Het ontstaan van Valentijnsdag


Publicatie datum:

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

2013-02-13 Ja hoor, morgen is het weer zo ver! Valentijnsdag staat weer voor de deur. Hoewel deze bijzondere dag al erg lang bestaat, wordt er pas enkele tientallen jaren uitgebreid aandacht aan besteed. Maar welke zot heeft deze dag van de liefde nu eigenlijk bedacht? 

In elke etalage rode harten, beertjes, chocola. Je kan het zo gek niet bedenken of de weken voor Valentijn vind je het in de winkels. Elke winkelier verdient een goudmijn aan deze traditie, want ja.. wie kan er nu achterblijven om zijn of haar grote liefde te verrassen met een grote bos rozen of lekkere chocola? En geef toe, het ziet er wel erg gezellig uit, al die rood uitslaande etalages. En al ben je vrijgezel en heb je geen zin in een nieuwe liefde, die chocola lus je zonder iemand anders ook wel! Maar goed, waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Ik zal het je vertellen. 

Meneer Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn grote vraagtekens geplaatst. Er doen namelijk meerdere verhalen de ronde die niet allemaal bij elkaar aansluiten. Maar dat ene meneer Valentinus er wat mee te maken heeft is vrijwel zeker. In de derde eeuw na Christus was er een priester of bisschop die Valentinus heette, vandaar de naam Sint Valentijn. In die tijd werden huwelijken alleen gesloten als er aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, alles moest volgens het boekje. Het gerucht gaat dat er een heidense soldaat wilde trouwen met een christelijk meisje en dat zij naar Sint Valentijn toekwamen. Officieel mochten ze niet trouwen, maar Sint Valentijn vond liefde belangrijker dan de normen van die tijd en trouwde hen. Hierdoor werd de beste man gevangen gezet en hij stierf op 14 februari in het jaar 269 na Christus. Maar niet voordat hij verliefd was geworden op de dochter van de gevangenenbewaarder en haar een briefje toegestopt had dat ondertekend was met 'Van je Valentijn'. Vandaar dat deze dag Valentijnsdag genoemd wordt. Of dit verhaal nu helemaal klopt of niet, het feit is dat er iemand was die liefde belangrijker vond dan de regels vanuit de maatschappij. Pas in 496 werd deze dag officieel uitgeroepen tot Valentijnsdag, namelijk door Paus Gelasius. Sindsdien staat ook de roos symbool voor liefde. Dit komt voort uit het feit dat Sint Valentijn mensen een bloem gaf als zij hem om raad kwamen vragen. Of dit altijd rozen waren is niet bekend, maar rozen zijn wel toepasselijk aangezien rood de warme kleur van de liefde is. 

Nederland

Hoewel Valentijnsdag al een paar duizend jaar oud is, werd deze dag pas veel later in Nederland bekend. In de jaren vijftig van de 20e eeuw kwam het bestaan er van pas aan het licht in Europa. Engeland en de VS kenden het al wel een paar eeuwen. Hier stuurden mensen elkaar al kaarten vanaf de 18e eeuw! In Nederland is de dag pas officieel geworden in 1949 en dat heeft wel een heel speciale reden. Zoals je weet is Nederland bekend om de bloemenhandel. Nu was het in die tijd zo dat de export naar Amerika erg goed liep, maar de binnenlandse vraag naar bloemen afnam. Daarom bedacht een bestuurslid die in Amerika was geweest om een nationale bloemendag in te voeren, zodat ook de Nederlanders weer bloemen zouden kopen. Dit werd dan natuurlijk Valentijnsdag, omdat de Amerikanen elkaar op deze dag bloemen stuurden. Zo zie je maar weer dat de dag in Nederland niet gewaardeerd werd om de liefde, maar puur uit economisch belang! Gelukkig is dat idee inmiddels lang verleden tijd en sturen elk jaar vele jonge mensen geschenken naar elkaar. En al ben je geen 20 meer maar 65... Doe eens gek en verras die lieve buurman aan de overkant!! 
Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Speeddaten, wat is het en hoe werkt het?

Uitleg over speeddaten voor singles.

Is er een hiernamaals of is de dood het einde?

Iedere keer als er mensen in je directe omgeving overlijden stel je jezelf weer de vraag, “is er een hiernamaals of is de dood het einde?”

Tweetaligheid lijkt Alzheimer te vertragen

De ziekte van Alzheimer lijkt later op te treden bij mensen die zich in twee talen kunnen uitten.

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Ieder mens een lebeltje!

Bijna iedereen heeft wel een label gekregen, hebben we dat werkelijk nodig?

Sterrenbeeld: Boogschutter

Beschrijving van het sterrenbeeld Boogschutter

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Sterrenbeeld: Steenbok

Beschrijving van het sterrenbeeld Steenbok.

Marilyn Monroe

Historische celebrity's hebben soms broers of zussen, vaders en moeders die compleet anders deden dan zij.

Een avond met een prostituee (escort meisje)meelopen.

Ze wist niet wat ze zag, al die koppen voor het raam. Wat een eitje, dat karweitje haha.

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

Neanderthal in Evolutionary Anthropology

19de Eeuw : De eerste Fossiel werd ontdekt 12 kilometer van Düsseldorf, Duitsland

Je huis opdelen in area's voor beter overzicht in je schoonmaakwerkzaamheden

een plan om je huis in minder tijd opgeruimder te houden

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Hoe kan ik weten hoe ik moet zoenen?

Het blijft altijd spannend, zoenen voor de eerste keer. De vragen; Wat moet ik doen, Doe ik het wel goed en Doe ik teveel of te weinig spoken door uw hoofd.