Wat is dementie


Publicatie datum:

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Gesponsorde koppelingen

Dementie  wordt vaak in verband gebracht met geheugenproblemen. Echter houdt deze ziekte veel meer in dan alleen geheugenproblemen. Deze ziekte tast niet alleen het korte en lange termijngeheugen aan, maar maakt de patient totaal ongeschikt om nog in de maatschappij te functioneren. De patient heeft in de laatste stadium van de ziekte maar liefst 24 uur zorg nodig!. Wat is dementie nu eigenlijk en wat zijn de symptomen van deze ziekte?

Wat is dementie? Dementie is een cluster van ziekteverschijnselen, dat gepaard gaat met een achteruitgang van het verstandelijk vermogen. Het is een ziekte, waarbij de zenuwcellen in de hersenen niet meer goed functioneren en uiteindelijk afsterven.

Een persoon, die aan dementie lijdt ondervindt niet alleen problemen met zijn geheugen, maar ondervindt ook problemen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen (zoals koffie zetten, boodschappen doen, wassen etc), met het gebruiken en begrijpen van taal (afasie) en het abstract denken. De patient heeft geen besef meer van tijd en plaats en verandert van persoonlijkheid. Ze worden achterdochtig (bijv beschuldigen mensen van diefstal) en angstig.  Ze kunnen last krijgen van hallucinaties, wanen, stemmingswisselingen, constante onrust en depressiviteit. Ze verzorgen zich zelf niet (wassen en eten en drinken nauwelijks meer) meer. Ze kunnen last krijgen van incontinentie en slecht zien. Ze hebben problemen met plannen en organiseren. Ze nemen geen initiatieven meer en kunnen geen beslissingen meer maken door o.a. aantasting van het oordelingsvermogen. Ook krijgen ze problemen met lezen, schrijven en praten.

De kans op dementie neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Momenteel lijden maar liefst 250.000 mensen in Nederland aan een vorm van dementie. Dit aantal zal in de loop van de jaren alleen nog maar toenemen door de toenemende vergrijzing.

Er zijn verschillende vormen van dementie: 

* ziekte van Alzheimer;

*vasculaire dementie;

*frontotemporale dementie;

*lewy body dementie.

De ziekte van Alzheimer komt het meeste voor. Zo'n 70% van de patienten met dementie lijden aan de ziekte van alzheimer. Deze ziekte wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een opeenstapeling van een bepaald eiwit in de zenuwcellen van de hersenen. Door deze opeenstapeling sterven de zenuwcellen af.

Na de ziekte van Alzheimer komt vasculaire dementie het meeste voor. Deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door een storing in de de doorbloeding van de hersenen. Vasculaire dementie komt vaak voor bij mensen, die een hersenbloeding en/of beroerte hebben gehad. Daarnaast is het risico voor deze vorm van dementie verhoogd bij mensen die lijden aan hart- en vaataandoeningen, last hebben van diabetes, aderverkalking en last hebben van een chronische hoge bloeddruk.

Het voornaamste veschil tussen ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie is dat patienen met vasculaire dementie langer besef hebben van hun achteruitgang. Hierdoor lijden deze patienten veel meer onder de situatie dan patienten met Alzheimer en hebben vaak daardoor last van depressieve buien. Daarnaast is er bij vasculaire dementie sprake van trapsgewijze achteruitgang: goede perioden worden afgewisseld met slechte perioden.

Voor meer informatie over dementie en ervaringen met een demente patient lees  http://foobie.artikelen.nl/gezondheid/mijn-tante-heeft-dementie/


Foobie gebruiker muis344

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Bactroban

Beschrijving van het medicijn Bactroban.

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Oorzaken van autisme: een ontdekking

Dit artikel biedt inzicht in de oorzaken van autisme en richt zich voornamelijk op een nieuw ontdekte oorzaak van autisme: een verminderde werking van het spiegelneuronensysteem.

De geschiedenis van de keizersnede

De geschiedenis van de keizersnede hier beschreven

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven I

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Diabetes type I en diabetes type 2; de verschillen!

Media misleidend over diabetes! Lees over de verschillen!

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Alzheimer

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!

Een goed werkend dieet (getest!)

Met dit dieet ben ik zelf 20kg in 4 maanden afgevallen!

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Roken tijdens de zwangerschap

Wat doet roken tijdens de zwangerschap nou eigenlijk met met de vruchtbaarheid en het ongeboren kind?