Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen


Publicatie datum:

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Gesponsorde koppelingen

Als je zwanger wilt worden kun je stoppen met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. Het kan handig zijn dat je dan weet wat voor effect dit op je lichaam heeft en hoe snel je zwanger kunt raken.

Stoppen met de pil

In de pil die het meest gebruikt wordt zit een combinatie van twee soorten hormonen: oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het eitje niet tot rijping komt. Het progesteron zorgt ervoor dat het slijm dat in de baarmoedermond zit ondoordringbaar wordt voor zaadjes. Ook het baarmoederslijmvlies wordt minder goed opgebouwd, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich slecht kan innestelen en slecht gevoed zal worden. Dat is de reden dat je bij pilgebruik minder bloedverlies hebt als je menstrueert. Daarom noem je dit bloedverlies ook geen echte menstruatie, maar een ontrekkingsbloeding. Als je stopt met de pil, kan het even duren tot je normale cyclus zich heeft hersteld. Soms heb je meteen twee later een eisprong, waardoor je weer twee weken later zou kunnen menstrueren, soms kan dat wat langer duren. Na het stoppen met de pil hoef je niet te wachten met het zwanger worden. Ook wanneer je tijdens het slikken van de pil zwanger bent geworden is dit niet erg. Het is dan alleen lastig vast te stellen wanneer je je eisprong hebt gehad. De duur van de zwangerschap wordt aan de hand van een echo bepaald.

Spiraaltje verwijderen

Een kophoudend spiraaltje verstoort de opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder. Het voorkomt de eisprong niet, er kan dus een bevruchting plaatsvinden. Als er een bevruchting plaats heeft gevonden, dan kan het eitje zich niet nestelen in de baarmoeder en kan het zich niet verder ontwikkelen. Met de maandelijkse menstruatie verdwijnt het eitje uit je lichaam. Je cyclus is niet verstoord en gaat gewoon door. Het hormoonhoudend spiraaltje bevat het hormoon progesteron. Dat maakt het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar en het verstoort eveneens de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Je zal merken dat je duidelijk minder menstrueert en misschien menstrueer je zelfs helemaal niet meer. Het hormoon in het spiraaltje werkt plaatselijk. Je huisarts of gynaecoloog kan het spiraaltje verwijderen. Je menstruatie zal zich dan herstellen. Ook wanneer je na het verwijderen van een spiraaltje meteen zwanger wordt is dit geen enkel probleem.

Prikpil en hormoonstaafje

Deze voorbehoedmiddelen zijn gebaseerd op slechts een hormoon: het progesteron. Het voorkomt de eisprong en zorgt dat er niet of nauwelijks baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Daardoor blijft vaak de menstruatie uit.. Een nadeel is dat je onregelmatig bloedverlies kunt hebben. De prikpil moet elke drie maaden toegediend worden. Je krijgt dan elke keer een vrij hoge dosis ingespoten. Het hormoonstaafje is beter bekend onder de merknaam Implanon. Het wordt onderhuids aan de binnenkant van je bovenarm aangebracht en blijft drie jaar werkzaam. Het geeft voortdurend een kleine hoeveelheid van het hormoon aan je bloedbaan af. Vrijwel direct na het verwijderen van het staafje herstelt je cyclus zich weer. Bij de prikpil kan het maanden tot wel een half jaar duren voordat je cyclus zich weer heeft hersteld en tot je zwanger kunt worden.

Condooms en pessaria

Condooms zijn er voor mannen en vrouwen. Ze zijn erop gericht op het gescheiden houden van zaadjes en eitjes. Dat is ook het doel van het pessarium, een kapje dat vaginaal over de baarmoedermond wordt aangebracht. Deze voorbehoedmiddelen worden vlak voor coitus aangebracht en ze worden vaak gebruikt met zaaddodende pasta. Deze voorbehoedsmiddelen hebben geen invloed op het menselijk lichaam.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Ontwikkeling baby 4 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 4 maanden

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Ice Bucket Challenge: Geld doneren voor Stichting ALS

Bij de Ice Bucket Challenge draait het om de ziekte ALS. Wat houdt deze ziekte nou eigenlijk in?

Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media

Alles over chlamydia

Informatie over chlamydia

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Voedingsopvoeding en eetproblemen bij kinderen van 2 tot 12 jaar.

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Twee jaar zindelijkheidstraining en nog altijd poepen in de luier!

Wie weet voor jullie de oplossing voor het stoppen van poepen in de luier ('s nachts).

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Stoppen met roken hoe doe je dat nu het beste

Iedereen wil stoppen met roken maar hoe gaat dat nu het beste en makkelijkste.

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

Alles over oogontstekingen

Alles over bacteriële en virale oogontstekingen

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.