Zweethanden, iets voor te schamen?


Publicatie datum:

Zweethanden zijn vreselijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Maar is dit terecht?

Gesponsorde koppelingen

Zweethanden, iedereen kent het wel. Soms met een beetje spanning of als de persoon zenuwachtig wordt. Maar wat als iemand altijd zweethanden heeft?

Zweethanden is een overmatige productie van zweet in de handen. De medische naam voor zweethanden is hyperhidrosis palmaris. Zweethanden is meestal alleen zweet in de handpalm.

Zweethanden gaan vaak gepaard met hoge pychosociale druk, wat tot beperkingen in beroeps- of partnerkeuze verbonden zou kunnen zijn. Mensen die erg zwetende handen hebben, hebben er vaak moeite mee om mensen een hand te schudden. Het is natuurlijk ook niet fijn om een druppelende natte hand te schudden. Hierdoor weten die mensen dat ze zich ervoor moeten schamen, en doen dat dan ook waardoor het alleen maar erger wordt.

Een nadeel van dit overmatige gezweet is ook dat het niet verborgen kan worden. Als de oksel erg zweterig is, dan kan er een jas overgedragen worden waardoor het niet opvalt. Maar bij de handen is dat een probleem, er kunnen in de winter handschoenen gedragen worden, maar voor de rest is van het jaar is het een groot probleem.

In het eerste opzicht hoeven zweethanden niet een teken te zijn van anst of onzekerheid. Maar deze kunnen wel door deze situaties versterkt worden waardoor die personen in een vicieuze cirkel terecht komen van zweten, angst voor het zweten. Hierdoor wordt alleen maar meer gezweet, wat dus weer angst uitbrengt.

Zweethanden treden meestal pas na de puberteit op. Doordat er veel verandert in de puberteit, kan dit er een ook onderdeel van zijn. Het kan dus zijn dat een kind geen last had van zweethanden en dat dus heeft ontwikkeld in de puberteit.

{{extraAds}}

De handen, en specifiek de handplamen hebben in vergelijking tot een ander deel van het lichaam veel meer zweetklieren. Deze zijn dan wel niet voor zweten bedoeld, maar voor een betere grip, maar het gebeurt daarom sneller dat mensen last hebben van zweethanden.

De problemen van mensen met zweethanden kan enorm varieren wat te maken heeft met de ernst van het zweten. Als het zweet letterlijk van de handen afloopt is het natuurlijk niet prettig om iemand anders de hand te schudden. Het kan daarom ook veel problemen brengen in het sociale leven van die persoon. Als die persoon geen partner heeft en dat wel zou willen, is de stap moeilijk om te zetten. Dit komt doordat je meestal elkaar wel aanraakt, bijvoorbeeld door een hand te schudden, en waardoor de partnet kan voelen dat de handen erg zweterig zijn. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, dit komt omdat de andere persoon denkt dat de persoon in kwestie nerveus is en daarom zweethanden heeft. 

Vele mensen met zweethanden hebben ook de angst om een persoon de hand te schudden waarbij de toekomst van die persoon op het spel ligt. Als een directeur van een bedrijf een contract wilt geven en daarbij de handen geschud moeten worden, kan de schaamte zo erg zijn dat de persoon het contract niet tekend omdat er handen geschud moeten worden.

Er zijn oplossingen voor de zweethanden, maar dan moet er al snel gedacht worden aan een operatie of een botox behandeling. Hierna is het wel zeker dat de zweethanden niet meer terug komen, maar het is wel een operatie wat dus ook effecten zou kunnen hebben op het verdere leven.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker imberly

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Ziekte van crohn

darmaandoening

Pathofysiologie en meer van epilepsie.

Kijken hoe epilepsie ontstaat, wat de oorzaken kunnen zijn en nog meer.

Dikkedarmkanker

Wat is dikkedarmkanker? Waar ontstaat het, wat is de groeiwijze en wat zijn de behandelmethoden?

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Alles over EHEC

Informatie over EHEC: symptomen, behandeling, preventie

Afvallen met Groene thee

Afvallen door het drinken van groene thee

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

39 weken zwanger

39 weken zwanger, zwangerschap week 39

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.