Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies


Publicatie datum:

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt uitgelegd wat men kan doen om gehoorverlies te voorkomen. Verder wordt verklaard wat men kan doen om gehoorverlies te verminderen.

Bescherming tegen gehoorverlies.

Voor bescherming tegen doofheid worden verschillende maatregelen aangeraden:

 • Bij gebruik van een koptelefoon, de MP3 op maximaal 70% van het geluid zetten.
 • Bij gebruik van oordopjes, de MP3 op maximaal 60% van het geluid zetten.
 • Bij feesten een geluidsbegrenzer installeren. Deze kan men instellen op een bepaald volume, als dit volume wordt overschreden zal de geluidsbegrenzer de stroomtoevoer verminderen.
 • Als er een constante en harde omgevingsgeluid is, moeten werkgevers hun werknemers gehoorbescherming bieden. Denk ook aan bij concerten.
 • Oordoppen indoen wanneer er harde of luidruchtige omgevingsgeluid is helpt ter voorkoming van gehoorverlies. Voorbeelden van harde omgevingsgeluiden voor een langere duur zijn concerten en discotheken.
 • Elke dag foliumzuur innemen vertraagt het gehoorverlies van de lage tonen bij veroudering.
 • Door het gebruik van gebaren kan een verhaal duidelijker en sneller overkomen. Hierdoor wordt er minder aan het oor gevraagd en zal het dus minder snel uitgeput raken.

Vermindering van doofheid.

Bij hoortoestellen wordt het geluid versterkt.

De kleinste op maat te maken hoortoestellen zijn:

 • In-het-oortoestellen (IHO) zijn voor mensen met een licht tot matig gehoorverlies.
 • Kanaaltoestellen zijn een iets kleiner formaat hoortoestel en zijn ook bedoeld bij licht tot matig gehoorverlies.
 • Completely in channel toestellen (CIC) zijn de allerkleinste op maat te maken hoortoestellen. Deze toestellen zullen niet opvallen voor de buitenwereld.

Andere hoortoestellen zijn:

 • Achter-het-oortoestellen (AHO) heeft een slangetje dat het oorstuk en het apparaat achter het oor met elkaar verbindt.
 • Luidspreker-in-het-oortoestellen (LIHO) zijn kleiner dan AHO toestellen en creëren een iets heldere en natuurlijker geluid. Deze toestellen zijn voor mensen die licht tot matig slechthorend zijn.
 • CROS-toestel is voor mensen waarvan 1 oor niet meer kan horen. Met dit toestel wordt het geluid aan de niet goed werkende kant doorgegeven aan het oor wat wel werkt.
 • Bij een beengeleiderhoorstoestel zit een beugel dat samen met een blokje achter het oor komt. Het geluid wordt dan door het schedelbot naar het binnenoor geleid.
 • Bij een kasttoestel zit de apparatuur zich in een kastje dat op de borst wordt gedragen.
 • Verder is er een hoorbril. Deze bril vangt het geluid op en versterkt het geluid van de richting waarna je kijkt. Dit is handig voor mensen die een hoortoestel en een bril gebruiken.

Er zijn verschillende batterijen en fabrikanten voor hoortoestellen. Als men deze vergelijkt, vindt men de beste en goedkoopste oplossingen.

Er bestaan ook medische oplossingen voor gehoorverlies.

 • Plaatsen van buisjes, creëren ruimte voor lucht dat na buiten en weer in het oor kan komen. Dit ter voorkoming van vocht bij de trommelvlies, bij een niet goed functionerend Eustachius buis.
 • Bone Anchored Hearing Aid verplaatst het geluid tot het bot achter het oor, om dat geluid daarna door te geven aan het binnenoor. Het blijft vast zitten en biedt beter geluid dan buisjes, maar slechter dan een gehoorapparaat.
 • Bij een middenoorimplantaat ontvangt het buitenoors deel, het gehoor en zet dit om in een elektrisch signaal. In het binneroor gedeelte worden met dit signaal de gehoorbeentjes in beweging gebracht en het gehoor wordt herkenbaar geluid. Dit is voor mensen met perceptief gehoorverlies.
 • Bij cochleair implantaten (CI) wordt er een weg om het beschadigde gedeelte van het oor gemaakt en gaat direct naar de gehoorzenuw. Het is dus een vervanging van het slakkenhuis.
 • Een nieuwe variant implantaat is het hersenstamimplantaat / Auditory Brainstorm Implant (ABI). Deze is ter vervanging van de functie van de gehoorzenuw. Hiermee kunnen personen met doofheids problemen minstens omgevingsgeluiden waarnemen. Een klein deel kan zelfs gesprekken volgen.

Hulpmiddelen bij gehoorverlies.

Signaleringshulpmiddelen helpen het dagelijks leven.

Met behulp van flitsen of trillingen kunnen verschillende geluiden anders bekend worden bij doven of slechthorenden. Enkele voorbeelden van apparaten die trillingen of lichtflitsen afgeven zijn:

 • Waarschuwingssystemen
 • Horloges en wekkers
 • Telefoons, vast en mobiel
 • Deurbellen
 • Babyfoons

Communicatiehulpmiddelen maken communicatie wat makkelijker.

Door middel van versterking van een geluid of signaal kan het volgen van gesprekken makkelijker worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Beeldtelefoons, telefoonversterkers.
 • Ringleiding, dan kan men een gehoortoestel afstemmen op een bepaald signaal en alleen dat signaal versterken. Bijvoorbeeld het geluid bij het kijken van een film in de bioscoop.
 • Met behulp van Bluetooth wordt er een geluid van bv. een telefoon na het gehoortoestel van de persoon doorgestuurd. Een soort van handsfree bellen.
 • Kinbeugelontvanger is een variant van ringleiding, maar dan kan men ook nog deels het omgevingsgeluid horen, zonder een piepend hoortoestel.

Samengevat.

Om gehoorverlies te voorkomen zal men harde en luidruchtig omgevingsgeluid moeten proberen zo veel mogelijk te ontwijken. Verder is het wijs om zichzelf te testen op gehoorverlies. Zodoende kan men ernstige maten van gehoorverlies voorkomen. Voor het verminderen van doofheid kan men hoortoestellen of medische aanpassingen gebruiken. Ook zullen signalerings- en communicatiehulpmiddelen kunnen helpen bij het vergemakkelijken van het dagelijks leven.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Fytotherapie

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde.

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

Niet iedereen gebruik de juiste manieren om gewicht te verliezen. Hier kan je lezen hoe dat wel moet.

De kinderpsycholoog en de eetstoornis bij kinderen

De kinderpsycholoog bechrijft de eetstoornis bij kinderen vanuit het gezin en vanuit een normale ontwikkeling van het eetgedrag bij kinderen.

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Help! ik heb een huilbaby!

Huilbaby wat te doen?

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Alles over gordelroos

Informatie over gordelroos (herpes zoster)

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Meer seks met deze voedingsmiddelen

Wees zekerder van je stuk in je seksleven met deze voedingswaren

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Verschillende soorten slechthorendheid

er zijn verschillende soorten slechthorendheid, hier een aantal soorten weergegeven.

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Beschrijving van het buikvlies

Beschrijving van het buikvlies.

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Afvallen met Weight Watchers

Een korte tekst die een idee geeft van hoe Weight Watchers werkt