kom je erachter waar vitamine B3 goed voor is en in welke producten het voorkomt.

Gesponsorde koppelingen

Vitamine B3 is een wateroplosbaar vitamine. In het lichaam is vitamine B3 onderdeel van de co-enzymen NAD en NADP. Deze enzymen wordt in het lichaam gebruikt voor energiehuishuiding. Vitamine B3 komt in 2 vormen voor: nicotinezuur en nicotinamide. Niacine kan in het lichaam ook worden gevormd uit het eiwit Tryptofaan.

Klachten bij tekort en teveel

De klachten bij een tekort aan vitamine B3 zijn: diarree, maag-darm klachten, braken, ontstoken/gezwollen/rode tong, depressie, geheugenverlies, lusteloosheid, vermoeidheid en huiduitslag op plekken die blootgesteld zijn aan de zon. De ziekte die bij deficientie aan vitamien B3 kan ontwikkelen is Pellagra, dit wordt gekenmerkt door huid- en slijmvliesontstekingen.

Van een hoge innname van nicotinamide zijn geen nadelige effecten bekend. Grote hoeveelheden aan nicotinezuur kunnen in het lichaam komen wanneer een supplement wordt gebruikt. Wanneer de ADH meer dan 4 keer wordt ingenomen kan dit klachten veroorzaken als: leverfalen, maagzweren, diabetes, hartproblemen, IBD, hoofdpijn en jicht.

Hoeveel moet ik gebruiken?

Er is vastgesteld hoeveel B3 het lichaam per dag nodig heeft:

Mannen: 17 mg

Vrouwen: 13 mg

Voor zwangere vrouwen: 17 mg

Voor lacterende vrouwen: 20 mg

Waar zit het in?

Vitamine B3 komt vooral voor in melkproducten, eieren, gevogelte, vis, volkorenproducten, noten. Ook producten die veel eiwit bevatten dragen bij aan de voorziening in vitamine B3 omdat het lichaam uit het eiwit Tryptofaan vitamine B3 kan maken.

Bron: voedingscentrum.nl, Understanding normal and clinical nutrition, Rolfes, Pinna and Whitney, Thompsom wadsworth, 7th edition


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Asbest

algemene informatie over asbest

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.