vitamine D


Publicatie datum:

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

Gesponsorde koppelingen

 

Gesponsorde koppelingen

Nepvitamine

Eigenlijk is vitamine D geen echte vitamine. Want een vitamine is een stof die je lichaam nodig heeft maar niet zelf aan kan maken. Vitamine D echter kan je lichaam wel zelf aanmaken.De huidcellen zetten onder invloed van ultraviolet licht een bepaalde cholesterol om in vitamine D3, een voorloper van vitamine D. Die wordt in de lever en de nieren omgezet in vitamine D. In de kant-en-klare versie zit vitamine D ook in dierlijke producten, zoals in vette vis. Ook in margarine, halvarine en bakboter zit veel vitamine D, dit wordt door de fabriek toegevoegd.

Aanmaak vitamine D

Zodra wij ook maar een beetje zonlicht krijgen op onze huid, dan begint je lichaam direct al vitamine D aan te maken. Want uv-straling spoort de aanmaak van vitamine D aan. Tussen april en oktober krijg je dan ook genoeg vitamine D binnen, wanneer je elke dag een kwartiertje buiten bent. Maar het probleem is dat we steeds minder buiten zijn doordat steeds meer mensen kantoorbanen hebben of door onze internetverslaving. Daar komt bij dat we steeds banger worden voor de zon. Teveel blootgesteld worden aan zonlicht vergroot namelijk de kans op huidkanker.

Spieren

Niet alleen je botten hebben te lijden onder een vitamine D tekort. Je spieren hebben er ook last van. Om te kunnen samentrekken hebben spieren calcium nodig. Als daarvan niet genoeg is verliezen de spieren kracht. Ook ons afweersysteem wordt beinvloed door vitamine D. Bij een laag vitamine D niveau gaan de afweercellen in staking. Als een afweercel een bacterie signaleert, bindt die cel zich daaraan vast. Daarna gaat hij op zoek naar vitamine D. Pas als hij daarop stuit, wordt hij actief.    


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 11
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Rimpels: wat doe je er tegen?

Rimpels, bijna iedereen krijgt ze wel, maar hoe kom je er van af?

Stamcellen en stamcelonderzoek de toekomst?

Antwoorden op vragen over stamcellen, stamcelonderzoek en klonen.

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.