Het Horror Vacui


Publicatie datum:

De angst voor en het verlangen naar de oerchaos en de vormeloosheid

Gesponsorde koppelingen

We hebben ons losgemaakt uit de oerzee, want we willen zelfstandig zijn, maar we verlangen ook terug naar die golvende wateren. De opgroeiende mens heeft het moeilijk met deze tegenstrijdigheid, want hij moet zichzelf gaan uitvinden. We hebben het vormeloze, de moederzee nodig om volledig te zijn. Vandaag de dag zijn we te uitgekristalliseerd.

Gesponsorde koppelingen

Bevrijd.

Wij allen stammen uit de oerzee, zo leert ons de historie. Wij dragen hoogbejaard materiaal de wereld rond, opgeslagen in ons lichaam. Uit die golvende massa’s vloeistof kwamen allengs wezens tevoorschijn, zij werden duidelijker, vervloeiden steeds minder met hun oorsprong, maakten zich los, werden eigen. Ze gingen het land op en haalden daar bevrijd adem. Van generatie op generatie groeiden zij verder weg van die natte koortsdroom. Maar toch bleef de herinnering levend aan de toestand, dat men zonder vorm en vervloeid met anderen ronddreef in de oersoep.

 

Zuiging

Onze bestanddelen zelf zijn opgetrokken uit dit oude plasma. En die chaos, de toestand voor er sprake was van tijd, die zuigt aan ons. Het spreekt kinderlijke hunkeringen in ons aan. Het verlangen naar een volledige overgave aan het al.  En juist dat is het, wat ons van streek maakt, want we willen onze eigen vorm bewaren, we willen zelfstandige individuen zijn. Gevoeligheid voor de zuiging van de chaos komt ons als een zwakte voor. En hoe dichter wij bij de chaos staan, hoe vager onze vorm is, des te groter onze ontzetting, want wij horen de zee te hard ruisen. De lokroep.

 

Crisis.

De opgroeiende mens heeft uit hoofde van het voorafgaande een bijzondere worsteling te doorstaan. Op hem rust de verplichting en de noodzaak van niets naar iets te gaan. Eerst koestert hij de illusie dat de vorm van zijn opvoeders het ideale antwoord is op alle problemen. Hij weet niet beter, begeeft er zich vrijelijk in en handelt ernaar. Tot de dag komt, dat men begrijpt dat men geen fotokopie  kan zijn van een ander. Dit vaak leidt tot crisissen want welk een illusies gaan er niet verloren! Wie is deze mens?

 

Zoek het maar uit!

Hij is niet de opvoeder! Dat heeft hij nu net ontdekt. Vanaf dat moment start een wonderlijke strijd, de mens moet zichzelf gaan uitvinden! De ene mens behaalt in deze strijd een grotere zege dan de andere en aan de meesten van ons kleven nog wel de nodige klodders van het vormeloze oerplasma. Trots zijn wij hier niet op, we zullen altijd proberen deze blinde vlekken te maskeren. En een tragische enkeling komt er in het geheel niet uit en is een steen des aanstoots voor zijn omgeving.

 

Nodig.

Het vormeloze is echter evenzeer een bestanddeel van de menselijke geest is als het vormvaste. Het is de elasticiteit, de smeer in de machine. Het dagdromen, het mijmeren het fantaseren: daar worden mooie dingen uit geboren. Een ontspannen geest kan heel wat nieuwe mirakels voortbrengen. Getuige onze schitterende artefacten.

 

Te druk.

Vandaag de dag is de angst voor de leegte groter dan ooit. Geen moment mogen wij meer doorbrengen in dromerig gepeins. Of zomaar een beetje lopen te bestaan. Zelfs vakanties gaan gebukt onder dwangmatige reeksen van activiteiten. Ligt het niet op eenieders lippen het hedendaagse mantra bestorven: “Drukdrukdruk!”

Hoe zou dit toch komen?

Horen wij de oerzee bulderen achter al onze praatjes?

 

In het vervolg op dit artikel, namelijk het Horror Vacui 2, geeft de kunstenaar zich over aan de oerzee en verdrinkt er soms in.


Foobie gebruiker Miriam van Zelst

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

De beste schilderijen uit de Renaissance, 2.

Renaissance schilders en hun beroemdste schilderijen

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

Vincent’s slaapkamer in Arles

Info over het schilderij Slaapkamer te Arles, van Vincent van Gogh

Schilderij van Ton Schulten bewijst, toeval bestaat niet.

Een toevallige foto uit een meubelfolder blijkt een schilderij van de bekende schilder Ton Schulten te zijn.

Het leven van Keizer Augustus in het kort

Het leven van de keizer augustus