Welke obstakels creëer jij om niet voluit te leven?


Publicatie datum:

We werpen zelf belemmeringen op om voluit te leven.

Gesponsorde koppelingen

Waarom doen we zo moeilijk als er nieuwe dingen op ons pad komen? Welke belemmeringen werpen mensen zoal op om te voorkomen dat ze nieuwe wegen inslaan.

Obstakels

Vaak leven we niet voluit omdat we onze eigen obstakels creëeren. Het eerste idee dat mensen over kanker hebben is toch de associatie met doodgaan, ik had dat ook. Hoewel heel eventjes maar. Daarna besefte ik al snel dat kanker vooral met nu en het leven te maken heeft. Doordat we doodgaan als een obstakel zien, gaan we het uit de weg, lopen we er met een grote boog omheen of lopen snel door zodat we het er vooral niet over hoeven te hebben. En daarmee belemmeren we onszelf! Een leuk gesprek, een mooie ontmoeting of een inspirerend inzicht gaan we gewoon uit de weg omdat we een belemmering creëeren. 

Soms gaat het over iets eenvoudigs zoals ik in mijn korte verhaal beschreef over mijn vriendin die niet wist of ze alle hotelkamers al vast moest reserveren en mezelf waarbij ik opeens niet meer wist of ik wel op vakantie moest gaan. 

Ik vroeg me af waarom we deze obstakels creëeren? Ze belemmeren ons om voluit te leven en ik hoor het vaak om me heen. ‘Ik zou graag...., maar.....’’, daarna komt er een lijst aan excuses of belemmeringen waarom iemand iets wat hij of zij graag wilt uitstelt of zichzelf ontzegd. 

We blijven uitstellen, wachten op een beter moment of we vinden dat we niet voldoen nniet aan de eisen. Eerst een cursus of een workshop volgen, dan pas kunnen we gaan doen waar ons hart ligt, eerst de kinderen groter of die verbouwing realiseren.....herken je je daarin?

Je eigen criticus die je behoedt om voluit te leven? We laten ons op verschillende manieren tegenhouden om voluit te leven.

Als ondernemer had ik er helemaal geen last van, was ik nogal resoluut zeg maar of ronduit eigenwijs. Als anderen zeiden dat ik iets niet moest doen of iets geen goed plan was dacht ik ‘So what, waarom niet, ik probeer het gewoon.’ In mijn eigen leven was ik toch een stuk voorzichtiger. Ik had nooit gedacht dat ik de moed zou hebben om te stoppen met mijn bedrijven. Van wat moet ik dan, en ons inkomen dan, ik heb er altijd gewerkt, ik krijg vast spijt en zo goed krijg ik het nooit weer, kan ik wel wat anders, stel dat ik verder nergens goed in ben?

Ik kan het samenvatten als de belemmering, de grote angst voor het onbekende. We blijven onszelf liever wentelen in het comfortabele van wat we nu hebben. Niet aan iets nieuws beginnen omdat wat we hebben goed is. Dat we daarmee ons zelf tegenhouden vergeten we liever.

Een ander obstakel waar ik zelf achteraf last van gehad heb is dat ik maar bleef doen wat anderen van mijn verwachtten. Het was niet eens echt uitgesproken maar ik bleef maar bezig met iets omdat anderen van me afhankelijk waren en verwachtten van mij dat ik dit altijd bleef doen. Het hield me lang in de greep. Ik kon pas veranderen toen ik borstkanker kreeg en inzag dat ik wat anders wilde en ik mijn verwachtingen van mezelf naast me neer kon leggen. Verwacht jij iets van een ander? Of juist van jezelf? Storen ze je? Of vind je het juist prima?

Onze eigen criticus die ons constant influistert dat we niet goed genoeg zijn.  Het stemmetje dat zegt dat je het toch niet kan of we bij voorbaat iets als een mislukking lanceren, ‘het zal toch niet lukken.’ Ons zelfvertrouwen wat continu hapert en ons niet instaat stelt voluit te leven. Ons leert inhouden en voorkomt dat we nieuwe wegen bewandelen. Ben je het me eens dat niet proberen altijd nog erger dan mislukken?

 

Welke obstakels creëer jij? Waardoor laat jij je tegenhouden? Is het je eigen stem die je belemmert om voluit te leven, een label wat anderen je hebben opgelegd en waarnaar je bent gaan leven of ben je bang dat je minder zult hebben dan je nu hebt? Ben je bang iets te verliezen of kwijt te raken?

Zijn het steeds dezelfde obstakels die je creëert? Hebben de obstakels op jouw weg een gemene deler? Waarom lukt het je niet om jouw wegen te bewandelen?

Het helpt als je je bewust wordt van wat je denkt en creëert. Door ze alleen al waar te nemen kun je er misschien om heen lopen of worden ze kleiner als je dichterbij ze komt. Je weg zal ruimer worden en makkelijker te bewandelen. Op een weg zonder obstakels lkom je makkelijker bij je bestemming aan dan via een weg met allerlei versperringen. Ruim ze uit de weg en als je ze tegenkomt besef dan dat het iets is wat door jezelf gecreëerd is.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Intermezzo - appartementencomplex Tilburg

Appartmentencomplex in Tilburg-West met koopwoningen en huurwoningen voor studenten.

Wat is visualiseren?

Je leven veranderen in de positieve zin dmv visualisatie.

Ontwikkeling baby eerste maand

Hoe ontwikkelt een baby zich in de eerste maand?

Neanderthalers: Bruut en dom?

Neanderthalers staan bekend om hun robuuste, potige bouw en hun manier van overleven in het ijzige klimaat van het prehistorische Europa en delen van Azië. Velen denken dat het slechts domme, brute mensen waren die alleen maar goed waren in het bejagen van de zoogdieren, maar dit was beslist niet zo!

Gouden tips om Slapeloosheid door te komen.

Tips om het slechte slapen te doorbreken.

Echtscheiden en alimentatie

Dit artikel beschrijft waarom alimentatie moet worden betaalt en wat het precies inhoudt..

De jeugdbeweging anno 2010

jeugdbeweging anno 2010

ADD, wat is dat ook alweer?

Wat is ADD, geschreven door een ADD'er

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

Praten

Praten doe je met je mond, maar betrek je hart erbij. Dan zul je echt wijs zijn.

Hephaistos

Wie was de Griekse god Hephaistos en waar stond hij voor?

Belangrijke ontwikkelingen in de adolescentie

De adolescentie is een belangrijke periode in het leven van de mens, gekenmerkt door vele ontwikkelingen.

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Inspiratie

Inspiratie is een briljante ingeving krijgen

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

De versierkunstenaar

Het leven van een versierkunstenaar.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 6 maanden

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

Hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Iedereen is op zoek naar het hoe en waarom van het leven, hoe vind je de waarheid over de werkelijkheid?

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Secret, of logica

Secret, een ophef over logica in een vorm van ongeloof

Hindoeisme

Uitleg en informatie over hindoeisme

In goede en in slechte tijden

Dit artikel gaat over relaties. Tegenwoordig hebben mensen steeds meer (korte) relaties en lopen steeds meer huwelijken stuk. Hoe komt dit en wat kan eraan gedaan worden?

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.