Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?


Publicatie datum:

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Gesponsorde koppelingen

Wanneer de dagen weer korter worden en de temperatuur lager worden de vitaminepillen weer uit de kast gehaald. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kiezen van een vitaminepil? Zijn ze allemaal even goed en is het überhaupt wel nodig?

Een vitaminesupplement is een aanvulling op de normale aanvoer van voedingsstoffen. Eigenlijk is vitaminesupplement niet het juiste woord aangezien er meestal ook mineralen en spoorelementen in het supplement zitten. Dan is een voedingssupplement een betere benaming. Wanneer een gezonde en volwaardige voeding volgens de schijf van 5 wordt gebruikt is voor een doorsnee persoon geen suppletie nodig. Wanneer u een supplement wilt gebruiken ler er dan op dat er nooit meer dan 300% van de ADH in zit. Wanneer dit het geval is kan een supplement toxisch werken.

Er zijn echter bepaalde groepen in de bevolking die meer van een bepaald vitamine nodig hebben, dan kan suppletie een uitkomst zijn.

Zwangerschap
Wanneer u een kinderwens heeft is het aan te bevelen om extra foliumzuur te gebruiken vanaf 4 weken voor de conceptie tot 8 weken daarna. Dit verkleint de kans op een baby met een open ruggetje. Let er dan op dat het supplement 400 mcg bevat, deze kunt u dan iedere dag innemen. Dit is 200% van de ADH.

Daarnaast hebben zwangere vrouwen meer vitamine D nodig. Het is pas nodig om vitamine D te suppleren na de conceptie. Een zwangere vrouw heeft ongeveer 5 mcg vitamine D extra nodig per dag. Wanneer de vrouw weinig buiten komt en/of een donkere huidskleur heeft is een supplement van 7,5 mcg per dag nodig.

Zuigelingen
Wanneer een zuigeling enkel borstvoeding krijgt heeft het vanaf de geboorte tot 3 maanden na de geboorte 25 mcg vitamine K per dag extra nodig. De borstvoeding levert deze onvoldoende. Wanneer volledige zuigelingenvoeding wordt gebruikt levert dit voldoende vitamine K.

Kinderen tot 4 jaar
Kinderen tot 4 jaar hebben voor een goede botopbouw voldoende vitamine D nodig. Een zuigelingenvoeding of opvolgmelk bevat al extra vitamine D. Gebruikt u deze niet dat is een supplement met 5 mcg vitamine D per dag aanbevolen. Komt het kind weinig buiten en/of heeft het een donkere huidskleur is een supplement met 10 mcg vitamine D de aanbeveling.

50 Plussers
Mensen boven de 50 jaar hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. Dit komt omdat de huid minder vitamine D aanmaakt onder invloed van zonlicht. Bent u tussen de 51 en 60 dan is een supplement van 5 mcg per dag voldoende. Voor mensen tussen de 61 en 70 jaar is dit 7,5 mcg. En voor mensen vanaf 71 jaar 12,5 mcg. Komt u weinig buiten en/of heeft u een donkere huidskleur dan is de behoefte 2,5 mcg hoger.

Rokers
Wanneer u rookt komen meer afvalstoffen in het bloed. Vitamine C bindt zich aan deze afvalstoffen of ze vervolgens af te voeren via de urine. Hierdoor verliezen rokers meer vitamine C dan niet rokers. Voor rokers is de aanbeveling om een supplement van minstens 35 mg per dag te nemen.

Dieet
Wanneer u een streng dieet volgt is er een grote kans op vitaminetekorten. Vooral de kans op een tekort in vitamine D, B1, B2, B6, C en beta caroteen is aanwezig. Dan is een multivitamine supplement een oplossing. Let er dan op dat dit supplement tussen de 100 en 300% van de ADH bevat.

Medicijngebruik
Corticosteroïden kunnen een tekort in vitamine D veroorzaken. Aspirine kan een tekort in vitamine C veroorzaken. Langdurig gebruik van diuretica kan een B1 tekort veroorzaken.

Conclusie
Van veel spoorelementen en mineralen kennen we de gevaren van hoge inname nog niet. Deze kunnen zich opstapelen in het lichaam. Let er dus op dat uw supplement nooit teveel voedingsstoffen bevat. Bij voorkeur bevat uw supplement tussen de 100 en 300% van de ADH. Bent u een gezond persoon dan is 2-3 keer per week een supplement  in plaats van iedere dag ruim voldoende.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Alcoholverslaving - Hoe weet je of je verslaafd bent?

Alcohol kan een probleem worden voor sommigen. Lees meer over alcoholverslaving en kom te weten of jij misschien uit moet kijken.

De ziekte: Huntington

Informatie over de ziekte Huntington

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?

Moeite met slapen?

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn, maar kan goed helpen om in te slapen.

Wat zijn de eerste tekenen van een beginnende bevalling?

Geeft een omschrijving wat de eerste tekenen zijn van een bevalling

CVS

ME CVS, de controverse

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Tips voor een stralende huid

Tips om een stralende huid te krijgen, of te behouden!

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus