Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?


Publicatie datum:

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Gesponsorde koppelingen

Wanneer de dagen weer korter worden en de temperatuur lager worden de vitaminepillen weer uit de kast gehaald. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij het kiezen van een vitaminepil? Zijn ze allemaal even goed en is het überhaupt wel nodig?

Een vitaminesupplement is een aanvulling op de normale aanvoer van voedingsstoffen. Eigenlijk is vitaminesupplement niet het juiste woord aangezien er meestal ook mineralen en spoorelementen in het supplement zitten. Dan is een voedingssupplement een betere benaming. Wanneer een gezonde en volwaardige voeding volgens de schijf van 5 wordt gebruikt is voor een doorsnee persoon geen suppletie nodig. Wanneer u een supplement wilt gebruiken ler er dan op dat er nooit meer dan 300% van de ADH in zit. Wanneer dit het geval is kan een supplement toxisch werken.

Er zijn echter bepaalde groepen in de bevolking die meer van een bepaald vitamine nodig hebben, dan kan suppletie een uitkomst zijn.

Zwangerschap
Wanneer u een kinderwens heeft is het aan te bevelen om extra foliumzuur te gebruiken vanaf 4 weken voor de conceptie tot 8 weken daarna. Dit verkleint de kans op een baby met een open ruggetje. Let er dan op dat het supplement 400 mcg bevat, deze kunt u dan iedere dag innemen. Dit is 200% van de ADH.

Daarnaast hebben zwangere vrouwen meer vitamine D nodig. Het is pas nodig om vitamine D te suppleren na de conceptie. Een zwangere vrouw heeft ongeveer 5 mcg vitamine D extra nodig per dag. Wanneer de vrouw weinig buiten komt en/of een donkere huidskleur heeft is een supplement van 7,5 mcg per dag nodig.

Zuigelingen
Wanneer een zuigeling enkel borstvoeding krijgt heeft het vanaf de geboorte tot 3 maanden na de geboorte 25 mcg vitamine K per dag extra nodig. De borstvoeding levert deze onvoldoende. Wanneer volledige zuigelingenvoeding wordt gebruikt levert dit voldoende vitamine K.

Kinderen tot 4 jaar
Kinderen tot 4 jaar hebben voor een goede botopbouw voldoende vitamine D nodig. Een zuigelingenvoeding of opvolgmelk bevat al extra vitamine D. Gebruikt u deze niet dat is een supplement met 5 mcg vitamine D per dag aanbevolen. Komt het kind weinig buiten en/of heeft het een donkere huidskleur is een supplement met 10 mcg vitamine D de aanbeveling.

50 Plussers
Mensen boven de 50 jaar hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. Dit komt omdat de huid minder vitamine D aanmaakt onder invloed van zonlicht. Bent u tussen de 51 en 60 dan is een supplement van 5 mcg per dag voldoende. Voor mensen tussen de 61 en 70 jaar is dit 7,5 mcg. En voor mensen vanaf 71 jaar 12,5 mcg. Komt u weinig buiten en/of heeft u een donkere huidskleur dan is de behoefte 2,5 mcg hoger.

Rokers
Wanneer u rookt komen meer afvalstoffen in het bloed. Vitamine C bindt zich aan deze afvalstoffen of ze vervolgens af te voeren via de urine. Hierdoor verliezen rokers meer vitamine C dan niet rokers. Voor rokers is de aanbeveling om een supplement van minstens 35 mg per dag te nemen.

Dieet
Wanneer u een streng dieet volgt is er een grote kans op vitaminetekorten. Vooral de kans op een tekort in vitamine D, B1, B2, B6, C en beta caroteen is aanwezig. Dan is een multivitamine supplement een oplossing. Let er dan op dat dit supplement tussen de 100 en 300% van de ADH bevat.

Medicijngebruik
Corticosteroïden kunnen een tekort in vitamine D veroorzaken. Aspirine kan een tekort in vitamine C veroorzaken. Langdurig gebruik van diuretica kan een B1 tekort veroorzaken.

Conclusie
Van veel spoorelementen en mineralen kennen we de gevaren van hoge inname nog niet. Deze kunnen zich opstapelen in het lichaam. Let er dus op dat uw supplement nooit teveel voedingsstoffen bevat. Bij voorkeur bevat uw supplement tussen de 100 en 300% van de ADH. Bent u een gezond persoon dan is 2-3 keer per week een supplement  in plaats van iedere dag ruim voldoende.


Foobie gebruiker noechie

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IX

Plateaus en hoe ze te overwinnen

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven X

De glycemische index

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Visualisatie (energie)

visualisatie oefening om energie te krijgen

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Dromen verklaard; baby's

Wat betekent het als je droomt over baby's?

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Buikspieroefeningen zijn nog nooit zo motiverend geweest!

Waar zijn je buikspieren goed voor, welke oefening kun je doen om ze sterker te maken. Creeer een wasbordje!

Hoe werkt zonnebrandcreme?

Het mechanisme van zonnebrandcreme

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Roken, weet wat je rookt.

Over wat je binnen krijgt tijdens het roken van tabak. Hulp en tips bij het stoppen met roken.

Dyslexie

Wat is dyslexie? Hoe herken in het? Wat kan ik er aan doen?

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Mogelijke oplossingen voor Insomnie

Tips om de slaap beter te kunnen vatten