Ziekte van Crohn


Publicatie datum:

Crohn is een chronische en ongeneeslijke darmziekte

Gesponsorde koppelingen

Steeds meer mensen krijgen zelf, of in hun directe omgeving , te maken met de ziekte van Crohn. Dit is een chronische ontsteking van de darm waarbij allerlei klachten  en verwante aandoeningen komen kijken.

Tot nu toe heeft men nog steeds niets gevonden om de ziekte definitief te bestrijden maar er zijn wel middelen op de markt die de ziekte onder controle houden.

Verder in dit artikel bespreken we de vaakst voorkomende klachten en neveneffecten, de courante geneeswijzen en de gevolgen voor de persoon die lijdt aan de ziekte en zijn omgeving.

Wat is Crohn?

Bij een persoon die Crohn heeft treden er allerlei ontstekingen op in het maag- darmkanaal. Dit uit zich in een soort van "aften" in de dikke of dunne darm, maag en/ of mond. De meest voorkomende ontstekingshaarden zijn de dikke en de dunne darm. De ziekte verloopt in actieve en inactieve periodes.

In feite werkt bij een Crohnpatiënt zijn weerstand in het spijsverteringsstelsel te goed. Hij vecht als het ware tegen zijn eigen darmen waardoor deze gaan ontsteken.

Symptomen

Typische symptomen van de ziekte zijn de hevige buikkrampen en de diarree. Vaak ook heeft de patiënt geen eetlust. Hij is zeer lusteloos en moe. In de stoelgang kan bloed aanwezig zijn.

Heel vaak treden er na verloop van tijd ook fistels op. Dit zijn kleine gangetjes die ontstaan doordat de darm steeds op dezelfde plek ontsteekt. Telkens ontstaat hierop littekenweefsel dat de darmwand verzwakt. Er ontstaan "putjes" die dieper en dieper worden en tenslotte een smalle doorgang vormen naar de geslachtsdelen, de aars of naar inwendige organen.  

Minder vaak voorkomende kwalen zijn de aften in de mond, ontstekingen van de huid, leverkwalen, oogontstekingen, polyartritis,.....

Hoe wordt Crohn vastgesteld?

Bij een patiënt met krampen en diarree gedurende een lange periode zal de arts steeds een bloedafname doen. Indien het gaat om de ziekte van Crohn, zijn de ontstekingsparameters in het bloed zeer hoog. Ook allerlei tekorten van mineralen en vitamines zijn een vaak voorkomend probleem.

Een tweede onderzoek is de coloscopie waarbij men ( meestal onder narcose) met een camera in de dikke darm gaat kijken. Men neemt dan ook biopsies ( staaltjes) van de ontstoken plaatsen.

Ook een röntgenfoto en echografie behoren tot de aanvullende onderzoeken.

Remedies

Deze ziekte is helaas niet te genezen. Wél vindt men steeds meer medicaties die de ziekte afremmen.

De courante middelen zijn Salosoperine en Pentasa. Bij patiënten die een lichte vorm van de ziekte hebben kan deze medicatie voldoende zijn. Ook cortisone wordt nog al eens gegeven.

Het meest afdoend zijn op dit ogenblik de zogenaamde weerstandsremmers. Hierbij krijgt de patiënt via een infuus en/of injecties een middel toegediend dat de weestand afbreekt. Het afweersysteem ziet dan de darm niet meer als vijand. Nadeel van deze vorm van medicatie is dat je ook een  verminderde weerstand hebt tegen bacteries en virussen. De patiënt moet voor de infusen steeds naar het ziekenhuis op vaste tijdstippen (min. om de 8 weken)

In de alternatieve geneeskunde bestaan er ook mogelijkheden: osteopathie, macrobiotische voeding, paardenmelk, homeopathie....

Gevolgen 

Bij ernstige vormen van de ziekte kan de darm zo hevig aangetast zijn dat men moet overgaan tot chirurgische ingrepen. Indien men darm moet verwijderen en/ of de aars zo zwaar is aangetast door fistel, zal men bij de patiënt een stoma plaatsen.

De ziekte isoleert patiënten vaak omdat veel mensen, tijdens een opstoot van de ziekte, niet meer kunnen deelnemen aan gewone activiteiten. Een Crohnpatiënt zal steeds op zijn hoede zijn wanneer hij ergens komt en zoekt voortdurend het toilet. Ook de partner of andere familieleden moeten hier rekening mee houden.

Patiënten met een stoma moeten ook rekening houden met de gevolgen voor hun omgeving. Het lichaam is verminkt en niet alle partners van deze patiënten kunnen dit zomaar verwerken. Hij of zij heeft vaak ook het gevoel dat ze niet proper zijn of onfris ruiken. Bovendien zijn de krampen vaak zó hevig ( vergelijkbaar met weeën) dat pijnmedicatie nodig is.    


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Spierspanningshoofdpijn

Dit onderwerp gaat over hoofdpijn, tips, klachten en oorzaken.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Richtlijnen goede voeding voor kinderen van 4 tot 12jaar.

Richtlijnen goede voeding voor kinderen van 4 tot 12jaar.

CVS

ME CVS, de controverse

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Het norovirus

Het norovirus, wat houdt het in en wat zijn de adviezen

Gezonde voeding is een gezonder leven!

Een goede voeding zorgt voor een gezonder leven, ervaar het zelf!

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Allergieen bij kinderen op school

Ook in de scholen kan men heel wat allergenen aantreffen.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Alles over botox

Informatie over botox en botoxbehandelingen

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!