Richard Avedon


Publicatie datum:

Het werk van Richard Avedon

Gesponsorde koppelingen

Hij fotografeerde John F. Kennedy, Jimmy Durante, Louis Armstrong, Brigitte Bardot, Georgia O'Keefe, Janis Joplin, Nastassja Kinski, Groucho Marx, Jacques Cousteau, Marilyn Monroe, Igor Stravinsky, Bob Dylan, Andy Warhol en the Factory. Meer dan vijftig jaar hebben zijn foto's in de belangrijkste bladen van Amerika gestaan. Door zijn sterke, cleane beelden en zijn enorme inzicht in de menselijke natuur, en het karakter van zijn modelen wordt hij tot de dag van vandaag als een van de grootste portretfotografen gezien. 

DOORBRAAK

 

Op 15 mei, 1923 werd Richard Avedon geboren in een Joods-Russische family.  Toen hij 19 was begon hij als fotograaf bij de Merchan Marine's. Daar fotografeerde hij twee jaar, en bij terugkomst in 1944 begon hij als fotograaf voor een warenhuis. Al snel ontdekte Alexey Brodovitch, de art-director van Harper's Bazaar hem, en hij begon als modefotograaf bij Harper's Bazaar. Samen met Alexey Brodovitch studeerde hij ook 6 jaar aan The Design Laboratory, New School for Social Research, in New York. In 1946 had hij zijn eigen studio en fotografeerde hij voor Vogue en Life. Door zijn onorthodoxe aanpak werd hij al snel de hoofd-fotograaf voor Harper's Bazaar. 

 

MAGAZINE WERK

Zijn foto's waren revolutionair omdat hij zijn modellen niet alleen gebruikte als een kapstok voor een product, maar ze lachend, en vol emotie en beweging neerzette. Zijn modellen dansten door Parijs, of stonden in een wolk van prachtige kleding, of droegen een prachtige witte jurk, temidden van olifanten. Ze verkochten niet alleen een kledingstuk, ze verkochten een lifestyle.  Door dit werk behoorde hij in 1958 al tot de tien grootste fotografen ter wereld.

 

In 1966 stopte Avedon bij Harper's Bazaar om als fotograaf bij Vogue te gaan werken, waar hij ook al snel hoofd fotografie werd. Hij fotografeerde bijna alle covers van 1973 tot 1988 toen zijn positie overgenomen werd door Anna Wintour. Vanaf 1980 schoot hij ook herhaaldelijk campagnes voor Gianni Versace.

 

PORTRETTEN  

 

" A portrait is not a likeness. The moment an emotion or fact is transformed into a photograph it is no longer a fact but an opinion. There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. None of them is the truth." - Richard Avedon

 

Naast dit modewerk fotografeerde hij ook patienten in een psychiatrisch ziekenhuis, de Civil Rights Movement, protesten tegen de oorlog in Vietnam, en later ook de val van de Berlijnse Muur, en, misschien wel het bekendst, zijn portretten. Hij fotografeerde de beatles in 1967, deze foto's waren alles wat de rest van zijn werk niet zou zijn, psychedelisch, kleurrijk, hevig bewerkt, en bijna onfotografisch.

 

Hij zou in de komende jaren nog veel grootheden voor zijn lens krijgen. Beroemdheden van allerlei disciplines zouden naar hem toe komen, voor zelfs hun meest publieke beelden. Hij zou ze allemaal fotograferen op eenzelfde manier. In de leegheid van de studio, alleen tegen een witte achtergrond. Altijd in zwart-wit, en nooit geposeerd. Hij hield niet van de leugens, en de vleierij van de portretten die hij om zich heen zag.  Hij wist mensen gerust te stellen, en maakte op die manier intieme beelden, waarbij mensen een enorme echtheid uitstralen. Hij portreteerde mensen soms, terwijl ze zich vrij bewogen. Deze foto's zijn bewogen, maar hebben een enorme spontaniteit, en geven het gevoel dat je heel dicht bij de essentie van de persoon komt. 

 

PUBLICATIES

 

Ook werkte hij aan verschillende boeken. In 1959 werkte hij met Truman Capote aan een boek met foto's van de groten der aarden, Observations, Hiervoor fotografeerde hij onder anderen Buster Keaton, Gloria Vanderbilt, Pablo Picasso, Dr. J. Robert Oppenheimer, Frank Lloyd Wright, en Mae West. 

 

Jaren later zou hij een serie maken over "normale" mensen in Amerika, waarvoor hij foto's maakte van zwervers, circusmensen, mijnwerkers, cowboys en arbeiders.  Dit resulteerde in het boek "In the American West" dat door sommige nog steeds als zijn grootste werk wordt gezien. Hij werkte aan dit boek van 1979 tot 1985, en maakte portretten van 125 mensen in het westen van Amerika, die hij interessant vondt. Dit boek werd in Amerika met gemengde gevoelens ontvangen, omdat het niet flatteus zou zijn, maar het wordt nog steeds bewonderd omdat hij deze mensen, in hun vuile gescheurde kleren, met hun doorleefde huid, met hetzelfde respect fotografeerde als hij dat deed met de beroemdheden die hij voor zijn camera kreeg. Hij maakte de machtigen menselijk, en de onbekenden machtig. Hij fotografeerde iedereen als mens. 

 

"My portraits are more about me than they are about the people I photograph."- Richard Avedon

 

PRIJZEN

In 1992 werd hij de eerste fotograaf in dienst van The New Yorker. Hij won veel prijzen voor zijn oevre, zoals de International Centre of Photography - Master of Photography Award, de Prix Nadar in 1994 voor zijn book Evidence, en de Royal Photographic Society 150th Anniversary Medal in 2003.  Op 15 Mei 2004  stierf hij in San Antonia Texas. 

 

" I know that the accident of my being a photographer has made my life possible" - Richard Avedon

 

BOEKEN

Observations, 1959

Nothing Personal 1964

Alice in Wonderland 1973

Portraits, 1976

Portraits 1947-1977, 1978

In the American West, 1985

An Autobiography, 1993

Evidence, 1994

The Sixties, 1999

Made in France, 2001

Richard Avedon Portraits, 2002

Woman in the Mirror, 2005

Performance, 2008

Portraits of Power, 2008

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie kunst

Boek 'Haar naam was Sarah' van Tatiana de Rosnay

Een beschrijving van het drama van Vel d'Hiv, Parijs, Tweede Wereldoorlog

De plek van het Sint Pietersplein in het oeuvre van Bernini

De bekende kunstenaar Gian Lorenzo Bernini hield zich naast het beeldhouwen ook bezig met architectuur. Zo staan de zogenaamde 'armen van de kerk', beter bekend als het Sint Pietersplein op zijn naam. Een verdieping in dit specifieke project toont aan dat Bernini met recht naast beeldhouwer, ook architect genoemd mag w

Kunst in de jaren 80

De massacultuur van de jaren 80 en graffitikunstenaars Jean Michel Basquiat en Keith Haring.

Boheems lood kristallen wijnglazen

Boheems (lood) kristallen (bewerkte) wijnglazen uit Tsjechie

Russische literatuur

Een introductie van de Russische literatuur

Tips voor het leren schilderen

Leren schilderen? Bekijk de tips en maak nog meer progressie in het schilderen.

Theatercultuur in de 19e eeuw

korte geschiedenis over de theatercultuur in de 19e eeuw

Het atelier van de kunstenaar, gustave courbet

Verdieping en achtergrondinformatie over gustave courbet en het schilderij

Domus Aurea; het Gouden Huis van Nero

De geschiedenis van het gouden huis van Nero in een vogelvlucht

Is de tampon foto van Heleen van Royen wel een selfie?

Heleen van Royen claimt in haar boek alleen maar selfies te hebben geplaatst maar Is de tampon foto van Heleen van Royen wel een selfie of is dit niet het geval?

Echte kunst betaald zichzelf

Heel kunstminnend Nederland staat op zijn achterste benen vanwege de bezuinigingen. Maar echte kunst blijft altijd bestaan want die betaald zichzelf.

Waar komt het mooie zigeuner meisje van Torino vandaan?

Iedereen kent het schilderij “de Zigeunerin van Torino” maar waar komt het mooie zigeuner meisje van Torino vandaan?

Hel of Paradijs

Een zoektocht naar identiteit temidden van de confrontatie met alteriteit.

Het verblijf van Fréderic Chopin en George Sand op Mallorca

Mallorca, korte tijd verblijfplaats van Fréderic Chopin en George Sand

Loterij voor kunstwereld nog onzeker

Over de mogelijke nationale kunstloterij als oplossing voor de kunstsubsidiestop.

Nominaties Libris Literatuurprijs 2009

Shortlist Libris Literatuurlijst 2009 bekendgemaakt

Vincent’s slaapkamer in Arles

Info over het schilderij Slaapkamer te Arles, van Vincent van Gogh

Acda en de Munnik

Een humoristisch, muzikaal duo, bekend van hun cd’s, films en theaterprogramma’s.

De beste schilderijen uit de Renaissance, 1.

de eerste 10 beste schilder van de Renaissance

Waar koop je een onbetaalbaar mooi drieluik fotolijst voor nog geen drie euro?

Lees hier hoe ik voor een prikkie aan het mooiste foto drieluik ter wereld ben gekomen.

David Teniers de Jonge

David Teniers de Jonge (Amtwerpen, 15 december 1610 - Brussel, 25 april 1690) was een zeventiende eeuwse schilder

Het Horror Vacui 2

De lotgevallen ener kunstenaar. Les petites miseres de la vie d’artiste

De beste schilderijen uit de Renaissance, 3.

Renaissance schilders en hun beroemdste schilderijen

Toyisme

De internationale kunststroming het Toyisme bestaat dit jaar 20 jaar. In Emmen zijn twee kunstwerken van de Toyisten te bewonderen.

De duurste badkamers, de mooiste badkamers.

De mooiste badkamers van over de hele wereld voor u verzameld.