Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?


Publicatie datum:

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Gesponsorde koppelingen

Dankzij de wetenschap kunnen we de werkelijkheid om ons heen steeds beter verklaren. Iedereen die kennis heeft van deze wetenschappelijke verklaringen is bevrijdt van het juk van de gevestigde geloof ordes. Deze bevrijding geeft hen de kans om zelf een verklaring te geven aan het hoe en waarom van het leven. Deze vrijheid is echter voor veel mensen moeilijk te dragen want hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid? 

Wetenschap:
Ik heb nooit op de universiteit gezeten maar toch kan ik dankzij de wetenschap de werkelijkheid om mij heen steeds beter verklaren. De wetenschap is namelijk niet alleen een activiteit die bedreven wordt op de universiteit maar het is, zoals het woord ook letterlijk zegt, alles wat je weet. Ik ben nu 51 en ik kan me nog goed herinneren dat ik toen ik 9 jaar was al genoeg wist om, voor mijzelf, wetenschappelijk te kunnen onderbouwen dat de God van Israël, zoals ons toen nog tijdens de catechese les werd geleerd, niet bestond. De meeste van mijn klasgenoten namen echter toen nog aan dat, zoals ze verteld werd tijdens de catechese les, hun leven bepaald werd door de God van Israël. Dit kwam volgens mij doordat hun wetenschappelijke niveau nog te laag was.

Wat is de werkelijkheid:
Uit het bovenstaande blijkt dat je wetenschappelijke niveau bepalend is voor hoe jouw werkelijkheid er uit ziet. Om dit te verduidelijken geef ik als voorbeeld de aarde. Voor de één is de aarde een klomp steen met een grote plas water en voor de ander is de aarde slechts een idee. Het grappige is dat zowel de mensen die denken dat de aarde een klomp steen met een grote plas water is als de mensen die denken dat de aarde slechts een idee is gelijk hebben. Voor ieder mens is de aarde namelijk wat hij denkt dat het is omdat ieders werkelijkheid bestaat uit wat hij denkt dat het is.

Wat bepaalt de werkelijkheid:
De werkelijkheid van ieder persoon is dus anders. Ieders persoonlijke werkelijkheid wordt bepaald door wat hij weet oftewel zijn wetenschap. Bij iedere nieuwe verworven kennis bepaal je zelf wat je daar wel of niet van gelooft. Iedere keer als je iets leert verandert dus je werkelijkheid.

Alledaags voorbeeld:
Zoals ik laatst ook al aangaf (zie: een-prima-sony-televisie-voor-maar-5-euro ) is de televisie een mooi alledaags voorbeeld waar je aan kunt zien dat je werkelijkheid in je hoofd verandert als je meer weet. Toen iedereen nog een televisie toestel met een beeldbuis diameter van zo’n 51 cm had werd deze als een mooi groot televisie toestel ervaren. Doordat je tegenwoordig echter bij steeds meer mensen een heel groot televisie toestel met een diameter van 100 cm of meer ziet merk je bij thuiskomst dat je televisie toestel met een diameter van 72 cm, die je bij aanschaf nog als een bijzonder mooi groot televisie toestel ervaarde, nu opeens klein is. Oftewel, omdat je nu weet dat steeds meer mensen een heel groot televisie toestel met een diameter van 100 cm of meer is jouw televisie toestel in jouw werkelijkheid klein geworden.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Wat is mijn persoonlijkheid?

Wat voor persoonlijkheid heb jij? Er is veel geschreven over eigenschappen en gedrag van de mens. Kijk welke persoonlijkheid jij hebt.

Verstandig Zonnen

Tips voor een goede bescherming tegen de zon

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.

Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Lichtwerkers deel 1 - enkele basisideeen

Lichtwerkers: Met een nieuw spiritueel bewustzijn naar een nieuwe wereld

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

De nozems

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Je verjaardag vieren

feest vieren

Goddelijke trouw

Bijbelstudie over de Trouw van God

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Mijn homohuwelijk(2)...in ondertrouw bij de weigerambtenaar?

Nu is de grote vraag gesteld en begint het regelen van mijn huwelijk. Tijdens het regelen van alle zaken kijk ik of er verschillen zijn met een heterohuwelijk.

Liefdesverdriet overwinnen

Hoe overwin je de pijn die liefdesverdriet heet?

De Bijbel

Wat is de Bijbel en uit welke boeken bestaat de Bijbel

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt door de Chinezen gevierd van de eerste tot de vijftiende dag van de eerste maand op de chinese kalendar.

Beoordelingsfouten

Hoe beoordelen wij als mensen anderen en situaties.

Waarom is het leven zo belangrijk voor de mens en het grote geheel?

Je leven is je alles waard, je werkt er voor, je vecht er voor maar waarom?

Doorzettingsvermogen is soms dom

Hoe mijn dochter me een lesje leerde over doorzettingsvermogen

Carriere of thuisblijfmoeder?

Carriere of thuisblijfmoeder? waar dien je rekening mee te houden?

Huismoeder worden of gaan werken?

Kan je een druk gezinsleven combineren met werken?

Wat de meeste mensen niet weten over scheidingen

Een aantal feiten over scheidingen

Een goedkope sprookjesbruiloft

Een artikel over het besparen op je droombruiloft.

Mijn aftrap in Foobie

Inleiding van hoe ik bij Foobie terecht kwam en de

Adoptie: de procedure

Hoe ziet een adoptieprocedure er globaal uit? Welke stappen moet je volgen om een kind te kunnen adopteren?