Soorten opvoeding


Publicatie datum:

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Gesponsorde koppelingen

Vier opvoedstijlen

Er bestaan vier opvoedstijlen: democratisch ('autoritatief'), verwaarlozend, autoritair en toegeeflijk ('permissief'). De vier opvoedstijlen worden gekenmerkt door de mate van controle en betrokkenheid. Zo is bij een democratische opvoeding de controle en betrokkenheid het hoogst en bij een verwaarloosde opvoeding is er een lage controle en zeer geringe betrokkenheid.

Democratische ouders hebben veel aandacht voor de behoeften en wensen van hun kind én stellen duidelijke regels. Daartegenover staan verwaarlozende ouders, die weinig warmte en steun bieden en weinig regels stellen. Ook twee uitersten zijn de autoritaire en de toegeeflijke opvoeders. Autoritair opvoeden wordt wel gezien als de strenge wijze van opvoeden van vroeger. Autoritaire ouders stellen veel regels, leggen die meestal niet uit maar straffen hun kind wel als hij de regels overtreedt. Verder zijn zij niet erg betrokken bij hem. Toegeeflijke ouders hebben veel aandacht voor de wensen en behoeften van hun kind en geven hem bijna altijd zijn zin.In de praktijk is het onderscheid tussen de vier opvoedstijlen overigens meestal niet zo duidelijk. Ouders hanteren meestal een combinatie van opvoedstijlen, waarbij er wel meer kenmerken kunnen zijn van de ene dan van de andere stijl.

Democratisch opvoeden meest wenselijk

De democratische of autoritatieve opvoedingsstijl lijkt het meest wenselijk voor het aanleren van een gezonde leefstijl. Deze opvoeding wordt gekarakteriseerd door een hoge mate van ouderlijke verzorging, betrokkenheid, gevoeligheid, overleg op basis van redeneren, controle en stimulering van de autonomie van jongeren. Deze opvoedstijl leidt tot competente, onafhankelijke kinderen met een hoog gevoel van eigenwaarde en een hoog ontwikkeld gevoel voor sociale verantwoordelijkheid. Daarmee krijgen kinderen de meeste kansen om goede 'levensvaardigheden' te ontwikkelingen.

Een kind maakt zijn ouders

Ieder kind is anders en vandaar dat ouders vaak ook verschillende opvoedstijlen hanteren. Heb je een heel sociaal kind die makkelijk is in de omgang, die veel met vrienden omgaat, dan neigen ouders sneller naar een democratische omgang. In overleg met het kind kunnen regels worden vastgesteld en nageleeft. Als een kind overheersend is dan hebben ouders de neiging erg toegefeelijk te worden om zo hun kind tevreden te houden. Of er word een autoritaire opvoeding gehanteerd omdat ouders hun kind niet 'de baas in huis' willen laten worden.

Leefomgeving

De opvoedstijlen worden vaak beinvloed door de leefsituatie van de ouders en het aantal kinderen binnen een gezin. De baan van de ouders, financiele aspect,sociaal aspect e en woonsituatie zijn allerlei factoren waardoor ouders een bepaalde opvoeding hanteren. 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Is er een hiernamaals of is de dood het einde?

Iedere keer als er mensen in je directe omgeving overlijden stel je jezelf weer de vraag, “is er een hiernamaals of is de dood het einde?”

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

Waarom is het leven zo belangrijk voor de mens en het grote geheel?

Je leven is je alles waard, je werkt er voor, je vecht er voor maar waarom?

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Schoonheid zit van binnen én van buiten

Er wordt vaak beweerd dat mensen die aantrekkelijk zijn, ook positieve interpersoonlijke kwaliteiten hebben. Is dit wel echt zo?

Westerse astrologie: Weegschaal

Weegschaal als sterrenbeeld

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Lekker in je vel!

Tips om lekker in mijn vel te zitten en mezelf te zijn!

Chanoeka

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Hephaistos

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Welk cadeau geef je een voetbalfanaat?

Ideeën voor het geven van een cadeau aan iemand die van voetbal houdt.

Cognitieve ontwikkeling bij kinderen

De cognitieve ontwikkelingsstadia bij kinderen en babies

Ga niet voor middelmatigheid!

Creeer je eigen leven. Ga niet voor middelmatigheid!

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Protestantisme en katholicisme in Nederland

De belangrijkste verschillen tussen deze twee hoofdstromen binnen het christendom.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

Een manier om je liefste wensen te vervullen!

In dit artikel krijg je een goede manier aangereikt om je wensen en je verlangen uit te laten komen!

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Wildlife en het gewone leven

Een leven vol passies en keuzes

10 gratis tips voor valentijnsdag

10 gratis tips voor Valentijnsdag om je partner mee te verassen

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Sterrenbeeld: Maagd

Beschrijving van het sterrenbeeld Maagd

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.