Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn


Publicatie datum:

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Gesponsorde koppelingen

Chiropraxie, misschien nog onbekend, maar wel een groeiende alternatieve/reguliere geneeswijze. Veel mensen denken pas aan een chiropractor wanneer ze de reguliere route al bewandeld hebben. Van de huisarts tot de neuroloog tot de psycholoog. Er is niks 'zweverigs' aan chiropraxie, al zou de naam: alternatieve geneeswijze wel die gedachte oproepen. Wat is een chiropraxie eigenlijk en hoe gaat een chiropractor te werk?

Wat is chiropraxie?

Chiropraxie houdt zich bezig met de diagnose, behandeling, maar ook de preventie van stoornissen aan het bewegingsapparaat. 'Chiropraxie' is afgeleid van het Griekse woord 'cheir' , wat hand betekent en 'prattein', wat beoefenen betekent. Samen: met de hand beoefenen).

Deze behandelmethode kijkt naar de effecten van deze stoornissen aan het bewegingsapparaat, op het zenuwstelsel. Chiropraxie gelooft dat allerlei gezondheidsproblemen af te leiden zijn uit het functioneren van het zenuwstelsel, wat weer af hangt van de conditie van het bewegingsapparaat. Als we het hebben over gezondheidsproblemen, kun je denken aan spier- en gewrichtspijnen, maar ook aan bijvoorbeeld: hoofdpijn, migraine, astma en gezichts- en gehooraandoeningen.

Chiropraxie valt onder de complementaire geneeskunde. Dus je kunt het als regulier zien en als een alternatieve geneeswijze. Hier in Nederland valt Chiropraxie onder de alternatieve geneeswijzen.

Waar is het bewegingsapparaat goed voor?

Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, pezen, spieren en zenuwen. Het bewegingsapparaat maakt dat we kunnen zitten, lopen, rennen, bukken en bewegen op andere manieren.

      

Waar is het zenuwstelsel goed voor?

Het zenuwstelsel stuurt op haar beurt weer het bewegingsapparaat aan. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in de rest van het lichaam. De zenuwen in het ruggenmerg verbinden de hersenen met de rest van het lichaam. Wanneer zenuwbanen bekneld raken door verschuivingen van ruggenwervels of tussenwervel schijven, kan het zenuwstelsel niet meer optimaal werken. Hierdoor ontstaan lichamelijke klachten zoals eerder beschreven.

Wat doet een chiropractor?

De chiropractor volgt een 6 jarige universitaire opleiding. Meestal in Engeland, omdat er in Nederland nog niet zulke opleidingen worden gegeven.

Een chiropractor richt zich op het totaalbeeld van de cliënt en niet alleen op de aandoening. Hij probeert een blokkade te herstellen door manueel correcties of manipulaties toe te passen aan bijvoorbeeld de wervelkolom zodat de zenuwen weer vrij spel hebben. Daarna is het aan het lichaam om de aandoening of klacht aan te pakken. ‘Chiropraxie’ gelooft dat het lichaam zichzelf kan herstellen, maar alleen als het zenuwstelsel optimaal functioneert.

De chiropractor kan helpen bij  pijn en stijfheid door artrose, aangezichtspijn, whiplash, sportblessures, klachten aan de arm, nek en schouder, bekkeninstabiliteit, duizeligheid en tenniselleboog. Bij sommige cliënten kunnen orgaanklachten worden verholpen zoals menstruatiepijn en darmklachten.


Wat is mijn ervaring?

Waarom de chiropractor?

Ik ging vroeger ook naar de chiropractor toen ik klein was, mogelijk voor gedragsproblemen. Ik was een huilbaby en ik had ondersteuning nodig tijdens mijn groei. Nu jaren later ben ik 22 jaar en heb ik besloten weer naar de chiropractor te gaan i.v.m. rugklachten, mogelijk door mijn werk in de zorg (verkeerde houding tijdens tillen, trekken of duwen waarschijnlijk), extreme vermoeidheidsklachten en buikklachten door de ziekte van Crohn.

Ervaring

Ik heb een eerste consult gehad in Zaandijk Rugkliniek Munksgaard, ook gevestigd in Den Haag en in Heemstede. Ze hebben een aantal scans gemaakt van mijn skelet, om de botdichtheid te meten.

Ook is mijn spier- en vetmassa gemeten. Vet op bepaalde plaatsen in het lichaam kan een vergrote kans op hart- en vaatziekten geven. De botdichtheid meten ze met de zogenaamde ‘T-score’. Als deze lager is dan -2,5, dan kan je met zekerheid zeggen dat je osteoporose hebt (botontkalking) boven de -1 zit je goed.

Mijn uitslag was -0,4 (mogelijk door prednisongebruik), dus wat aan de lage kant. Verder kwam uit de scans dat ik een lichte scoliose heb, een zijdelingse kromming van de wervelkolom. De behandelend chiropractor heeft voorgesteld om met een acute fase te beginnen van 2 behandelingen per week, 5 weken lang. Daarna zouden we overgaan op de onderhoudfase, van mogelijk 1 behandeling per 2 maanden met rugoefeningen en supplementen tegen de vermoeidheidsklachten en ter aanvulling van mijn mineralen.

Resultaten tot nu toe

Ik heb nu 3 behandelingen gehad en ik moet zeggen dat ik wel tevreden ben. Het lijkt erop dat de chiropractor verstand van zaken heeft en dat hij  je geen dingen probeert aan te smeren o.i.d. Ik merk wel dat ik na anderhalf uur na elke behandeling helemaal instort. Ik ben extreem moe en moet dan echt wel 2 uur gaan slapen voor ik me weer wat beter voel. Ook lijkt het juist alsof ik nu sneller rugklachten krijg dan anders. De chiropractor zegt dat dat een effect kan zijn.

  Hij vertelde ook een verhaal van een jonge vrouw van 28 die van de een op de andere dag hoofdpijn had. Door de huisarts is ze doorgestuurd naar neurologie. Er zijn scans gemaakt en er zijn onderzoeken gedaan, er werd niks gevonden. Toen is ze uiteindelijk doorgestuurd naar een psycholoog, het zou tussen haar oren zitten. Hoe dan ook, op een één of andere manier is ze bij de chiropractor gekomen. Hij heeft wat onderzoeken gedaan en vertelde haar dat er mogelijk een beknelling zat in haar nekwervel. Ze zijn gestart met de behandeling. Hij heeft met één beweging de wervel rechtgezet. De vrouw was boos dat ze zoveel moest betalen voor zoiets kleins en is in eerste instantie niet meer terug gekomen. Een week later kwam ze terug. Ze had 3 dagen overgegeven en ziek in bed gelegen, maar daarna was de hoofdpijn verdwenen.

 Zo kan je zien wat het effect is van een beknelde zenuwbaan in je wervelkolom. Ik zelf merk wel dat de pijnkrampen in mijn rug, met name tussen mijn schouderbladen minder heftig zijn na deze behandelingen en het voelt nu meer als een soort stijfheid. Van die vermoeidheid ben ik nog niet af, maar mijn lichaam is er mee bezig voel ik. Ik heb nog een weg te gaan, maar ik geloof dat chiropraxie het beste voor mij is.


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie gezondheid

Doof door gehoorverlies

Uitleg over de oorzaken van gehoorverlies.

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

De ziekte: Huntington

Informatie over de ziekte Huntington

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!

'Man without a memory'

Het geheugenverlies van Clive Wearing

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Vitamine B2: Riboflavine

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Fit met Manon 1 - strakke billen deel 2.

Een vervolg op deel 1.

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Kinderen en slapen, do's en don'ts.

Heeft uw kind moeite met slapen? Kijk hier voor meer informatie.

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Alles over anorexia

Informatie over anorexia nervosa

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Melatonine, en dan lekker slapen

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Alles over depressie

Informatie over depressies, soorten depressie, symptomen en behandeling

Snel afvallen tips en snel vet verliezen!

Heel snel afvallen tips? Hoe Zou Je Jezelf Voelen Indien Je Binnen 14 Dagen 5kg Tot 17kg Afgeslankt bent..Zonder JoJo-Effect? Nu GRATIS Snel Afvallen...

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!