Wat kun je zelf tegen botontkalking doen?


Publicatie datum:

Wat kun je doen om de kans op botontkalking te verkleinen?

Gesponsorde koppelingen

Je spreekt over botontkalking wanneer er meer botweefsel afgebroken wordt dan wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je botten brozen worden waardoor er steeds meer kans op botontkalking ontstaat. Wanneer je botten brozer worden wordt de kans op botbreuken steeds groter.

Botontkalking, ofwel osteoporose, kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de overgang, te weinig lichaamsbeweging of een verkeerd voedingspatroon. Veel mensen zijn wel op de hoogte dat je calcium nodig hebt voor gezonde botten, maar het is daarnaast ook belangrijk dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Wat kun je zelf doen om osteoporose te voorkomen?

Gesponsorde koppelingen

Botweefsel

Veel mensen denken dat botweefsel dood weefsel is, maar dit is eigenlijk helemaal niet waar. In je botten is er een continue proces bezig van afbraak en opbouw van nieuwe botten. Om dit proces goed te laten verlopen is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnen krijgt waarvan calcium een van de belangrijkste is. Wanneer je sport worden je botten belast wat er weer voor zorgt dat het botweefsel steviger wordt.

Ongeveer rond het dertigste levensjaar wordt je botweefsel steeds minder sterk. Dit is een van de redenen waarom mensen op latere leeftijd last kunnen krijgen van krimpen, rugpijn en krom lopen.

Botontkalking

Op het moment dat er meer bot afgebroken wordt dan aangemaakt kun je spreken over botontkalking. Botten worden brozer en poreuzer, dit maakt dat de botten zwakker worden en dus gemakkelijker kunnen breken. Bij osteoporose zullen botten ook krimpen, wanneer de botten krimpen kunnen de ruggenwervels inzakken. Dit zie je vaak bij mensen op latere leeftijd.

Oorzaak

De oorzaak voor botontkalking kan ook elders liggen dan ouderdom. Vooral vrouwen kunnen na de overgang snel botweefsel verliezen. Dit komt omdat er dan minder vrouwelijke hormonen aangemaakt worden. Andere oorzaken van osteoporose kunnen bijvoorbeeld slechte voeding, roken, het gebruik van alcohol, te weinig lichaamsbeweging, het gebruik van medicijnen en bepaalde aandoeningen zoals een te hard werkende schildklier zijn.

Wat kun je er zelf aan doen?

Botontkalking is niet te genezen, daarom is het extra belangrijk dat je er zoveel mogelijk aan doet om het te voorkomen. Wat kun je er aan doen om de kans op botontkalking zoveel mogelijk te verkleinen? Je kan beginnen met het eten van caliumrijke voeding, zorg daarnaast voor voldoende vitamine D. Dit kun je opdoen door met je huid in het zonlicht te gaan zitten. Verder is het belangrijk om regelmatig te bewegen, niet teveel alcohol en cafeïne te drinken, op gezond gewicht te blijven en om te stoppen met roken.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Wanneer je denkt dat je botontkalking hebt is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Wordt je bijvoorbeeld in een korte periode een stukje korter wordt? Ga je krom lopen? Of het je last van chronische rugpijn onderin je rug? Ga dan naar de huisarts.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 37
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Wat is autisme en wat heeft de theorie of mind er mee te maken?

Wat is autisme en wat zijn de kenmerken van autisme, en wat is de thoerie of mind en wat heeft dat met autisme te maken.

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

De illusie van de prins op het witte paard

Veel vrouwen dromen van hun prins op het witte paard. Maar bestaan die eigenlijk nog wel?

Ontwikkeling baby vijf maanden

ontwikkeling van een baby van vijf maanden

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam