Het ontstaan van Valentijnsdag


Publicatie datum:

Valentijnsdag lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe is het ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

2013-02-13 Ja hoor, morgen is het weer zo ver! Valentijnsdag staat weer voor de deur. Hoewel deze bijzondere dag al erg lang bestaat, wordt er pas enkele tientallen jaren uitgebreid aandacht aan besteed. Maar welke zot heeft deze dag van de liefde nu eigenlijk bedacht? 

In elke etalage rode harten, beertjes, chocola. Je kan het zo gek niet bedenken of de weken voor Valentijn vind je het in de winkels. Elke winkelier verdient een goudmijn aan deze traditie, want ja.. wie kan er nu achterblijven om zijn of haar grote liefde te verrassen met een grote bos rozen of lekkere chocola? En geef toe, het ziet er wel erg gezellig uit, al die rood uitslaande etalages. En al ben je vrijgezel en heb je geen zin in een nieuwe liefde, die chocola lus je zonder iemand anders ook wel! Maar goed, waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Ik zal het je vertellen. 

Meneer Valentijn

Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn grote vraagtekens geplaatst. Er doen namelijk meerdere verhalen de ronde die niet allemaal bij elkaar aansluiten. Maar dat ene meneer Valentinus er wat mee te maken heeft is vrijwel zeker. In de derde eeuw na Christus was er een priester of bisschop die Valentinus heette, vandaar de naam Sint Valentijn. In die tijd werden huwelijken alleen gesloten als er aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, alles moest volgens het boekje. Het gerucht gaat dat er een heidense soldaat wilde trouwen met een christelijk meisje en dat zij naar Sint Valentijn toekwamen. Officieel mochten ze niet trouwen, maar Sint Valentijn vond liefde belangrijker dan de normen van die tijd en trouwde hen. Hierdoor werd de beste man gevangen gezet en hij stierf op 14 februari in het jaar 269 na Christus. Maar niet voordat hij verliefd was geworden op de dochter van de gevangenenbewaarder en haar een briefje toegestopt had dat ondertekend was met 'Van je Valentijn'. Vandaar dat deze dag Valentijnsdag genoemd wordt. Of dit verhaal nu helemaal klopt of niet, het feit is dat er iemand was die liefde belangrijker vond dan de regels vanuit de maatschappij. Pas in 496 werd deze dag officieel uitgeroepen tot Valentijnsdag, namelijk door Paus Gelasius. Sindsdien staat ook de roos symbool voor liefde. Dit komt voort uit het feit dat Sint Valentijn mensen een bloem gaf als zij hem om raad kwamen vragen. Of dit altijd rozen waren is niet bekend, maar rozen zijn wel toepasselijk aangezien rood de warme kleur van de liefde is. 

Nederland

Hoewel Valentijnsdag al een paar duizend jaar oud is, werd deze dag pas veel later in Nederland bekend. In de jaren vijftig van de 20e eeuw kwam het bestaan er van pas aan het licht in Europa. Engeland en de VS kenden het al wel een paar eeuwen. Hier stuurden mensen elkaar al kaarten vanaf de 18e eeuw! In Nederland is de dag pas officieel geworden in 1949 en dat heeft wel een heel speciale reden. Zoals je weet is Nederland bekend om de bloemenhandel. Nu was het in die tijd zo dat de export naar Amerika erg goed liep, maar de binnenlandse vraag naar bloemen afnam. Daarom bedacht een bestuurslid die in Amerika was geweest om een nationale bloemendag in te voeren, zodat ook de Nederlanders weer bloemen zouden kopen. Dit werd dan natuurlijk Valentijnsdag, omdat de Amerikanen elkaar op deze dag bloemen stuurden. Zo zie je maar weer dat de dag in Nederland niet gewaardeerd werd om de liefde, maar puur uit economisch belang! Gelukkig is dat idee inmiddels lang verleden tijd en sturen elk jaar vele jonge mensen geschenken naar elkaar. En al ben je geen 20 meer maar 65... Doe eens gek en verras die lieve buurman aan de overkant!! Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Koeiengek

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 36
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie leven

Je huis en de omgeving

Je huis en de omgeving

Dagboek van een gescheiden man...stap 2.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 2 is.

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Op zoek naar romantiek?

Enkele tips om gegarandeerd tot romantiek te komen!

De dag dat de wereld vergaat

21-12-2012... Waarom denkt de halve wereld dat de aarde ten onder gaat?

Trap en traplopen

Veiligheid bij trap en traplopen

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Christelijke rouwverwerking voor kinderen

Christelijke rouwverwerking voor kinderen. Hoe verloopt rouwvverwerking bij kinderen.

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Stoppen met roken

In dit artikel lees je wat de gevolgen van roken zijn en waar je hulp kan vinden.

Mijn homohuwelijk(4)....ook naar de kerk?

In deze serie artikelen over mijn homohuwelijk vergelijk ik dit huwelijk met een heterohuwelijk. Wat zijn de verschillen? En zijn er wel zoveel verschillen?

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Thuis zijn

voel je thuis, maar hoe

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Westerse astrologie: Kreeft

Kreeft als sterrenbeeld

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.

Wat gelooft een christen?

Wat is het christendom en wat gelooft een christen?

Westerse astrologie: Maagd

Maagd als sterrenbeeld

De Gay of ook wel De Homo

A Gay Woman was een Prostitute maar een Gay Man was een Womanizer

Ongewenst gedrag stoppen bij jonge kinderen

Hoe stop ik ongewenst gedrag van mijn kind?

Is er een hiernamaals of is de dood het einde?

Iedere keer als er mensen in je directe omgeving overlijden stel je jezelf weer de vraag, “is er een hiernamaals of is de dood het einde?”

Een relatie aangaan is makkelijker dan er één onderhouden.

Na wat spannende afspraakjes met je nieuwe partner, begint de echte uitdaging. Enkele aanwijzingen voor een kans op slagen.