Het ontstaan van Valentijnsdag


Publicatie datum:

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

2013-02-13 Ja hoor, morgen is het weer zo ver! Valentijnsdag staat weer voor de deur. Hoewel deze bijzondere dag al erg lang bestaat, wordt er pas enkele tientallen jaren uitgebreid aandacht aan besteed. Maar welke zot heeft deze dag van de liefde nu eigenlijk bedacht? 

In elke etalage rode harten, beertjes, chocola. Je kan het zo gek niet bedenken of de weken voor Valentijn vind je het in de winkels. Elke winkelier verdient een goudmijn aan deze traditie, want ja.. wie kan er nu achterblijven om zijn of haar grote liefde te verrassen met een grote bos rozen of lekkere chocola? En geef toe, het ziet er wel erg gezellig uit, al die rood uitslaande etalages. En al ben je vrijgezel en heb je geen zin in een nieuwe liefde, die chocola lus je zonder iemand anders ook wel! Maar goed, waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Ik zal het je vertellen. 

Meneer Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn grote vraagtekens geplaatst. Er doen namelijk meerdere verhalen de ronde die niet allemaal bij elkaar aansluiten. Maar dat ene meneer Valentinus er wat mee te maken heeft is vrijwel zeker. In de derde eeuw na Christus was er een priester of bisschop die Valentinus heette, vandaar de naam Sint Valentijn. In die tijd werden huwelijken alleen gesloten als er aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, alles moest volgens het boekje. Het gerucht gaat dat er een heidense soldaat wilde trouwen met een christelijk meisje en dat zij naar Sint Valentijn toekwamen. Officieel mochten ze niet trouwen, maar Sint Valentijn vond liefde belangrijker dan de normen van die tijd en trouwde hen. Hierdoor werd de beste man gevangen gezet en hij stierf op 14 februari in het jaar 269 na Christus. Maar niet voordat hij verliefd was geworden op de dochter van de gevangenenbewaarder en haar een briefje toegestopt had dat ondertekend was met 'Van je Valentijn'. Vandaar dat deze dag Valentijnsdag genoemd wordt. Of dit verhaal nu helemaal klopt of niet, het feit is dat er iemand was die liefde belangrijker vond dan de regels vanuit de maatschappij. Pas in 496 werd deze dag officieel uitgeroepen tot Valentijnsdag, namelijk door Paus Gelasius. Sindsdien staat ook de roos symbool voor liefde. Dit komt voort uit het feit dat Sint Valentijn mensen een bloem gaf als zij hem om raad kwamen vragen. Of dit altijd rozen waren is niet bekend, maar rozen zijn wel toepasselijk aangezien rood de warme kleur van de liefde is. 

Nederland

Hoewel Valentijnsdag al een paar duizend jaar oud is, werd deze dag pas veel later in Nederland bekend. In de jaren vijftig van de 20e eeuw kwam het bestaan er van pas aan het licht in Europa. Engeland en de VS kenden het al wel een paar eeuwen. Hier stuurden mensen elkaar al kaarten vanaf de 18e eeuw! In Nederland is de dag pas officieel geworden in 1949 en dat heeft wel een heel speciale reden. Zoals je weet is Nederland bekend om de bloemenhandel. Nu was het in die tijd zo dat de export naar Amerika erg goed liep, maar de binnenlandse vraag naar bloemen afnam. Daarom bedacht een bestuurslid die in Amerika was geweest om een nationale bloemendag in te voeren, zodat ook de Nederlanders weer bloemen zouden kopen. Dit werd dan natuurlijk Valentijnsdag, omdat de Amerikanen elkaar op deze dag bloemen stuurden. Zo zie je maar weer dat de dag in Nederland niet gewaardeerd werd om de liefde, maar puur uit economisch belang! Gelukkig is dat idee inmiddels lang verleden tijd en sturen elk jaar vele jonge mensen geschenken naar elkaar. En al ben je geen 20 meer maar 65... Doe eens gek en verras die lieve buurman aan de overkant!! 
Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 35
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Bedelaars

Beggars of terwijl Bedelaars bestaan al in de Human Society sedert het Daglicht van Geregistreerde Geschiedenis

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Goede voornemens, ja of nee?

Hebben goede voornemens nut? Waarom slagen of mislukken ze? Praktische tips om je goede voornemens w�l tot een succes te maken.

Stijlvolle herenhorloges voor elk budget

Voor ieder budgeet bestaat er een goed horlogemerk

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

Pershoudingen bij een bevalling

Wat zijn de pershoudingen bij een bevalling?

De 3 soorten Joden

Informatie over 3 soorten Jode

Het Veld - De zoektocht naar de geheime kracht van het universum ; Lynne McTaggart (recensie)

Recensie van : Het veld - Lynne McTaggart

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Positieve Stimulans

Mensen kunnen tot iets moois in staat zijn als ze maar goed worden gestimuleerd. Gebeurt dat voor iets negatiefs dan kan zo iemand in een negatieve spiraal terecht komen

De eerste stapjes als baby

In dit artikel kom je alles te weten over één van de hoogtepunten uit je ontwikkeling: Leren lopen!

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Hoe zorgt het lichaam ervoor dat er meerdere spermacellen een eicel binnendringen?

Kunnen meerdere spermacellen tegelijk een eicel binnendringen? Zo ja, wat gebeurt er dan? Welke mechanismen voorkomen dat er meer dan één spermacel naar binnen gaat?

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Sterrenbeeld: Schorpioen

Beschrijving van het sterrenbeeld Schorpioen.

Verslaafd aan drugs

Hoe ontstaat een drugsverslaving? Dit artikel gaat daar dieper op in.

Help: Ik ben een puber!!

Ik ben een puber, wat nu? Hoe ga je om met deze tijd? Hierover vind je informatie in dit artikel.