Ziekte van Crohn


Publicatie datum:

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Gesponsorde koppelingen

Steeds meer mensen krijgen zelf, of in hun directe omgeving , te maken met de ziekte van Crohn. Dit is een chronische ontsteking van de darm waarbij allerlei klachten  en verwante aandoeningen komen kijken.

Tot nu toe heeft men nog steeds niets gevonden om de ziekte definitief te bestrijden maar er zijn wel middelen op de markt die de ziekte onder controle houden.

Verder in dit artikel bespreken we de vaakst voorkomende klachten en neveneffecten, de courante geneeswijzen en de gevolgen voor de persoon die lijdt aan de ziekte en zijn omgeving.

Wat is Crohn?

Bij een persoon die Crohn heeft treden er allerlei ontstekingen op in het maag- darmkanaal. Dit uit zich in een soort van "aften" in de dikke of dunne darm, maag en/ of mond. De meest voorkomende ontstekingshaarden zijn de dikke en de dunne darm. De ziekte verloopt in actieve en inactieve periodes.

In feite werkt bij een Crohnpatiënt zijn weerstand in het spijsverteringsstelsel te goed. Hij vecht als het ware tegen zijn eigen darmen waardoor deze gaan ontsteken.

Symptomen

Typische symptomen van de ziekte zijn de hevige buikkrampen en de diarree. Vaak ook heeft de patiënt geen eetlust. Hij is zeer lusteloos en moe. In de stoelgang kan bloed aanwezig zijn.

Heel vaak treden er na verloop van tijd ook fistels op. Dit zijn kleine gangetjes die ontstaan doordat de darm steeds op dezelfde plek ontsteekt. Telkens ontstaat hierop littekenweefsel dat de darmwand verzwakt. Er ontstaan "putjes" die dieper en dieper worden en tenslotte een smalle doorgang vormen naar de geslachtsdelen, de aars of naar inwendige organen.  

Minder vaak voorkomende kwalen zijn de aften in de mond, ontstekingen van de huid, leverkwalen, oogontstekingen, polyartritis,.....

Hoe wordt Crohn vastgesteld?

Bij een patiënt met krampen en diarree gedurende een lange periode zal de arts steeds een bloedafname doen. Indien het gaat om de ziekte van Crohn, zijn de ontstekingsparameters in het bloed zeer hoog. Ook allerlei tekorten van mineralen en vitamines zijn een vaak voorkomend probleem.

Een tweede onderzoek is de coloscopie waarbij men ( meestal onder narcose) met een camera in de dikke darm gaat kijken. Men neemt dan ook biopsies ( staaltjes) van de ontstoken plaatsen.

Ook een röntgenfoto en echografie behoren tot de aanvullende onderzoeken.

Remedies

Deze ziekte is helaas niet te genezen. Wél vindt men steeds meer medicaties die de ziekte afremmen.

De courante middelen zijn Salosoperine en Pentasa. Bij patiënten die een lichte vorm van de ziekte hebben kan deze medicatie voldoende zijn. Ook cortisone wordt nog al eens gegeven.

Het meest afdoend zijn op dit ogenblik de zogenaamde weerstandsremmers. Hierbij krijgt de patiënt via een infuus en/of injecties een middel toegediend dat de weestand afbreekt. Het afweersysteem ziet dan de darm niet meer als vijand. Nadeel van deze vorm van medicatie is dat je ook een  verminderde weerstand hebt tegen bacteries en virussen. De patiënt moet voor de infusen steeds naar het ziekenhuis op vaste tijdstippen (min. om de 8 weken)

In de alternatieve geneeskunde bestaan er ook mogelijkheden: osteopathie, macrobiotische voeding, paardenmelk, homeopathie....

Gevolgen 

Bij ernstige vormen van de ziekte kan de darm zo hevig aangetast zijn dat men moet overgaan tot chirurgische ingrepen. Indien men darm moet verwijderen en/ of de aars zo zwaar is aangetast door fistel, zal men bij de patiënt een stoma plaatsen.

De ziekte isoleert patiënten vaak omdat veel mensen, tijdens een opstoot van de ziekte, niet meer kunnen deelnemen aan gewone activiteiten. Een Crohnpatiënt zal steeds op zijn hoede zijn wanneer hij ergens komt en zoekt voortdurend het toilet. Ook de partner of andere familieleden moeten hier rekening mee houden.

Patiënten met een stoma moeten ook rekening houden met de gevolgen voor hun omgeving. Het lichaam is verminkt en niet alle partners van deze patiënten kunnen dit zomaar verwerken. Hij of zij heeft vaak ook het gevoel dat ze niet proper zijn of onfris ruiken. Bovendien zijn de krampen vaak zó hevig ( vergelijkbaar met weeën) dat pijnmedicatie nodig is.    


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Het wondermiddel Citroensap

Hoe gezond citroensap is en hoe makkelijk je het toe kan passen in je dagelijks leven

Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Vind hier de antwoorden!

Depressie aanpakken

hoe ga je om met een depressie?

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

Wat is Anorexia Nervosa?

Wat is Anorexia Nervosa en wat zijn de symptomen?

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Anticonceptie

Wat is nu de beste oplossing voor de vrouw wat betreft anticonceptie? Hierbij alles op een rij.

Goede voornemens en dan?

Je hebt eindelijk het goede voornemen om meer te gaan sporten maar dan?

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

Angststoornissen

alles over angsstoornissen en fobiën

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Diabetes type I en diabetes type 2; de verschillen!

Media misleidend over diabetes! Lees over de verschillen!

Alles over anorexia

Informatie over anorexia nervosa

Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf.-John Bradshaw

Uitleg en handleiding voor het helen van het

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Last van stotteren?

Hier lees je hoe je er vanaf kunt komen!

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.