De waarde van kunst, de kunst van het witwassen, de kunst van het makkelijk verdienen


Publicatie datum:

Gaat het om de kunst of om het witwassen.

Gesponsorde koppelingen

De online encyclopedieën geven meerdere definities voor kunst. Kunst is het maken van unieke creatieve dingen zoals schilderijen en andere grafische kunst, architectuur, beelden en andere beeldende kunst maar ook de aardigheid om iets uit te voeren, een bedrevenheid ergens in hebben, literaire kunstuitingen. Al met al is het moeilijk om precies vast te stellen wat kunst is. Dit komt doordat kunst zowel een psychologisch als een sociologisch maar ook een historisch en dus tijdsgebonden begrip is.

De kunst van het witwassen

De waarde van kunst 1:

De meeste mensen leven in de veronderstelling dat de waarde van kunst wordt bepaald door wat de gek er voor geeft. Dit is echter absoluut niet het geval. Het eerste geval waaruit blijkt dat de waarde van kunst totaal niets te maken heeft met wat de gek er voor geeft maar dat de marktwaarde wordt bepaald door het feit dat de maker een kunstenaar is of niet. Ja, ik begreep dat eerst ook niet maar ik kwam dit te weten doordat ik met een vakantiekracht in de bloembollen werkte die op de kunstacademie studeerde. Ze had als afstudeerrichting boetseren en keramiek gekozen. Hiervoor moest ze een aantal afstudeer opdrachten vervaardigen. Ze vertelde enthousiast over de door haar uit klei vervaardigde organen potjes, bustes en fantasie zoogdieren. Voor de eindbeoordeling werden de door haar vervaardigde keramische kunstvoorwerpen in een speciale tentoonstellingsruimte van de kunstacademie tentoongesteld. Best eng, zei ik tegen haar, stel je voor dat iemand een kunstwerk van jou omstoot en het aan gruzelementen valt. Dat is verzekerd, zei ze. Oh, zei ik, dan zou ik er zelf voor zorgen dat iemand er één omstaat, dan heb je die alvast verkocht. Ja, zei ze, maar dan wel nadat ik geslaagd ben. Hoezo?, zei ik. Als ik nog niet geslaagd ben worden alleen mijn werkuren en het materiaal wat ik in mijn kunstwerk heb gebruikt vergoed maar als ik een gediplomeerd kunstenaar ben wordt mijn kunstwerk vergoed naar de werkelijke getaxeerde kunstwaarde. Dat is gek, zei ik. Ja zei ze, eigenlijk wel, als bijvoorbeeld die mooie buste nu kapot valt krijg ik nu, zonder diploma, ongeveer 900 euro. Als diezelfde buste echter op de grond valt als ik een gediplomeerd kunstenaar ben krijg ik waarschijnlijk zo’n 10.000 euro voor hetzelfde kunstwerk.

De kunst van het witwassen

De waarde van kunst 2:

Stel je voor, jij levert mij een illegale dienst ter waarde van 100.000 euro. Hoe kan ik jou betalen zonder. Hoe kan jij mij betalen zonder problemen te krijgen met de fiscus. Laat jij nou net op een veiling toevallig een schilderij, waar ik, zodra jij het me laat zien, op slag verliefd op wordt, op de kop hebben getikt en voor 10.000 euro keurig per bank betaald betaalt hebben met een factuur erbij. Ik koop dat schilderij daarom meteen van jou voor 110.000 euro, ook keurig per bank met een factuur erbij. Jij hebt dus gewoon geluk en maakt 100.000 euro belastingvrije winst op het schilderij en ik heb mijn schuld van 100.000 euro aan jou betaald en 10.000 euro voor het schilderij. Het toeval wil dat ik ook nog 2.000.000 euro van iemand krijg en dat diegene ook op slag verliefd wordt op mijn schilderij en mij daar grif 2.010.000 euro voor betaald en daar ook een keurige factuur voor krijgt. Hij betaalt mij dus 2.000.000 voor mijn diensten en 10.000 voor het schilderij. Deze liefhebber kan het schilderij op vertoon van de factuur verzekeren voor de helft van de marktwaarde zijnde 1.000.000 en betaald daar keurig 5 jaar 100.000 euro premie voor. Dan wordt het schilderij gestolen, balen, balen, balen. De verzekering keert hem 1.000.000 uit en hij houdt na aftrek van de betaalde premie dus nog 500.000 , belastingvrij, over aan het schilderij waar hij mij 10.000 euro voor heeft betaald. De kunst is dus alleen om er zeker van te zijn dat het schilderij geen vervalsing is. De waarde van dit kunstvoorwerp wordt dus bepaald door het feit dat het onvervalsbaar is en niet of het enige schoonheidswaarde heeft.

De kunst van het witwassen

Post scriptum:

Dit artikel berust niet op feiten maar is bedoeld als een poging om het feit te verklaren dat er zulke absurd hoge bedragen worden betaald voor soms oerlelijke kunstwerken.

De kunst van het witwassen

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Geld verdienen met een huilende Maria?

Wil je ook graag een Mariabeeld met bloedtranen, maak dan je eigen wonder Mariabeeld.

Het atelier van de kunstenaar, gustave courbet

Verdieping en achtergrondinformatie over gustave courbet en het schilderij

De waarde van kunst, de kunst van het witwassen, de kunst van het makkelijk verdienen

Gaat het om de kunst of om het witwassen.

Acda en de Munnik

Een humoristisch, muzikaal duo, bekend van hun cd’s, films en theaterprogramma’s.

Antoni Gaudí i Cornet

Waarschijnlijk kent u hem wel, Antoni Gaudí. Hij is één van de belangrijkste architecten en kunstenaars in de geschiedenis van Spanje. Zijn bekendste werk is de Sagrada Familia, een kerk midden in Barcelona die tot de dag van vandaag nog niet afgebouwd is.

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis in al zijn facetten

Vergankelijke kunst, tijdelijke kunst

In een moment van oplettendheid ontstaat de mooiste vergankelijke kunst.

Wil je ook de Mona Lisa of de Nachtwacht in je kamer? het kan!

Het beste uit de wereldberoemde musea is online beschikbaar en groeit. Niet alleen de kunstwerken, maar ook een impressie alsof je in het museum zou zijn.

De Barok

De Barok door de jaren heen

Het atomium

De geschiedenis van het Atomium.

Het Horror Vacui 2

De lotgevallen ener kunstenaar. Les petites miseres de la vie d’artiste

David Jozef Bles

David Jozef Bles (19 september 1821 - 1899)

Het leven van Keizer Augustus in het kort

Het leven van de keizer augustus

Theatercultuur in de 19e eeuw

korte geschiedenis over de theatercultuur in de 19e eeuw

Onbeantwoorde post, onbeantwoorde verlangens

Ze verstuurde een stroom van gratis berichten maar niemand antwoordde terug.

Aartshertog Ludwig Salvator heeft stempel op Mallorca gedrukt

Over de jaren die Ludwig Salvator op Mallorca verbleef

Kunst bij de Aboriginals; oorspronkelijke bewoners van Australië

Kunst bij de Aboriginals; de oorspronkelijke bewoners van Australië

De beste schilderijen uit de Renaissance, 3.

Renaissance schilders en hun beroemdste schilderijen

Toyisme

De internationale kunststroming het Toyisme bestaat dit jaar 20 jaar. In Emmen zijn twee kunstwerken van de Toyisten te bewonderen.

Klassiek ballet

Informatie over het klassieke ballet

Verhaal schrijven? Geef stem aan je personages!

Verschillende manieren om je personage tekst te geven in een verhaal.

Kunst aanschaffen bij een Kunstenaar zelf

Hoe kun je het beste kunst aanschaffen bij een kunstenaar zelf?

Sprengkoppenkunst op de Hoge Veluwe

Anna Maria Tavares maakte ´Secrets of the waters (for Mnemosyne)'. Dit bestaat uit een serie van vijf stenen geplaatst in de parken Sonsbeek en Zijpendaal, een plattegrond en een vaandel bestaande uit honderden geluksbandjes.

Meesterstukken: 'De Kruisafneming' van Rubens

Een iconografische analyse van Rubens meesterwerk