Zwangerschapsklachten


Publicatie datum:

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Gesponsorde koppelingen

Er verandert veel in je lichaam tijdens een zwangerschap. Deze veranderingen kunnen heel wat ongemakken veroorzaken. Hieronder worden de meest voorkomende zwangerschapsklachten omschreven.

Een vaak gehoorde klacht is vermoeidheid. Je lichaam verandert voortdurend. Er groeit een baby in je buik en dat kost veel energie. Vermoeidheid komt vooral in de eerst drie maanden en de laatste weken voor. Wat je het beste kunt doen tegen vermoeidheid is voldoende rust nemen. Eerder naar bed gaan dan normaal. Zorg ook voor voldoende beweging.

Een tweede vaak gehoorde klacht is misselijkheid. De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta HCG aan. Hiervan worden zwangere vrouwen misselijk. De meeste vrouwen zijn in de ochtend misselijk, sommige vrouwen in de avond en anderen de hele dag door. Na vier maanden verdwijnt het HCG uit je lichaam en zal de misselijkheid afnemen. Wat je tegen misselijkheid kunt doen is voor het opstaan wat te eten en/of tedrinken. Je kunt ook kleine maaltijden verspreid over de dag eten. Als je blijft overgeven en je houdt bijna niks binnen, dan kun je het beste even contact opnemen met de huisarts of de verloskundige.

Zwangere vrouwen kunnen ook last krijgen van hun banden: dit wordt ook bandenpijn genoemd. Dit is een trekkende pijn in de liesstreek. Dit kan erg pijnlijk zijn. Doordat je baarmoeder groeit en rekt ontstaat deze pijn aan de spieren die normaal gesproken je baarmoeder op zijn plek houdt. Soms is de pijn hinderlijk bijvoorbeeld als je een snelle onverwachte beweging maakt. Meestal verdwijnt de bandenpijn in de loop van de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam meer vocht en slijm. Hierdoor heb je meer last van afscheiding. Schadelijke ziektekiemen kunnen zo minder makkelijk binnendringen. De afscheiding hoort bij de zwangerschap en hier is helaas niks aan te doen. Wel is het belangrijk dat je je vagina alleen met water wast en geen zeep gebruikt.

Een andere klacht is jeuk. Wanneer de jeuk erger wordt en niet overgaat kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. Het is raadzaam om dan even naar de huisarts te gaan. De jeuk is de oorzaak van een verhoging van de concentratie galzure zouten in het bloed doordat ze niet goed kunnen worden afgevoerd.

Slecht slapen komt veel voor in de zwangerschap. Dat heeft te maken met de groeiende baarmoeder waardoor je minder comfortabel ligt. Ook de aanstaande moederschap zorgt voor nachtelijke onrust. Doordat je ’s nachts extra opgeslagen vocht deels uitplast, zal je ook vaker waker zijn.

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van opgezette voeten, enkels en handen. Dit is normaal en hoort bij de zwangerschap.

Ook obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft ontlasting langer in de darmen aanwezig en onderweg wordt er vocht aan ontrokken. Vandaar dat je bij verstopping hardere ontlasting hebt. Het best is veel water te drinken, vezelrijk voedsel te eten, zoals rauwkost, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Ook bewegen stimuleert de darmen; wandelen, fietsen en zwemmen zijn geschikt.

Ook aambeien voor komen. De aderen rond de anus verslappen door de hormonen. Ook wordt de druk van de baarmoeder en het kindje op het onderlichaam groot. Tijdens het krijgen van harde ontlasting kunnen de aderen uitstulpen en aambeien vormen. Deze kunnen ook inwendig voorkomen. Gebruik een aambeienzalf die geschikt is voor zwangeren, zoals een homeopathische zalf.

Voor de rest kun je ook last krijgen van brandend maagzuur. Door de invloed van de hormonen verslapt de ingangsklep van de maag. Hierdoor kan het zijn dan er maagzuur omhoog komt en de slokdarm ingaat. Het best kun je kleine maaltijden gebruiken en je maag zoveel mogelijk ruimte. Mocht je veel last hebben van brandend maagzuur dan mag je ook rennies gebruiken.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Decubitus

De oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van decubitus

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Depressie aanpakken

hoe ga je om met een depressie?

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn heel voordelig in België, hier vind je meer info over dit topic.

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?

Opeens heb je last van uitstralende spierpijn in je benen, je rug en je armen. Is dat nou een hernia?

Alzheimer

Wat veroorzaakt de ziekte van Alzheimer? En wat kan er aan gedaan worden?

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Verslaving en gewoonte

Verslaving en gewoonte

Opdrukken

Opdrukken doe je zo? De effectieve manier, probeer het!

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Gezond en effectief afslanken?

Een effectief en gezond dieet.

De hik.

Wat gebeurt er precies in het lichaam als je de hik hebt?

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Bevolkingsonderzoek

Informatief artikel over bevolkingsonderzoeken.

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.