Wat is PDS en wat kan je er aan doen?


Publicatie datum:

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Gesponsorde koppelingen

PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Veel mensen met deze aandoening voelen zich niet serieus genomen omdat het een nog onbegrepen aandoening is. Al is er nog niet echt een medicijn voor PDS, toch is er het een en ander wat je eraan kunt doen. Wat het is en wat je er aan kunt doen lees je hier.

WAT IS PDS EN WAT KAN JE ER AAN DOEN?

WAT IS PDS?

PDS staat voor prikkelbare darm syndroom ook wel spastische darm genoemd. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening die met name vooral bij vrouwen voorkomt. Hoeveel mensen er last hebben van PDS is moeilijk vast te stellen, omdat veel mensen niet naar de huisarts gaan met deze klacht. Naar schatting hebben 5 tot 20% van de Belgische en Nederlandse bevolking PDS. 75% daarvan zijn vrouwen.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De klachten van PDS kunnen per persoon per dag verschillen. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn/-krampen, problemen met de stoelgang (diarree en/of verstopping), gasophoping en een opgeblazen gevoel. Veel mensen hebben daarnaast nog andere klachten zoals brandend maagzuur, en hoofdpijn. Belangrijk om te weten is dat klachten zoals bloed bij de ontlasting, koorts en onverklaarbaar gewichtverlies niet onder PDS vallen. Met deze klachten is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

WAT IS DE OORZAAK EN WAT IS ER AAN TE DOEN?

Omdat in de darm meestal geen zichtbare afwijking te vinden is, is de oorzaak van PDS nog erg onduidelijk. Belangrijk is dat medische oorzaken worden uitgesloten. Er zijn ook chronische darmstoornissen die worden veroorzaakt door een ontsteking. Bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. Deze ziekten hebben een gelijksoortig klachtenpatroon als PDS en moeten dan ook worden uitgesloten om de diagnose PDS te stellen. Ook kunnen buikklachten ontstaan bij mensen die niet goed tegen melkproducten kunnen. Om dit uit te sluiten kan je een lactose-intolerantie test doen. Om de klachten van PDS te verminderen is er wel het een en ander wat je er aan kan doen. Er is echter geen speciaal medicijn voor. Sommigen kunnen baat hebben bij pijnstillers, maagzuurremmers, laxeermiddelen, diarreeremmers , laag gedoseerde antidepressiva en dergelijke, maar dit is voor iedereen verschillend aangezien de klachten ook per persoon verschillen. Hier nog een aantal dingen op een rijtje die de klachten van PDS kunnen verminderen:

- Gezond en vezelrijk eten

- Zo min mogelijk zoetstoffen gebruiken.

- Probiotica

- Voldoende drinken (koolzuurhoudende dranken kunnen een nadelig effect hebben)

- Hypnotherapie

- Vermijd stress

Het kan ook helpen om voor je zelf een dagboek bij te houden met wat je eet en wanneer je welke klachten hebt. Zo kun je zien of de klachten na het eten of drinken van bepaalde voeding verergeren of juist verminderen. Ook sporten kan helpen klachten te verminderen. Zet alles eens voor jezelf op een rijtje en probeer dingen uit. Je merkt zelf het beste aan je lichaam wat wel en niet bevorderlijk voor je is. Een medicijn zoals een diarreeremmer of pijnstiller kan oplossing bieden, maar dat is iets voor tijdelijk en kan niet langdurig worden gebruikt. Probeer met een juiste voeding en levenswijze de klachten zoveel mogelijk te beperken. Bij mij is na onderzoek de diagnose PDS gesteld en heb van alles uitgeprobeerd om mijn klachten te verminderen. Doordat ik bijgehouden heb wat ik eet, drink en wanneer ik klachten had, kan ik het nu door middel van mijn eetgewoonten aan te passen vaak zelf in de hand hebben. Ook heb ik gemerkt dat probiotica voor mij een gunstig effect heeft.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

'Man without a memory'

Het geheugenverlies van Clive Wearing

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Veilig de auto in met baby autostoeltjes

Informatie over autostoeltjes en veiligheid van baby's in de auto

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Een goed werkend dieet (getest!)

Met dit dieet ben ik zelf 20kg in 4 maanden afgevallen!

De afweer van het lichaam.

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.

39 weken zwanger

39 weken zwanger, zwangerschap week 39

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

PLN-gen Deel 2

Drager PLN-gen en nu?

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen