Werkstuk Taj Mahal


Publicatie datum:

Compleet overzicht van de geschiedenis, de bouw, de details en de toekomst van de Taj Mahal.

Gesponsorde koppelingen

De Taj Mahal is het bekendste bouwwerk van India en volgens de meeste mensen is de Taj Mahal met de bijbehorende tuinen ook het mooiste bouwwerk van India. Een groot deel van deze mensen vindt de de Taj Mahal met de bijbehorende tuinen zelfs het mooiste wat ooit door mensenhanden gemaakt is. De Taj Mahal staat in de stad Agra gelegen in de Noord-Indische deelstaat Uttar Pradesh vlak bij New Dehli.

Spreekbeurt Taj Mahal

Kenmerken van de Taj Mahal:
De Taj Mahal is het hoogtepunt van de Mogol-architectuur, een mengvorm van islamitische en hindoe-architectuur. De Taj Mahal is in zijn geheel gebouwd van wit marmer dat overal kleurrijk versierd is met met de hand ingelegde halfedelstenen. De Taj Mahal is volmaakt symmetrisch. Het hoofdgebouw is 56 meter breed en 58 meter hoog en het staat op een wit marmeren plateau van 10.000 m². In westzijde van het hoofdgebouw, richting Mekka, bevindt zich een Moskee en aan de oostkant van het hoofdgebouw bevindt zich een gastenverblijf. Op de vier hoeken van dit plateau staan vier minaretten die alle vier met een lichte kromming naar buiten zijn gebouwd. Dit is gedaan om er voor te zorgen dat ze bij een eventuele aardbeving niet op het hoofdgebouw vallen.

Spreekbeurt Taj Mahal

Bouwer van de Taj Mahal:
De bouw van de Taj Mahal is begonnen in 1632 in opdracht van toen heersende grootmogol (keizer van het Mogolrijk) Shahbuddin Muhammad Shah Jahan. Hij liet de Taj Mahal bouwen als eerbetoon aan zijn in 1631 overleden tweede vrouw Mumtaz Mahal. Volgens de overlevering stierf zijn vrouw tijdens de geboorte van hun veertiende kind en beloofde Shah Jahan zijn vrouw Mumtaz Mahal bij haar sterfbed dat hij voor haar een grafmonument zou bouwen dat net zo mooi was als zij. Hij gaf daarom opdracht om een gebouw te bouwen dat geïnspireerd was op de mooiste Timoerid- en Mogolgebouwen van die tijd. Om de schoonheid van zijn overleden vrouw te evenaren gaf hij opdracht om in plaats van de rode zandsteen, die tot dan toe voor grote praalgraven werd gebruikt, wit marmer ingelegd met halfedelstenen te gebruiken. Hij was zo tevreden over het resultaat van de Taj Mahal dat hij besloot om af te zien van de bouw van een praalgraf voor zichzelf aan de overkant van de rivier omdat dat nooit mooier zou kunnen worden dan de Taj Mahal. Daarom liet Shah Jahan zich na zijn dood bijzetten naast zijn vrouw in de Taj Mahal.

Spreekbeurt Taj Mahal

Online de Taj Mahal bekijken:
Je kunt de Taj Mahal in zijn geheel van binnen en buiten bekijken op internet. Bijvoorbeeld met deze animatiefilm op Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=41xjPJo68Ys Voor een heuse 3D beleving van de buitenkant van de Taj Mahal kun je terecht op http://www.airpano.ru/files/Taj-Mahal-India/2-2 . Als je wilt ervaren hoe het is om als toerist de Taj Mahal te bezoeken is dit een leuke film. http://www.youtube.com/watch?v=4cVDRmqMNQk

