Klassiek ballet


Publicatie datum:

Informatie over het klassieke ballet

Gesponsorde koppelingen

Klassiek ballet gaat al eeuwen terug. Hoe is de ontwikkeling door de jaren heen geweest en wat voor dans is het eigenlijk?

De Geschiedenis van klassiek ballet
De dansvorm klassiek ballet is ontstaan in de Renaissance. Eigenlijk was het meer een voorloper van het klassieke ballet dat we nu kennen. De ontwikkeling van de dans hing in het begin nauw samen met de hofdans. Op de verschillende feesten van de adel, voornamelijk huwelijksfeesten, werden dansvoorstellingen gegeven die een levensverhaal of mythologische gebeurtenissen uitbeeldden. De Franse koning Lodewijk de veertiende was een groot liefhebber van ballet en stimuleerde de ontwikkeling van de dansstijl. Hij bracht met zijn feesten klassiek ballet steeds meer onder de aandacht. In 1661 stichtte Lodewijk de eerste balletacademie ter wereld, de ‘Academie Royale de la Danse’. Vanaf dat moment werd klassiek ballet officieel erkend als een dansstijl en kon men op academisch niveau de basispassen van ballet leren. Het klassiek ballet dat we nu kennen is echter anders dan het ballet uit de tijd van Lodewijk de veertiende. Het moderne ballet ontwikkelde zich pas in de 19e, begin 20e eeuw. Dit was ook de tijd dat de echte klassiekers zoals ‘de notenkraker’ en ‘het zwanenmeer’ ontstonden.

De dans
Klassiek ballet is een dans die bestaat uit sierlijke bewegingen en veel sprongen. Bij deze dans is het de bedoeling dat de danser er zo licht mogelijk uit ziet en als het ware lijkt te zweven. Om dit beeld te verwezenlijken moeten de danseressen op spitzen dansen. Spitzen zijn schoenen met platte punten die ervoor zorgen dat de danseressen echt op de puntjes van hun tenen staan. Het bijzondere aan klassiek ballet is dat het enige dans ter wereld is waarvan de passen en technieken overal ter wereld precies hetzelfde zijn. Er bestaan handboeken voor klassiek ballet die overal gebruikt worden om iedereen precies hetzelfde aan te leren. In het klassiek ballet is er dan ook erg weinig vrijheid voor de dansers. Er zijn 5 basisposities voor de voeten. Deze posities maken het makkelijker voor de ballerina’s om verschillende danspassen uit te voeren. Tijdens een balletles wordt er veel gebruik gemaakt van de zogenoemde barre. Dit is de houten stang die aan de muur vastzit. De dansers gebruiken de barre voor steun bij het uitoefenen van verschillende passen.

De kleding
Bij klassiek ballet hoort een klassieke kledingdracht. De ballerina’s dienen allereerst hun haren in een knot op hun hoofd gebonden te hebben. Soms wordt er nog een lint om de knot heen gebonden. Het bovenlichaam van de ballerina’s is bedekt door een soort badpak, vaak een roze of witte kleur. Boven dit balletpak wordt een tutu gedragen. Een tutu is een wijduitstaande rok, meestal gemaakt van tule. Onder de tutu dragen de ballerina’s een maillot en tijdens de warming up soms nog beenwarmers. Aan hun voeten zitten de spitzen vastgebonden. Voor de mannen geldt dat ze ook een maillot met daarboven een balletpak moeten dragen. Zij hoeven echter geen tutu of spitzen aan. De kleur van de kleding van de mannen verschilt meestal van die van de vrouwen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Slaapkamer te Arles

Een onderzoek naar het schilderij Slaapkamer te Arles, van Van Gogh

Het Horror Vacui 2

De lotgevallen ener kunstenaar. Les petites miseres de la vie d’artiste

Popart

Informatie over de kunststroming popart.

Nominaties Libris Literatuurprijs 2009

Shortlist Libris Literatuurlijst 2009 bekendgemaakt

Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis in al zijn facetten

David Teniers de Jonge

David Teniers de Jonge (Amtwerpen, 15 december 1610 - Brussel, 25 april 1690) was een zeventiende eeuwse schilder

Wil je ook de Mona Lisa of de Nachtwacht in je kamer? het kan!

Het beste uit de wereldberoemde musea is online beschikbaar en groeit. Niet alleen de kunstwerken, maar ook een impressie alsof je in het museum zou zijn.

Cindy Sherman

over het leven en werk van Cindy Sherman

De duurste badkamers, de mooiste badkamers.

De mooiste badkamers van over de hele wereld voor u verzameld.

Verhaal schrijven? Geef stem aan je personages!

Verschillende manieren om je personage tekst te geven in een verhaal.

HP Lovecraft de meester van de horror

Voor veel mensen een onbekende maar zonder hem hadden horrorverhalen er heel anders uitgezien.

Het westers volkssprookje

Ontstaan en beschrijving van het volkssprookje

Arts&Crafts

Het ontstaan van de Arts&Crafts beweging

De wilde Oscar Wilde

De befaamde 19e eeuwse artiest, die vroeg storf, maar veel naliet.

Sprengkoppenkunst op de Hoge Veluwe

Anna Maria Tavares maakte ´Secrets of the waters (for Mnemosyne)'. Dit bestaat uit een serie van vijf stenen geplaatst in de parken Sonsbeek en Zijpendaal, een plattegrond en een vaandel bestaande uit honderden geluksbandjes.

Antoni Gaudí i Cornet

Waarschijnlijk kent u hem wel, Antoni Gaudí. Hij is één van de belangrijkste architecten en kunstenaars in de geschiedenis van Spanje. Zijn bekendste werk is de Sagrada Familia, een kerk midden in Barcelona die tot de dag van vandaag nog niet afgebouwd is.

Reproduceren van Kunst

Wat zijn de voordelen en nadelen van het reproduceren van Kunst

Toyisme

De internationale kunststroming het Toyisme bestaat dit jaar 20 jaar. In Emmen zijn twee kunstwerken van de Toyisten te bewonderen.

Kalligrafie

Kalligrafie betekend letterlijk 'mooi schrijven' en kan ook gezien worden als kunst

De David van Donatello

Het eerste mannelijk naakt

Het verblijf van Fréderic Chopin en George Sand op Mallorca

Mallorca, korte tijd verblijfplaats van Fréderic Chopin en George Sand

Muziek en het ontstaan van abstractie in de beeldende kunst

Muziek en het ontstaan van abstractie in Kandinsky's kunst

Onbeantwoorde post, onbeantwoorde verlangens

Ze verstuurde een stroom van gratis berichten maar niemand antwoordde terug.

Beroemd van het Witte Doek en het Canvas

Sommige acteurs schilderen graag in hun vrije tijd. Enkele worden er zelfs extra beroemd mee.

Het Horror Vacui

De angst voor en het verlangen naar de oerchaos en de vormeloosheid