Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?


Publicatie datum:

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Gesponsorde koppelingen

Waarom doen we zo moeilijk als er nieuwe dingen op ons pad komen? Welke belemmeringen werpen mensen zoal op om te voorkomen dat ze nieuwe wegen inslaan.

Obstakels

Vaak leven we niet voluit omdat we onze eigen obstakels creëeren. Het eerste idee dat mensen over kanker hebben is toch de associatie met doodgaan, ik had dat ook. Hoewel heel eventjes maar. Daarna besefte ik al snel dat kanker vooral met nu en het leven te maken heeft. Doordat we doodgaan als een obstakel zien, gaan we het uit de weg, lopen we er met een grote boog omheen of lopen snel door zodat we het er vooral niet over hoeven te hebben. En daarmee belemmeren we onszelf! Een leuk gesprek, een mooie ontmoeting of een inspirerend inzicht gaan we gewoon uit de weg omdat we een belemmering creëeren. 

Soms gaat het over iets eenvoudigs zoals ik in mijn korte verhaal beschreef over mijn vriendin die niet wist of ze alle hotelkamers al vast moest reserveren en mezelf waarbij ik opeens niet meer wist of ik wel op vakantie moest gaan. 

Ik vroeg me af waarom we deze obstakels creëeren? Ze belemmeren ons om voluit te leven en ik hoor het vaak om me heen. ‘Ik zou graag...., maar.....’’, daarna komt er een lijst aan excuses of belemmeringen waarom iemand iets wat hij of zij graag wilt uitstelt of zichzelf ontzegd. 

We blijven uitstellen, wachten op een beter moment of we vinden dat we niet voldoen nniet aan de eisen. Eerst een cursus of een workshop volgen, dan pas kunnen we gaan doen waar ons hart ligt, eerst de kinderen groter of die verbouwing realiseren.....herken je je daarin?

Je eigen criticus die je behoedt om voluit te leven? We laten ons op verschillende manieren tegenhouden om voluit te leven.

Als ondernemer had ik er helemaal geen last van, was ik nogal resoluut zeg maar of ronduit eigenwijs. Als anderen zeiden dat ik iets niet moest doen of iets geen goed plan was dacht ik ‘So what, waarom niet, ik probeer het gewoon.’ In mijn eigen leven was ik toch een stuk voorzichtiger. Ik had nooit gedacht dat ik de moed zou hebben om te stoppen met mijn bedrijven. Van wat moet ik dan, en ons inkomen dan, ik heb er altijd gewerkt, ik krijg vast spijt en zo goed krijg ik het nooit weer, kan ik wel wat anders, stel dat ik verder nergens goed in ben?

Ik kan het samenvatten als de belemmering, de grote angst voor het onbekende. We blijven onszelf liever wentelen in het comfortabele van wat we nu hebben. Niet aan iets nieuws beginnen omdat wat we hebben goed is. Dat we daarmee ons zelf tegenhouden vergeten we liever.

Een ander obstakel waar ik zelf achteraf last van gehad heb is dat ik maar bleef doen wat anderen van mijn verwachtten. Het was niet eens echt uitgesproken maar ik bleef maar bezig met iets omdat anderen van me afhankelijk waren en verwachtten van mij dat ik dit altijd bleef doen. Het hield me lang in de greep. Ik kon pas veranderen toen ik borstkanker kreeg en inzag dat ik wat anders wilde en ik mijn verwachtingen van mezelf naast me neer kon leggen. Verwacht jij iets van een ander? Of juist van jezelf? Storen ze je? Of vind je het juist prima?

Onze eigen criticus die ons constant influistert dat we niet goed genoeg zijn.  Het stemmetje dat zegt dat je het toch niet kan of we bij voorbaat iets als een mislukking lanceren, ‘het zal toch niet lukken.’ Ons zelfvertrouwen wat continu hapert en ons niet instaat stelt voluit te leven. Ons leert inhouden en voorkomt dat we nieuwe wegen bewandelen. Ben je het me eens dat niet proberen altijd nog erger dan mislukken?

