Winterdip / Winterdepressie


Publicatie datum:

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

Gesponsorde koppelingen

Sommige mensen voelen zich in de winter (soms ook in de herfst) veel vaker moe, futloos, chagerijnig of verdrietig. Ze hebben helemaal nergens zin in en willen alleen maar niets doen. Na de winter gaat dit echter weer over en voelen ze zich weer goed. Dit wordt ook wel een winterdip genoemd. Als het veel ergere vormen aanneemt wordt het een winterdepressie genoemd.

Gesponsorde koppelingen

Een winterdip komt erg vaak voor. Zo'n 60 procent van de mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Zij voelen zich in de winter gewoon wat vaker moe en hebben minder zin in dingen. Als het heel erg wordt spreekt men ook wel van een winterdepressie. Dit komt bij zo'n 6 procent van de mensen voor.

Daglicht

De wetenschap is er nog niet helemaal uit waar een winterdip precies door komt, maar het is wel zeker dat daglicht een grote rol speelt. Daglicht heeft sowieso veel invloed op je, het regelt via hormonen allerlei processen in je lichaam. In de winter zijn de dagen korter, en ook schijnt de zon minder. Ook is het kouder waardoor je minder vaak de neiging hebt naar buiten te gaan. Hierdoor krijg je totaal veel minder daglicht tot je. 

Biologische klok

Dit heeft verschillende gevolgen. Ten eerste raakt je biologische klok, die voor van alles in je lichaam verantwoordelijk is, een beetje in de war omdat hij gebaseerd is op licht. Sommige mensen merken hier niets van, maar bij andere mensen kan het een soort evenwichtsverstoring in het lichaam tot gevolg hebben, waardoor je energieniveau, humeur, enzovoort beïnvloed worden: een winterdipje kan ontstaan.

Melatonine en serotonine

Ten tweede spelen de hormonen melatonine en serotonine een rol. Melatonine is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het dag en nachtritme, en serotonine zorgt ervoor dat je vrolijk wordt. Als het donker is produceert het lichaam meer melatonine. Daglicht zorgt ervoor dat de melatonine uit je bloed verdwijnt en er serotonine voor in de plaats komt. Als er minder daglicht is, zal er minder serotonine in je bloed zitten, wat invloed kan hebben op je gemoedstoestand.

Tips tegen een winterdip

 

  1. Zorg dat je veel buiten bent: zonlicht is vele malen sterker dan kunstmatig licht en kunstmatig licht helpt dus bijna niets.
  2. Lachen is gezond! Het is bewezen dat door te lachen je humeur beter wordt.
  3. Ga sporten. Ten eerste krijg je door te sporten meer energie in het algemeen, wat goed voor je humeur is. Ten tweede maakt je lichaam als je sport wat extra serotonine aan.
  4. Doe 's morgens meteen als je wakker wordt je gordijnen open. Meer licht = beter!
  5. Eet chocola. Er zitten stofjes in die je blijer maken.
  6. Als het echt heel slecht met je gaat, ga naar de huisarts. Deze kan je misschien door verwijzen naar een lichtkuur. 

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 6
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

CVS

ME CVS, de controverse

Afvallen met sporten

Steeds meer mensen willen afvallen, maar hoe pak je dit goed aan? Een goede manier als je af wilt vallen is afvallen met sporten. J

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Mama moet ook slapen!

Slaapproblemen bij je peuter de baas