Het vuur uit de sloffen lopen


Publicatie datum:

Een uitleg over het gebruik van spreekwoorden, nu en vroeger.

Gesponsorde koppelingen

Een goed begin is het halve werk. Dus hier de intro. Iedereen gebruikt ze wel eens, bijna dagelijks: spreekwoorden. Met de deur in huis vallen of met vuur spelen. Maar waar komen die spreekwoorden vandaan? En wanneer zijn ze bedacht? Om de herkomst van de meeste spreekwoorden te vinden, zul je ver terug in het verleden moeten. Terug naar de tijd van de ridders en kastelen. Terug naar de Middeleeuwen.
De Middeleeuwen staan helemaal niet zo ver van ons vandaan. Dichterbij als de meesten denken. Want veel gebruikte spreekwoorden van nu, vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen.

Spreekwoorden zijn korte, krachtige uitspraken die algemeen bekend zijn en een wijze les bevatten. Ze worden erg vaak gebruikt. Ze worden vaak gebruikt om in enkele woorden een grotere boodschap over te brengen. In het schilderij ‘De Verkeerde Wereld’ van Pieter Brueghel de Oude zijn wel meer dan 70 Oudnederlandse spreekwoorden afgebeeld! Ook het verhaal ‘Van den vos Reynaerde’ komt overeen met een ons wel bekend spreekwoord. Dit verhaal kan je omschrijven met dat ene spreekwoord: ‘Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken’. Hiermee wordt bedoeld dat je een slecht iemand niet kan vertrouwen. Het verhaal gaat over een vos, Reynaert, die de doodstraf krijgt vanwege al de streken die hij heeft uitgehaald. Koning Nobel stuurt Bruun de Beer om Reynaert voor het hof te slepen. Reynaert speelt echter een listig spelletje met Bruun. Bruun komt met zijn hoofd vast te zitten in een gespleten boom waar honing in zou zitten. Hierdoor weet Reynaert te ontsnappen. Als tweede wordt Tybeert de kat er op uitgestuurd om Reynaert naar de koning te brengen. Ook deze keer bedenkt Reynaert een list en is hij Tybeert te slim af. Hij sluit Tybeert op in een kippenhok waar lekkere muizen in zouden zitten.  Als derde wordt Grimbeert de Das gestuurd om Reynaert te halen. Deze keer gaat Reynaert mee omdat drie een heilig getal is, maar ook omdat Grimbeert de neef van Reynaert is en Reynaert hem dus niet voor de gek wil houden. Misschien ken je dit spreekwoord wel: ‘iemand de handschoen toewerpen’. Het betekent iemand uitdagen. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is waar dit spreekwoord vandaan komt. Dit spreekwoord is afkomstig uit de Middeleeuwen, de tijd dat er nog ridders waren. Ridders op hun machtige rossen die met elkaar de strijd aangingen. Het was in die tijd normaal dat je als ridder je handschoen voor de voeten van een andere ridder gooide, als teken dat je een gevecht met hem wilde aangaan. Een ander veelgebruikt spreekwoord is: ‘hij heeft zijn sporen verdiend’. Ook dit spreekwoord is afkomstig uit de Middeleeuwen. Het betekent dat je hebt bewezen dat je ergens goed in bent. Wederom speelt dit zich af in de tijd van de ridders. Iemand werd alleen tot ridder geslagen als hij kon bewijzen dat hij dapper en trouw was. Hierbij kreeg je als beloning de bijbehorende gouden sporen. Sporen zijn de metalen beugels die aan de hiel van de laarzen van de ruiter zijn bevestigd.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 20
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Schilderij van Ton Schulten bewijst, toeval bestaat niet.

Een toevallige foto uit een meubelfolder blijkt een schilderij van de bekende schilder Ton Schulten te zijn.

Het leven van Keizer Augustus in het kort

Het leven van de keizer augustus

Toyisme

De internationale kunststroming het Toyisme bestaat dit jaar 20 jaar. In Emmen zijn twee kunstwerken van de Toyisten te bewonderen.

Russische literatuur

Een introductie van de Russische literatuur

Verlichte Genoegens

Een droombeeeld uit de surrealiteit

Boheems lood kristallen wijnglazen

Boheems (lood) kristallen (bewerkte) wijnglazen uit Tsjechie

Het westers volkssprookje

Ontstaan en beschrijving van het volkssprookje

De wilde Oscar Wilde

De befaamde 19e eeuwse artiest, die vroeg storf, maar veel naliet.

Loterij voor kunstwereld nog onzeker

Over de mogelijke nationale kunstloterij als oplossing voor de kunstsubsidiestop.

Hel of Paradijs

Een zoektocht naar identiteit temidden van de confrontatie met alteriteit.

Kunst aanschaffen bij een Kunstenaar zelf

Hoe kun je het beste kunst aanschaffen bij een kunstenaar zelf?

Geld verdienen met een huilende Maria?

Wil je ook graag een Mariabeeld met bloedtranen, maak dan je eigen wonder Mariabeeld.

HP Lovecraft de meester van de horror

Voor veel mensen een onbekende maar zonder hem hadden horrorverhalen er heel anders uitgezien.

Hendrik Petrus Berlage (1856-1934)

Biografie van Architect en Stedenbouwkundige Hendrik Petrus Berlage.

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

Cindy Sherman

over het leven en werk van Cindy Sherman

Het leven van Isadora Duncan

Echte kunst betaald zichzelf

Heel kunstminnend Nederland staat op zijn achterste benen vanwege de bezuinigingen. Maar echte kunst blijft altijd bestaan want die betaald zichzelf.

Antoni Gaudí i Cornet

Waarschijnlijk kent u hem wel, Antoni Gaudí. Hij is één van de belangrijkste architecten en kunstenaars in de geschiedenis van Spanje. Zijn bekendste werk is de Sagrada Familia, een kerk midden in Barcelona die tot de dag van vandaag nog niet afgebouwd is.

Het verblijf van Fréderic Chopin en George Sand op Mallorca

Mallorca, korte tijd verblijfplaats van Fréderic Chopin en George Sand

De beste schilderijen uit de Renaissance, 3.

Renaissance schilders en hun beroemdste schilderijen

De waarde van kunst, de kunst van het witwassen, de kunst van het makkelijk verdienen

Gaat het om de kunst of om het witwassen.

Het Horror Vacui

De angst voor en het verlangen naar de oerchaos en de vormeloosheid

Vergankelijke kunst, tijdelijke kunst

In een moment van oplettendheid ontstaat de mooiste vergankelijke kunst.

Aartshertog Ludwig Salvator heeft stempel op Mallorca gedrukt

Over de jaren die Ludwig Salvator op Mallorca verbleef