Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?


Publicatie datum:

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

Gesponsorde koppelingen

Xenotransplantatie is vandaag de dag een belangrijk gespreksonderwerp. Xenotransplantatie is het transplanteren van organen, (kleine delen)weefsels en cellen van een dier naar een mens. Varkens zijn de belangrijkste bron voor het transplanteren van de organen/weefsels naar een mens. Door het toepassen van xenontransplantatie kan het tekort aan donoren drastisch worden verkleind. Tenminste, dat word beweerd door sommige mensen, maar is dat wel zo? Is xenotransplantatie wel de juiste oplossing voor het donorprobleem en zijn er dan geen vreemde of vervelende bijwerkingen? Dit moet eerst goed onderzocht worden voordat men het kan toepassen. Op dit moment is het nog een veel te gevaarlijk proces.

De voorstanders vinden dat deze ontwikkeling moet doorgaan omdat er op deze manier veel mensenlevens te redden zijn. De voorstanders zijn meestal patiënten zelf. Deze ontwikkeling zou betekenen dat de wachtlijst ernstig verkort zou kunnen worden. Het is natuurlijk te begrijpen dat de patiënten voorstanders zijn van verdere ontwikkeling en onderzoek van xenotransplantatie. Zij zeggen het volgende op het idee dat verdere research stop word gezet: "Stel je voor dat jij doodziek in het ziekenhuis ligt? Als jij moest kiezen tussen de dood en een varkensorgaan? Dan denk je wel anders!" Deze reactie is natuurlijk hartstikke logisch. Daarnaast kan xenotransplantatie een oplossing betekenen voor andere ziektes zoals suikerziekte en de ziekte van Parkinson, waarvoor nu geen genezing bestaat. Vroeger werd er al xenotransplantatie uitgevoerd, er werd hoornvlies van katten en honden naar mensen getransplanteerd. Toen er voor het eerst xenotransplantatie werd uitgevoerd werd dat gedaan op 6 mensen. Elk van hun kreeg een nier van een chimpansee, 5 mensen overleden na 1 dag en 1 persoon leefde 9 maanden door. In 1984 is de tot nu toe meest beroemde transplantatie uitgevoerd. Een Engels meisje Fae, dat geboren werd met een hartafwijking, kreeg het hart van een baviaan. De moeite was te vergeefs: het apen hart kon haar uiteindelijk 20 dagen in leven houden. Het is dus wel vaker geprobeerd alleen waren de pogingen niet succesvol.

 Helaas worden de patiënten niet goed genoeg ingelicht over de risico's die xenotransplantatie met zich mee kan brengen. Deze voorlichtingen zijn eigenlijk wel nodig want de gevolgen van de risico's kunnen erg gevaarlijk zijn. Het belangrijkste probleem bij xenotransplantatie is uiteraard dat er geen weefsel van mensen word gebruikt maar van varkens. Bij gewone transplantaties is het al moeilijk om te zorgen dat het afweersysteem van het ontvangende lichaam het nieuwe orgaan niet direct afstoot, bij organen van andere dieren is dat onmogelijk. Nog een nadeel is dat de Islamitische en Joodse patiënten geen gebruik van dit fenomeen kunnen maken want zij vinden vanuit geloofsovertuiging dat varkens onreine dieren zijn. Dus een orgaan of iets dergelijks gebruiken is uit den boze.

 De belangrijkste vraag die biologen zich nu stellen gaat over de vele onbekende virussen die de xenotransplantatie met zich meebrengt. Lang niet alle virussen die varkens bedreigen zijn bekend, laat staan alle kennis over de gevaren als die virussen bij mensen terecht komen. Bovendien zijn er ook virussen zoals AIDS, die al zover qua ontwikkeling zijn, dat ze zich in het DNA van de varkens hebben genesteld. Dit is dan ook het hoogste ontwikkelings doel van sommige virussen. Normaal gesproken zijn de "retrovirussen" onschuldig, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze toch weer echte virussen worden en ook kunnen er dan nieuwe virussen ontstaan. Misschien kan het virus zelfs andere mensen besmetten, dit kan tot een groot aantal doden leiden. De kans is klein, maar die bestaat dus wel.

 Ik zelf vind dat er meer onderzoek naar moet worden gedaan omdat het toch wel een levensreddend middel zou kunnen zijn in de toekomst voor mensen die het echt nodig hebben. Ook vind ik dat het niet alleen moet gaan afhangen van de dieren, en dat meer mensen zelf ook donor moeten worden. Als er alleen maar dieren voor zullen worden gebruikt zorgt dat weer voor veel andere problemen. Ik ben dus voor de stelling zolang het allemaal zonder gevaar is en dat er niet massaal varkens worden geslacht als vervanging voor menselijke donoren.

 Er moet dus nog heel veel onderzoek gedaan worden naar het gebruik maken van xenotransplantatie. Het is dan misschien wel vervelend voor de patiënten maar het brengt nog steeds te grote risico's met zich mee. De kans dat de organen ziektes bevatten is groot en ook de kans dat het afweersysteem de organen afstoot blijft aanwezig.

 Wanneer er uiteindelijk een manier gevonden zou worden om dierlijke organen zonder risico's, ziektes enzovoort naar een menselijk lichaam te transplanteren, zouden er vele menselijke levens gered kunnen worden en misschien een einde komen aan lange wachtlijsten voor organen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Hyperventilatie

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Eczeem

Geeft een omschrijving van eczeem, de oorzaken, symtomen en behandeling van eczeem

Alles over anorexia

Informatie over anorexia nervosa

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Wie weet nu werkelijk wat gezond is en wat niet?

Als ik boodschappen ga doen voor mijn dagelijkse voeding weet ik somsvan gekkigheid niet meer wat ik moet kopen.

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

Alles over rsi

Informatie over rsi (muisarm)

Ontbijten

Waarom ontbijten we? Hoe verschilt het ontbijt van land tot land?

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde

Hoogbegaafdheid, een aangeboren geschenk of probleem?

Wat de kenmerken, voor- en nadelen zijn van hoogbegaafdheid.

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Goede voornemens en dan?

Je hebt eindelijk het goede voornemen om meer te gaan sporten maar dan?

Fytotherapie

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde.

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Visualisatie (energie)

visualisatie oefening om energie te krijgen