Vergeven


Publicatie datum:

Wat is vergeving en hoe kun je iemand vergeven?

Gesponsorde koppelingen

 Als iemand je iets aangedaan heeft waar je veel pijn en verdriet om hebt gehad is het heel moeilijk om die persoon te vergeven. De woede en pijn die je dagelijks voelt zitten je in de weg. Je voelen en denken worden erdoor beheerst en je belandt  in een spiraal van negatieve energie. Hoe kun je iemand vergeven? En kun je iemand vergeven als diegene geen spijt heeft van zijn daden? Moet je je vergeving uitspreken?

Gekwetst?

Verdriet, onmacht, woede en pijn zijn negatieve gevoelens die  ontstaan wanneer iemand je kwetst. Vooral als het iemand is die dicht bij je staat. Iemand die zegt van je te houden of iemand van wie jij  houdt. Maar van iemand houden is geen garantie. Juist de mensen die dichtbij je staan kunnen je het meest raken.

Oneerlijkheid en Wraak!

Het is geen fijn gevoel als je verteerd wordt door boze gevoelens en verdriet. Dit nare gevoel vergiftigt je denken. Je hele leven kan beheerst worden door intense woede. Dit gevoel is echter iets dat in jezelf zit. Degene die jou gekwetst heeft kan gewoon verder met zijn leven en heeft misschien nergens last van. Dat maakt het erg oneerlijk allemaal. Je hebt het gevoel dat je degene die jou zo’n pijn heeft gedaan moet terugbetalen. Wraakgevoelens steken de kop op.  Je wil de ander een hak zetten, zodat diegene dezelfde negatieve gevoelens ervaart als jij. Misschien hoop je ook dat diegene dan eindelijk beseft wat hij of zij je heeft aangedaan. Met wraak kun je misschien je woede botvieren, maar het zal je niet verlossen van je verdriet en pijn. Vergeven is de beste manier om verder te kunnen met je leven.

‘’There is no revenge so complete as forgiveness’’  (‘’Er is geen wraak zo zoet als vergeving’’ )

(Josh Billings)

 

Wat houdt vergeving in?

Vergeven is niet:

  • De daden van de ander goedpraten.
  • Vergeten of ontkennen wat er gebeurd is.
  • De gevoelens die je hebt ervaren of nog steeds ervaart bagatelliseren.
  • De gevolgen van hetgeen gebeurd is kleiner maken.

 

Wat is vergeving dan wel?

Vergeven betekent dat je niet meer toestaat dat de ander jouw leven, jouw gevoelens en gedachten beheerst. Vergeven is dus loslaten.  Je kan namelijk niets meer veranderen aan wat er is gebeurd. Je kan alleen nog bepalen hoe je daar nu mee omgaat.

                                         

Hoe moet je iemand vergeven?

Iemand vergeven doe je niet voor de ander. Je doet het voor jezelf. Om jezelf te bevrijden van alle negativiteit is het belangrijk om los te laten. Om te stoppen met hopen op een beter verleden. Wat gebeurd is,  is gebeurd. Je kan er echt niets meer aan veranderen. Om te kunnen vergeven moet je sterk in je schoenen staan. Het is een beslissing die je maakt waarbij je niet langer accepteert dat het onrecht dat jou is aangedaan jouw leven nog beheerst. Door los te laten kun je verder met je leven en ligt er  een mooie toekomst voor je. Zie vergeving niet als vernedering. Je hoeft namelijk niet te ontkennen wat de ander met je heeft gedaan.

Wat moet je doen om te vergeven?

Weet wat de ander je heeft aangedaan. Maak duidelijk welke gevoelens je daarbij hebt (gehad). Schrijf (zing, dans, schilder etc…) het desnoods van je af. Onderken, als dat het geval is, je eigen aandeel in wat er gebeurd is.

Besef dat je niet meer op die manier over je heen laat lopen en maak dit eventueel aan de ander duidelijk.

Laat alle opgekropte woede varen. Zet het desnoods om in actie. Ga sporten, klussen, wandelen en probeer de negatieve gevoelens los te laten.

Vermijd zelfzuchtige gevoelens van wraak. Richt je energie liever op het hier en nu.

 

Wat als iemand geen spijt betuigt?

Het is heel goed mogelijk dat de ander niet beseft wat hij of zij je heeft aangedaan. Zelfs niet als jij dat op allerlei manieren probeert duidelijk te maken, kan het zijn dat die ander jou toch blijft kwetsen. Daarom is loslaten belangrijk.  Dat kan in letterlijke of figuurlijke zin. Je kan ervoor kiezen om met die persoon te breken. Als dat niet kan, moet je die persoon in figuurlijke zin loslaten. Het is een keuze die je voor jezelf maakt. Zonder jezelf te vernederen maak je duidelijk dat de ander jouw leven nu niet meer kan en mag beïnvloeden. Als je echt heel boos bent op iemand en daar dagelijks in gedachten mee bezig bent, kan vergiffenis je verlossen. Dat de ander niet beseft wat hij of zij gedaan heeft doet er eigenlijk niet toe.

 

Moet je je vergeving uitspreken?

Omdat je iemand vergeeft voor jezelf en niet voor de ander is het niet nodig je vergeving uit te spreken. Het kan natuurlijk wel.

Zodra de woede en de pijn uit je zijn verdwenen doet de ander er niet meer toe en kun je verder met je leven. Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Maar als je echt heel boos bent op iemand kan het heel bevrijdend voelen als je die persoon kunt vergeven. Want zo geef je jezelf de mogelijkheid en de ruimte voor nieuwe positieve gevoelens. Vergeving is verlossing.

 

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Express

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 38
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Generatie NU

zelfwaarde, generatie nu, zelfbeeld, narcistisch

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

Op zoek naar romantiek?

Enkele tips om gegarandeerd tot romantiek te komen!

Thuis zijn

voel je thuis, maar hoe

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

De eeuwige taal

Door Alle eeuwen heen zijn kinderversjes, sprookjes en legenden middelen geweest om de essentiële levenslessen in het hart van onze kinderen in te planten in te planten.

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Wat is de beste behandeling tegen aambeien?

Als je last krijgt van aambeien dan wil je maar één ding en dat is de beste behandeling. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf en je wilt het liefste dat ze nooit meer terugkeren.

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Tips om geld te besparen

Praktische tips om eenvoudig geld te besparen in het dagelijks leven.

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

The LDS Church informeel benoemd The Mormon Church

The Church of Jesus Christ, The Latter Day Saint Movement or The United Order

Angsten bij jonge peuters

Omschrijving van angsten die voorkomen bij jonge peuters

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Privacy

onze privacy in gevaar

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

De geboortehoroscoop: een spiegel van je persoonlijkheid

Uitleg over de tekens van de dierenriem, planeten en aspecten

Het figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.

De figuur van Augustus vergeleken met Napoleon.