Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?


Publicatie datum:

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Gesponsorde koppelingen

Waarom doen we zo moeilijk als er nieuwe dingen op ons pad komen? Welke belemmeringen werpen mensen zoal op om te voorkomen dat ze nieuwe wegen inslaan.

Obstakels

Vaak leven we niet voluit omdat we onze eigen obstakels creëeren. Het eerste idee dat mensen over kanker hebben is toch de associatie met doodgaan, ik had dat ook. Hoewel heel eventjes maar. Daarna besefte ik al snel dat kanker vooral met nu en het leven te maken heeft. Doordat we doodgaan als een obstakel zien, gaan we het uit de weg, lopen we er met een grote boog omheen of lopen snel door zodat we het er vooral niet over hoeven te hebben. En daarmee belemmeren we onszelf! Een leuk gesprek, een mooie ontmoeting of een inspirerend inzicht gaan we gewoon uit de weg omdat we een belemmering creëeren. 

Soms gaat het over iets eenvoudigs zoals ik in mijn korte verhaal beschreef over mijn vriendin die niet wist of ze alle hotelkamers al vast moest reserveren en mezelf waarbij ik opeens niet meer wist of ik wel op vakantie moest gaan. 

Ik vroeg me af waarom we deze obstakels creëeren? Ze belemmeren ons om voluit te leven en ik hoor het vaak om me heen. ‘Ik zou graag...., maar.....’’, daarna komt er een lijst aan excuses of belemmeringen waarom iemand iets wat hij of zij graag wilt uitstelt of zichzelf ontzegd. 

We blijven uitstellen, wachten op een beter moment of we vinden dat we niet voldoen nniet aan de eisen. Eerst een cursus of een workshop volgen, dan pas kunnen we gaan doen waar ons hart ligt, eerst de kinderen groter of die verbouwing realiseren.....herken je je daarin?

Je eigen criticus die je behoedt om voluit te leven? We laten ons op verschillende manieren tegenhouden om voluit te leven.

Als ondernemer had ik er helemaal geen last van, was ik nogal resoluut zeg maar of ronduit eigenwijs. Als anderen zeiden dat ik iets niet moest doen of iets geen goed plan was dacht ik ‘So what, waarom niet, ik probeer het gewoon.’ In mijn eigen leven was ik toch een stuk voorzichtiger. Ik had nooit gedacht dat ik de moed zou hebben om te stoppen met mijn bedrijven. Van wat moet ik dan, en ons inkomen dan, ik heb er altijd gewerkt, ik krijg vast spijt en zo goed krijg ik het nooit weer, kan ik wel wat anders, stel dat ik verder nergens goed in ben?

Ik kan het samenvatten als de belemmering, de grote angst voor het onbekende. We blijven onszelf liever wentelen in het comfortabele van wat we nu hebben. Niet aan iets nieuws beginnen omdat wat we hebben goed is. Dat we daarmee ons zelf tegenhouden vergeten we liever.

Een ander obstakel waar ik zelf achteraf last van gehad heb is dat ik maar bleef doen wat anderen van mijn verwachtten. Het was niet eens echt uitgesproken maar ik bleef maar bezig met iets omdat anderen van me afhankelijk waren en verwachtten van mij dat ik dit altijd bleef doen. Het hield me lang in de greep. Ik kon pas veranderen toen ik borstkanker kreeg en inzag dat ik wat anders wilde en ik mijn verwachtingen van mezelf naast me neer kon leggen. Verwacht jij iets van een ander? Of juist van jezelf? Storen ze je? Of vind je het juist prima?

Onze eigen criticus die ons constant influistert dat we niet goed genoeg zijn.  Het stemmetje dat zegt dat je het toch niet kan of we bij voorbaat iets als een mislukking lanceren, ‘het zal toch niet lukken.’ Ons zelfvertrouwen wat continu hapert en ons niet instaat stelt voluit te leven. Ons leert inhouden en voorkomt dat we nieuwe wegen bewandelen. Ben je het me eens dat niet proberen altijd nog erger dan mislukken?

 

Welke obstakels creëer jij? Waardoor laat jij je tegenhouden? Is het je eigen stem die je belemmert om voluit te leven, een label wat anderen je hebben opgelegd en waarnaar je bent gaan leven of ben je bang dat je minder zult hebben dan je nu hebt? Ben je bang iets te verliezen of kwijt te raken?

Zijn het steeds dezelfde obstakels die je creëert? Hebben de obstakels op jouw weg een gemene deler? Waarom lukt het je niet om jouw wegen te bewandelen?

Het helpt als je je bewust wordt van wat je denkt en creëert. Door ze alleen al waar te nemen kun je er misschien om heen lopen of worden ze kleiner als je dichterbij ze komt. Je weg zal ruimer worden en makkelijker te bewandelen. Op een weg zonder obstakels lkom je makkelijker bij je bestemming aan dan via een weg met allerlei versperringen. Ruim ze uit de weg en als je ze tegenkomt besef dan dat het iets is wat door jezelf gecreëerd is.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Authenticiteit

De definitie van authenticiteit en authenticiteit met betrekking tot de mens.

Zindelijk worden kost tijd

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk? en hoe weet ik dat mijn kind er aan toe is?

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Vriendschap

Zoals in mijn vorige artikel is aangegeven, zijn er verschillende sociale vaardigheden nodig om een normale relatie met leeftijdsgenoten te ontwikkelen.

Gecreëerd of geëvolueerd?

Dit artikel gaat over de vraag of de aarde gemaakt of ontstaan is, en of mensen dus het resultaat zijn van creationisme of van evolutie.

Relatiesleur? Wordt opnieuw verliefd op jouw partner.

Wat kan je doen als je in een relatie zit en je bent een beetje op elkaar uitgekeken? In dit artikel staan tips en nieuwe invalshoeken.

Chanoeka

Het joodse feest chanoeka wordt elk jaar gevierd op de 24e dag van de maand kislev. Bij het feest horen een paar bijzondere symbolen en rituelen.

Westerse astrologie: Boogschutter

Boogschutter als jouw sterrenbeeld

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

Positieve Stimulans

Mensen kunnen tot iets moois in staat zijn als ze maar goed worden gestimuleerd. Gebeurt dat voor iets negatiefs dan kan zo iemand in een negatieve spiraal terecht komen

Cadeau idee voor Valentijn

Een cadeau voor hem nodig? Tegenwoordig pasklare oplossingen.

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Werking van humor in reclame

Hoe werkt humor in een reclamespotje?

Westerse astrologie: Schorpioen

Schorpioen als sterrenbeeld

Brain4Use

Betoog ondermaatse wetenschappelijke onderbouwing jeugdinterventieprogramma Brains 4 Use

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Kinderen en fantaseren

Fantaseert je kind erop los? Of voert hij hele gesprekken met een onzichtbare vriendje? Geniet ervan! Fantaseren hoort erbij. Het is zelfs een teken van intelligentie en creativiteit.

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Wat is de beste gratis dating site?

De meeste nieuwe relaties ontstaan tegenwoordig via een internet date maar wat is de beste gratis dating site?

Nostalgie of heimwee?

Een ansicht en herinneringen!

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

Cadeau ideeën voor op kraambezoek

Er is een baby geboren! Natuurlijk wil je een leuk kraamcadeau geven, maar wat?