Schilderij van Ton Schulten bewijst, toeval bestaat niet.


Publicatie datum:

Een toevallige foto uit een meubelfolder blijkt een schilderij van de bekende schilder Ton Schulten te zijn.

Gesponsorde koppelingen

Zoals altijd begint een bijzonder toeval met een gewone gebeurtenis. Het was een drukke vrijdagmorgen in november. Mijn collega Anneke van de afdeling boekhouding stapt mijn kantoor binnen met een gekleurd papiertje in haar hand. Ze geeft het papiertje aan mij en vraagt, “kun jij hier wat mee” ik bekijk het aandachtig, het was een bladzijde uit een folder van een meubelzaak zo te zien. Ik zag een bijzonder kunstobject in een kamer staan. Ik denk dat het een Afrikaans meisje in een hangmat voorstelde. Aan de muur op de achtergrond hangt een mooi felgekleurd schilderij. Mijn collega wees, ter verduidelijking van haar vraag, op het schilderij. “Ik bedoel dat schilderij”, zei ze. Er zaten twee lelijke vouwen in het papier, er hing een soort kroonluchter voor het schilderij, en er liepen nog wat witte lijntjes door het beeld maar toch zei ik meteen ja, maar ik heb het momenteel erg druk dus ik zal het vanavond thuis wel doen.

toeval bestaat niet deel 3

toeval bestaat niet deel 3

Het bewerken van de foto:
Ik heb de bewuste pagina uit de meubelfolder in een beschermhoesje mee naar huis genomen om iedere verder beschadiging te voorkomen. Als eerste stap in het reparatieplan heb ik een scan gemaakt van de pagina. Ik heb hem gescand op 300dpi  omdat ik uit ervaring weet dat het geen zin heeft om een gedrukte kleurenfolder met een drukresolutie van 300dpi op een hogere resolutie te scannen. Bij een in vierkleuren gedrukte folder wordt iedere gekleurde pixel namelijk omringt door 5 zwarte pixels om de kleuren tijdens het drukproces gescheiden te houden. Als je dit op een hogere resolutie gaat scannen gaan die zwarte pixels overheersen in je gescande beeld. Ik schrok eerlijkgezegd wel een beetje van het gescande resultaat. Ik had, met mijn grote mond, gezegd dat het geen probleem was dus ik ging toch maar aan de gang. Na een dik uur retoucheren was het resultaat echt verbluffend. Een haarscherpe afbeelding van 1044 x 910 pxls op 300dpi. Voor een fotoafdruk op canvasdoek volstaat 72 dpi al dus kan ze er een afdruk van 36,8 x 32,1 cm van laten maken. Wat zal ze maandag verrast zijn als ze de afbeelding ziet op kantoor.

toeval bestaat niet deel 3
Gescande beeld.

toeval bestaat niet deel 3
Bewerkte eindresultaat.

toeval bestaat niet deel 3

Ontdekking van de schilder:
Het hele weekend verheugde ik me op de reactie van mijn collega op maandag. Zondag middag stond ik “toevallig” bij de voordeur toen de dochter van vrienden van ons de zondagskrant kwam bezorgen. Normaliter gooi ik deze meteen ongelezen in het oud papier als ik hem op de mat vind. Nu deed ik echter de deur open om het meisje te begroeten en pakte de zondagskrant van haar aan. Ik vond het lullig om ze toen meteen achter haar in de schuurtje in het oud papier te gooien. Ik nam het dus mee naar de kamer en zag dat er een kleurenfolder in de krant zat gevouwen. Het was een folder van een boekhandel. Dat heeft wel mijn interesse dus begon ik hem door te bladeren. Na vier keer omslaan zag ik op de vijfde pagina tussen een aantal kalenders opeens een kalender met een bekend kleurenpatroon. Het was een ander schilderij als waar ik de scan van had opgeknapt maar wel heel herkenbaar van dezelfde schilder. Op de afgebeelde kalender stond “Ton Schulten 2012”. Ik had nog nooit eerder een schilderij van hem gezien en nu tref ik er twee in één weekend.

toeval bestaat niet deel 3

Dat kan geen toeval zijn.
Dit kan geen toeval zijn. Ik ga op internet op zoek naar Ton Schulten. Ik vind hem meteen, hij heeft een eigen website. Er staan heel veel recente werken van hem op in dezelfde stijl als degene die ik voor mijn collega heb geretoucheerd maar dat schilderij staat er niet tussen. Op de pagina over de persoon van schilder Ton Schulten staat een foto van hem voor een schilderij wat hij net af heeft. Mijn mond valt open van verbazing. Dat is het schilderij wat ik net voor mijn collega heb geretoucheerd. Dat kan geen toeval zijn.

toeval bestaat niet deel 3

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Boheems lood kristallen wijnglazen

Boheems (lood) kristallen (bewerkte) wijnglazen uit Tsjechie

Acteren en zingen als uit laat klep

Musical als therapie

David Jozef Bles

David Jozef Bles (19 september 1821 - 1899)

Kalligrafie

Kalligrafie betekend letterlijk 'mooi schrijven' en kan ook gezien worden als kunst

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

De beste schilderijen uit de Renaissance, 2.

Renaissance schilders en hun beroemdste schilderijen

Het vuur uit de sloffen lopen

Een uitleg over het gebruik van spreekwoorden, nu en vroeger.

De Barok

De Barok door de jaren heen

Tips voor het leren schilderen

Leren schilderen? Bekijk de tips en maak nog meer progressie in het schilderen.

Muziek en het ontstaan van abstractie in de beeldende kunst

Muziek en het ontstaan van abstractie in Kandinsky's kunst

Het atelier van de kunstenaar, gustave courbet

Verdieping en achtergrondinformatie over gustave courbet en het schilderij

Het Rijksmuseum en zijn Kunstwerken

De beroemdste schilderijen van het Rijksmuseum

Vergankelijke kunst, tijdelijke kunst

In een moment van oplettendheid ontstaat de mooiste vergankelijke kunst.

Popart

Informatie over de kunststroming popart.

Klassiek ballet

Informatie over het klassieke ballet

De 9 muzen

Een inleiding in de griekse muzen

De wilde Oscar Wilde

De befaamde 19e eeuwse artiest, die vroeg storf, maar veel naliet.

Arts&Crafts

Het ontstaan van de Arts&Crafts beweging

Atropa

verslag over de toneelvoorstelling Atropa

Verhalen schrijven

Fantasie, fictie, non-fictie, kinderverhalen.

Hendrik Petrus Berlage (1856-1934)

Biografie van Architect en Stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage.

Het westers volkssprookje

Ontstaan en beschrijving van het volkssprookje

Goethe's Kleurenleer

Johann Wolfgang von Goethe was onder andere een Duitse dichter en filosoof. Zijn kleurenleer, een natuurwetenschappelijk fenomeen, verscheen voor het eerst in 1791. Hierna verschenen er nog 2 delen van zijn theorie.

Het atomium

De geschiedenis van het Atomium.

De David van Donatello

Het eerste mannelijk naakt