Wiet, wat is het precies?


Publicatie datum:

Wat is wiet en wat zijn de effecten van het gebruik ervan?

Gesponsorde koppelingen

Wiet is een softdrug, die wordt gemaakt van de hennepplant. In Nederland wordt wiet legaal verkocht in de coffeeshops.  De welbekende Nederwiet. Hasj en wiet worden gemengd met shag en in een vloeitje gerolt en aan het uiteinde komt de 'tip'(een opgerold, hol stukje karton). Dit noemen we een sticky of een joint. Door het roken hiervan wordt de gebruiker stoned. Dit komt door de werkzame stof THC die in de wiet of hasj zit.

Is wiet legaal?

Officieel is alle handel en kweek van wiet in Nederland strafbaar. Toch wordt wiet in de Nederlandse coffeeshops legaal verkocht. Dat wil zeggen, tot 5 gram per klant per dag wordt 'gedogen'. Ook bestaat er voor het thuis kweken tot 5 planten en het op zak hebben van wiet tot 30 gram, in de praktijk geen actief opsporingsbeleid. Dit komt, doordat er vooral aandacht wordt besteedt aan het opsporen van grote hoeveelheden wiet, die wordt gekweekt en verhandelt. Als de persoon jonger is dan 18 jaar, dan krijgt hij wél in alle bovengenoemde gevallen een proces-verbaal.

Wat is wiet dan precies?

Zowel wiet als hasj zijn afkomstig van de hennepplant. De Latijnse naam voor deze plant is Cannabis Sativa. Deze plant kan in de warme streken waar hij oorspronkelijk vandaan komt, wel 6 meter hoog worden. De plant heeft lange, dunne bladeren en een hoog THC (delta-9-tetra-hydrocannabinol) gehalte. THC is de werkzame stof die zorgt voor het 'high' of 'stoned' worden na het roken hiervan. De vrouwelijke bloemtoppen van deze plant kun je drogen en verkruimelen. Dan krijg je Marihuana. Marihuana is waarschijnlijk uit het Spaans afgeleid van Maria en Juana, met het oog op de lustopwekkende werking. Marihuana is groen-bruinachtig van kleur en heeft een hele sterke, herkenbare geur. Tenminste, nadat je het een keer geroken hebt en weet wat het is natuurlijk. Denk maar aan een straat waarin een aantal coffeeshops gevestigd zijn. Dit ruik je al vanaf meters afstand.

Wat zijn de effecten van wiet?

Door de inname van THC worden er endorfines aangemaakt, die ervoor zorgen dat een mens zich gelukkiger of juist verdrietiger gaat voelen. De effecten kunnen onder andere worden beïnvloedt door de hoeveelheid wiet die wordt ingenomen en de manier van inname. Ook het gewicht van de gebruiker en de ervaring met THC kunnen een rol spelen. Ook het karakter van de gebruiker speelt een rol, omdat het je gevoelens versterkt.

De geestelijke effecten kunnen zijn: 

 • Een ontspannen, vrolijk gevoel.
 • Geprikkelde fantasie.
 • Moeilijker concentreren en dingen onthouden.
 • De waarneming van kleuren en geuren kan veranderen.
 • Een heel druk of juist rustig gevoel.
 • Het gevoel hebben, dat je ledematen heel zwaar zijn en niet mee willen werken.
 • Bij een te grote hoeveelheid kunnen er angstaanvallen ontstaan.

De lichamelijke effecten kunnen zijn:

 • Droge mond (dorst).
 • Doorlopen ogen (de bekende rode ogen).
 • Toegenomen eetlust, vooral trek in zoetigheid (Vreetkick).
 • Daling in bloeddruk (duizelig voelen bij te snel opstaan).
 • Slingeren, moeizaam bewegen.
 • Duf, vermoeid gevoel.

Hoe kan ik wiet innemen/gebruiken?