Spreekbeurt Taj Mahal

Taj mahal gadgets:
Omdat de Taj Mahal wereldberoemd is en voor velen het mooiste gebouw ter wereld zijn er ook leuke gadgets van te vinden. Een leuke gadget om met kinderen op school te doen is de bouwplaat van de Taj Mahal die je kunt vinden op http://papertoys.com/tajmahal.htm . Wat ook heel leuk is is de 3D Taj Mahal die je gratis kunt downloaden als je gratis programma Google Sketchup op je computer installeert. Het is zelfs mogelijk om dit Google Sketchup model in 3D uit te printen met behulp van een 3D printer. Voor degen die nog niet in het bezit zijn van een 3D printer zij er ook 3D puzzels te koop en een speciaal LEGO Taj Mahal pakket, dat met 5922 bouwstenen en (als opgebouwd is) een afmeting van 51 bij 51 en 41 cm hoog, het grootste LEGO bouwpakket ooit is. Verder is de Taj Mahal ook verkrijgbaar als ministeck pakket, Ravensburger puzzle en Schipper op nummer schilderij.

Spreekbeurt Taj Mahal

Conclusie:
Uit dit artikel blijkt dat Shah Jahan met het bouwen de Taj Mahal als eerbetoon aan zijn in 1631 overleden tweede vrouw Mumtaz Mahal de spijker op de kop sloeg. Ook nu nog komen honderdduizenden mensen per jaar zijn vrouw nog met een bezoek vereren en vergapen zij zich aan de schoonheid van haar nagedachtenis.

Spreekbeurt Taj Mahal


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Kunst aanschaffen bij een Kunstenaar zelf

Hoe kun je het beste kunst aanschaffen bij een kunstenaar zelf?

Het westers volkssprookje

Ontstaan en beschrijving van het volkssprookje

Het leven van Keizer Augustus in het kort

Het leven van de keizer augustus

HP Lovecraft de meester van de horror

Voor veel mensen een onbekende maar zonder hem hadden horrorverhalen er heel anders uitgezien.

Popart

Informatie over de kunststroming popart.

Arts&Crafts

Het ontstaan van de Arts&Crafts beweging

Tips voor het leren schilderen

Leren schilderen? Bekijk de tips en maak nog meer progressie in het schilderen.

De Barok

De Barok door de jaren heen

Acteren en zingen als uit laat klep

Musical als therapie

Schilderij van Ton Schulten bewijst, toeval bestaat niet.

Een toevallige foto uit een meubelfolder blijkt een schilderij van de bekende schilder Ton Schulten te zijn.

Echte kunst betaald zichzelf

Heel kunstminnend Nederland staat op zijn achterste benen vanwege de bezuinigingen. Maar echte kunst blijft altijd bestaan want die betaald zichzelf.

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

Klassiek ballet

Informatie over het klassieke ballet

Verhalen schrijven

Fantasie, fictie, non-fictie, kinderverhalen.

Het verhaal achter Salvador Dalí

Salvador Dalí: wie was hij en wat deed hij?

Het atomium

De geschiedenis van het Atomium.

Muziek en het ontstaan van abstractie in de beeldende kunst

Muziek en het ontstaan van abstractie in Kandinsky's kunst

stephen king: de koning van de horror

Stephen King, wordt ook wel de koning van de horror genoemd Korte beschrijving van zijn werk en historie.

Meesterstukken: 'De Kruisafneming' van Rubens

Een iconografische analyse van Rubens meesterwerk

De 9 muzen

Een inleiding in de griekse muzen

Het Rijksmuseum en zijn Kunstwerken

De beroemdste schilderijen van het Rijksmuseum

David Jozef Bles

David Jozef Bles (19 september 1821 - 1899)

Wil je ook de Mona Lisa of de Nachtwacht in je kamer? het kan!

Het beste uit de wereldberoemde musea is online beschikbaar en groeit. Niet alleen de kunstwerken, maar ook een impressie alsof je in het museum zou zijn.

Vergankelijke kunst, tijdelijke kunst

In een moment van oplettendheid ontstaat de mooiste vergankelijke kunst.

Acda en de Munnik

Een humoristisch, muzikaal duo, bekend van hun cd’s, films en theaterprogramma’s.