Zonlicht, goed of slecht?


Publicatie datum:

Kan het nou wel of niet kwaad om af en toe te zonnen?

Gesponsorde koppelingen

Zonnen, er is zelfs een werkwoord gemaakt van het ''in de zon'' liggen. De meeste mensen vinden het heerlijk maar er is nooit echt duidelijkheid geweest over de goed- of slechtheid van zonnen. In dit artikel meer duidelijkheid en handige tips!

Zonlicht heb je nodig, en het is onmisbaar. Zonder zon geen voedsel, en zonder geen voedsel geen mensen. Maar wat is zonlicht nou eigenlijk? Zonlicht is in brede zin het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. Het zonlicht dat op de aarde valt wordt gefilterd door de atmosfeer. Als de directe straling niet door wolken wordt geblokkeerd, wordt het ervaren als zonneschijn, een combinatie van helder licht en warmte.

Er zijn een aantal dingen bekend van de gunstige effecten van zonlicht op je gezondheid. Zo zorgt zonlicht voor  de productie van vitamine D in het lichaam, stelt het het hart beter in staat bloed te pompen, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed én helpt het gewicht te verliezen. Ook zorgen de aangename temperaturen van de zon voor direct opknappende mensen. Zonlicht is echter bij oudere mensen ook goed tegen depressies. Heel wat gunstige voordelen dus, maar kunnen er ook ongunstige dingen optreden?

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor het licht van de zon, dit is een erfelijke aandoening genaamd Erythropoïetische protoporfyrie of kortweg E.P.P. Maar dit is een groep apart en dit heeft niets te maken met het goed of slecht zijn van zonlicht voor je lichaam, want dit is zoals gezegd een aandoening. Een aantal jaren is menig burger de stuipen op het lijf gejaagd. De zon zou levensgevaarlijk zijn en dan vooral voor mensen met blond of rossig haar en sproeten of moedervlekken moesten de zon mijden. Sproetenbussen waar badgasten zich op huidkanker konden laten onderzoeken, trokken langs de vaderlandse stranden, talloze brochures en voorlichtingsfilmpjes verkondigden de boodschap: de zon zou kankerverwekkend zijn.

Het is waar dat je van teveel zonnen huidkanker kunt krijgen maar een minstens evengroot probleem is juist te weinig zonlicht. Zo zou je dus tot de conclusie kunnen komen dat zonlicht goed is, maar wel met mate. Als je al een hele middag in de zon gelegen hebt is het verstandig 's avonds de zon te mijden, of door wat meer kleding aan te doen en een zonnebril op te zetten het zonlicht te beperken tot op je gezicht die je natuurlijk ingesmeerd hebt met zonnebrandcrème. Voor elk huidtype is er wel een geschikte zonnebrandcrème te vinden en tegenwoordig staan de schappen er vol mee. Ook zijn ze er te vinden in alle factoren, maar beter is om een hoge factor te kopen.

Er zijn twee soorten zonlicht, namelijk ultraviolet A en ultraviolet B zonlicht. UVA is een langgolvig zonlicht, dat de huid op lange termijn beschadigd, zodat deze veroudert en rimpels gaat vertonen. Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig. UVB is een kortgolvig zonlicht, dat het huidoppervlak beschadigt en de huid doet bruinen. Als je teveel UV straling krijgt, en dan met name B, zou je huid gaan verbranden. Vooral voor kinderen tot ongeveer 15 jaar is het heel belangrijk dat ze zich goed insmeren met zonnebrandcrème want het is bewezen dat verbranding van de jonge huid een groot risico op huidkanker veroorzaakt. Voor na het zonnen is er ook iets bedacht, de zogenaamde aftersun. Dit is een (extra) verzorging want je huid heeft natuurlijk, ook al ziet hij er gezond uit, veel te lijden gehad van een dagje zonnen.

Denk dus niet, ik wil lekker bruin worden en doe geen crèmes op, want het is niet alleen belangrijk voor het verbranden, er zijn nog véél meer redenen de nodige maatregelen te treffen. Ook een zonnebril is noodzakelijk omdat je ogen te beschermen tegen de UV stralen. Gelukkig is dat geen issue meer en draagt iedereen dit ''mode accesoire!''

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Help, blaaspoliepen.

Blaaspoliepen wat houdt dat in en wat zijn de consuqenties

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Veilig de auto in met baby autostoeltjes

Informatie over autostoeltjes en veiligheid van baby's in de auto

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Roken, weet wat je rookt.

Over wat je binnen krijgt tijdens het roken van tabak. Hulp en tips bij het stoppen met roken.

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Fit met Manon 1 - strakke billen deel 2.

Een vervolg op deel 1.

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen

Acupressuur - een eeuwenoude Chinese geneeswijze

Wat is acupressuur, wat is zijn geschiedenis en hoe werkt het?

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Leven met de ziekte van Crohn

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?