Wiet als recreatiemiddel wordt vaak gerookt. Vermengd met tabak, gerolt als joint of in een waterpijp. Het wordt ook wel eens puur in een vloeitje gerolt en opgerookt. Nog een manier is de spacecake. De wiet wordt hiervoor vermengd met het cakebeslag en in de oven heerlijk, goudbruin gebakken. De happy-pizza is ook nog een mogelijkheid. Tussen een plakje kaas en tomaat de wiet heerlijk mee laten bakken in de oven. Nu nog een paar wietblaadjes of bloesem laten trekken in heet water, tot er een dampende mok marihuanathee ontstaat. Pas wel op met de dosering, wanneer je wiet opeet. Het begint pas na 1,5 uur te werken op deze manier van inname en wordt dus al gauw onderschat. "Oh, het werkt helemaal niet. Dan neem ik nog maar wat. Nog meer van die blaadjes er bij. Huppa, daar ga je." Gegarandeerd, dat je je dan niet zo happy meer voelt op een gegeven moment.

Wiet als medisch hulpmiddel

De extracten van Cannabis werden in de vorige eeuw veel gebruikt door de apotheken. Geneesmiddelen voor migraine, toevallen, krampen en slaapstoornissen hadden er veel baat bij. Tot en met 1958 is Cannabis een officieel geneesmiddel gebleven. Het heette toen 'Extractum Cannabis Indicae'. De geneeskunde ontwikkelde zich echter snel en Cannabis werd steeds minder en minder gebruikt. De laatste jaren lijkt het gebruik van Cannabis in de medische wereld echter terug te komen. Met vele discussies tot gevolg, ook omdat wiet vandaag de dag vooral bekend staat als recreatiedrug.

THC kan mensen met kanker en aids helpen, door de eetlust op te wekken en te zorgen dat de patiënt zich minder misselijk voelt. Ook een pijnstillende werking voor bijvoorbeeld mensen met multiple sclerose kan voor die mensen een uitkomst bieden. De THC zorgt ervoor, dat de patiënten zich beter kunnen ontspannen. Cannabis kan ook slaapproblemen verhelpen. Medicinale gebruikers inhaleren de Cannabis meestal door een Vaporiser.

Is wiet verslavend?

Wiet kan een geestelijke verslaving worden. Het is niet zo, dat je lichaam het nodig heeft en er om vraagt. Het is dus geen lichamelijke verslaving. Een geestelijke verslaving houdt in, dat je bijvoorbeeld na dagelijks gebruik aan niets anders kan denken als je geen wiet gebruikt hebt. Je kunt het gevoel hebben je niet meer prettig te kunnen voelen zonder. Sommige mensen gebruiken wiet als ontvluchtingsmiddel van de werkelijkheid. Hierbij kun je dus ernstig geestelijk afhankelijk worden. Afhankelijk worden van wiet is een andere benaming voor verslaafd raken aan de wiet. Als je geen aanleg hebt om snel verslaafd te raken en goed je grenzen kunt bewaren door het gebruiken van wiet te beperken tot af en toe een jointje roken of een plakje spacecake eten, dan is er niets aan de hand. Mocht je wel het gevoel hebben, dat wiet een té grote factor in je leven is geworden, je niet meer zonder kunt, dan kun je hulp zoeken. De verslavingszorg biedt op meerdere mogelijkheden hulp om van je verslaving af te komen.


Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Help, welk dieet?

lekker slank met dokter frank, geen nood neem een dag alleen maar brood

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Gevaar/Bestrijding van een koortslip

Het gevaar en de bestrijding van een koortslip

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Het belang van een EHBO cursus

EHBO, iedereen is er bekend mee, maar wie kan het uiteindelijk?

Schildklier, deel 1.

Schildklier, deel 1.

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Lipoedeem in de benen

informatie over lipoedeem in de benen

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Thuis gemakkelijk afvallen? Hier een paar tips!

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Roken tijdens de zwangerschap

Wat doet roken tijdens de zwangerschap nou eigenlijk met met de vruchtbaarheid en het ongeboren kind?

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Extra verzorging voor uw gebit en het gebit van uw kinderen.

Een stukje extra verzorging voor het gebit