Zweethanden, iets voor te schamen?


Publicatie datum:

Zweethanden zijn vreselijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Maar is dit terecht?

Gesponsorde koppelingen

Zweethanden, iedereen kent het wel. Soms met een beetje spanning of als de persoon zenuwachtig wordt. Maar wat als iemand altijd zweethanden heeft?

Zweethanden is een overmatige productie van zweet in de handen. De medische naam voor zweethanden is hyperhidrosis palmaris. Zweethanden is meestal alleen zweet in de handpalm.

Zweethanden gaan vaak gepaard met hoge pychosociale druk, wat tot beperkingen in beroeps- of partnerkeuze verbonden zou kunnen zijn. Mensen die erg zwetende handen hebben, hebben er vaak moeite mee om mensen een hand te schudden. Het is natuurlijk ook niet fijn om een druppelende natte hand te schudden. Hierdoor weten die mensen dat ze zich ervoor moeten schamen, en doen dat dan ook waardoor het alleen maar erger wordt.

Een nadeel van dit overmatige gezweet is ook dat het niet verborgen kan worden. Als de oksel erg zweterig is, dan kan er een jas overgedragen worden waardoor het niet opvalt. Maar bij de handen is dat een probleem, er kunnen in de winter handschoenen gedragen worden, maar voor de rest is van het jaar is het een groot probleem.

In het eerste opzicht hoeven zweethanden niet een teken te zijn van anst of onzekerheid. Maar deze kunnen wel door deze situaties versterkt worden waardoor die personen in een vicieuze cirkel terecht komen van zweten, angst voor het zweten. Hierdoor wordt alleen maar meer gezweet, wat dus weer angst uitbrengt.

Zweethanden treden meestal pas na de puberteit op. Doordat er veel verandert in de puberteit, kan dit er een ook onderdeel van zijn. Het kan dus zijn dat een kind geen last had van zweethanden en dat dus heeft ontwikkeld in de puberteit.

{{extraAds}}

De handen, en specifiek de handplamen hebben in vergelijking tot een ander deel van het lichaam veel meer zweetklieren. Deze zijn dan wel niet voor zweten bedoeld, maar voor een betere grip, maar het gebeurt daarom sneller dat mensen last hebben van zweethanden.

De problemen van mensen met zweethanden kan enorm varieren wat te maken heeft met de ernst van het zweten. Als het zweet letterlijk van de handen afloopt is het natuurlijk niet prettig om iemand anders de hand te schudden. Het kan daarom ook veel problemen brengen in het sociale leven van die persoon. Als die persoon geen partner heeft en dat wel zou willen, is de stap moeilijk om te zetten. Dit komt doordat je meestal elkaar wel aanraakt, bijvoorbeeld door een hand te schudden, en waardoor de partnet kan voelen dat de handen erg zweterig zijn. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, dit komt omdat de andere persoon denkt dat de persoon in kwestie nerveus is en daarom zweethanden heeft. 

Vele mensen met zweethanden hebben ook de angst om een persoon de hand te schudden waarbij de toekomst van die persoon op het spel ligt. Als een directeur van een bedrijf een contract wilt geven en daarbij de handen geschud moeten worden, kan de schaamte zo erg zijn dat de persoon het contract niet tekend omdat er handen geschud moeten worden.

Er zijn oplossingen voor de zweethanden, maar dan moet er al snel gedacht worden aan een operatie of een botox behandeling. Hierna is het wel zeker dat de zweethanden niet meer terug komen, maar het is wel een operatie wat dus ook effecten zou kunnen hebben op het verdere leven.


Foobie gebruiker imberly

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Wil je ook de laagste zorgpremie van Nederland, kies dan voor Anderzorg.

Bij Anderzorg stel je zelf je zorgverzekering gemakkelijk samen met de laagste premie van Nederland!

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Behandeling van psoriasis

Informatie over de behandeling van psoriasis

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Bactroban

Beschrijving van het medicijn Bactroban.

Vetweefsel in het menselijke lichaam.

Een inzicht in vetweefsel in het lichaam, de taken van vet, soorten en percentage in het lichaam.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Bloosangst

Bloosangst kan een serieuze belemmering betekenen in iemands leven

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

De behavioristische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de behavioristische benadering over persoonlijkheid denkt

Slaapproblemen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.