 

Welke obstakels creëer jij? Waardoor laat jij je tegenhouden? Is het je eigen stem die je belemmert om voluit te leven, een label wat anderen je hebben opgelegd en waarnaar je bent gaan leven of ben je bang dat je minder zult hebben dan je nu hebt? Ben je bang iets te verliezen of kwijt te raken?

Zijn het steeds dezelfde obstakels die je creëert? Hebben de obstakels op jouw weg een gemene deler? Waarom lukt het je niet om jouw wegen te bewandelen?

Het helpt als je je bewust wordt van wat je denkt en creëert. Door ze alleen al waar te nemen kun je er misschien om heen lopen of worden ze kleiner als je dichterbij ze komt. Je weg zal ruimer worden en makkelijker te bewandelen. Op een weg zonder obstakels lkom je makkelijker bij je bestemming aan dan via een weg met allerlei versperringen. Ruim ze uit de weg en als je ze tegenkomt besef dan dat het iets is wat door jezelf gecreëerd is.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Waaraan herken je een pathologische leugenaar?

Het leven van een pathologische leugenaar hangt van leugens aan elkaar. Dit leidt tot grote problemen in relaties met anderen en uiteindelijk in het leven van de pathologische leugenaar zelf.

Westerse astrologie: Maagd

Maagd als sterrenbeeld

Vrouwen fantaseren vanaf jonge leeftijd over bruiloft

Vrijgezelle vrouwen denken er op jonge leeftijd al over na hoe hun toekomstige bruiloft er uit moet gaan zien.

In 5 stappen naar een gedisciplineerd kind

Een kort 5 stappen plan met tips!

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Interpersoonlijke aantrekkingskracht

Numerologie en geboortedag: 4, 13, 22 en 31

De getallen 4, 13, 22 en 31 als jouw geboortedag

Huis kopen in Belgie, Ja, Nee?

Je wilt graag een huis kopen, is Belgie een goede optie? en waar moet je op letten?

Zijn Nederlandse invloeden op de Allochtone opvoeding wel zo positief?

De invloed van de Nederlandse cultuur op de opvoeding van allochtone meisjes

Flirten - het ABC van flirten

Het ABC van flirten geeft de basisprincipes van het flirten weer.

Christelijke rouwverwerking voor kinderen

Christelijke rouwverwerking voor kinderen. Hoe verloopt rouwvverwerking bij kinderen.

Numerologie en geboortedag: 1, 10, 19 en 28

De betekenis van de getallen 1, 10, 19 en 28 als jouw geboortedag

Onzekerheid, hoe kan deze kwaal ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Iedereen voelt zich af en toe wel eens onzeker. In dit artikel wordt besteed aan het ontstaan ervan, de nadelen/gevolgen en de mogelijke oplossingen

Van kind tot volwassene: de pubertijd

Zelfrespect is belangrijk bij pubers

Kaizen: Een japanse methode om in kleine stapjes grote veranderingen te kunnen maken

Kaizen is een van oorsprong japanse methode om in kleine stapjes je doel te bereiken

Wie zorgt voor je kinderen na je overlijden?

Geeft uitleg wie voor je kinderen zullen zorgen na je overlijden

Dino & Mens: Leefden samen?

Men is druk aan het zoeken naar bewijzen voor levende dinosauriërs, vooral de creationisten om de evolutietheorie te ontkrachten. Maar zijn er bewijzen voor het bestaan van dino's tijdens het mensentijdperk?

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Belangrijke ontwikkelingen in de adolescentie

De adolescentie is een belangrijke periode in het leven van de mens, gekenmerkt door vele ontwikkelingen.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

Praten

Praten doe je met je mond, maar betrek je hart erbij. Dan zul je echt wijs zijn.

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Wat is het geheugen nou precies?

Waarom is het geheugen nou zo belangrijk? En hoe zit het geheugen precies in elkaar? Deze serie artikelen gaan daar proberen antwoord op te geven.