Wat gebeurt er met je lichaam en geest als je in de pubertijd komt?


Publicatie datum:

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de pubertijd komt?

Gesponsorde koppelingen

De pubertijd. Als ouder en kind weet je, dat je waarschijnlijk ooit te maken krijgt met deze periode. Een periode waarin het lichaam afscheid neemt van het kind zijn. De wereld van de volwassenen ligt op je te wachten en je lichaam begint zich aan te passen aan dit nieuwe hoofdstuk van je leven. Verliefd worden, nadenken over een baan en een gezin. Plotseling lijken deze dingen steeds interessanter en aanweziger te worden. Je lichaam ontwikkelt onder invloed van een enorme dosis hormonen, onder andere de mogelijkheid om zich voort te planten en uit te groeien tot een volwassen brein. Logisch, dat deze periode soms behoorlijk lastig kan zijn voor zowel ouder als kind. De bekende rebelse uitspattingen van pubers, zullen in veel gezinnen een overheersende rol spelen in deze 4 tot 6 jaar durende ontwikkelingsfase.

Pubers

Een puber is een jongen of meisje in de leeftijd van ongeveer 10 tot 18 jaar, die zich ontwikkelt van kind tot volwassene. Dit gebeurt door de verandering van hormonen in het lichaam. Door de hormonen hebben veel pubers last van stemmingswisselingen. Ook onzekerheid over hun uiterlijk, algemene acceptatie door leeftijdsgenoten en afzetten tegen het ouderlijk gezag zijn zeer typerende eigenschappen van een puber. Niemand is natuurlijk gelijk, iedere puber ontwikkelt zich weer op zijn eigen tempo en reageert op zijn eigen manier. De ene puber is behoorlijk rebels in deze periode, de ouders hebben vaak enorme strijd met hun puberende zoon of dochter. De andere puber is erg in zichzelf gekeerd en reageert amper naar de buitenwereld toe met bijvoorbeeld heftige stemmingswisselingen. Ouders zullen dan van hun kind zeggen, dat ze een 'makkelijke' puber hebben. Natuurlijk is de puber zelf wél actief bezig met het ontdekken van deze nieuwe periode. Dit kan behoorlijk verwarrend en vermoeiend zijn voor de puber. Al is iedereen verschillend, tóch zijn de volgende kenmerken in de meeste gevallen wel van toepassing op iedere gemiddelde puber.

Pubertijd

De pubertijd is de periode waarin zowel jongens als meisjes zich ontwikkelen van een kind tot een volwassene. Het woord pubertijd is afgeleid van het Latijnse woord pubertas, dat volwassenheid betekent. In deze periode maakt je lichaam zowel uiterlijk als innerlijk, enorme veranderingen door. Dit kan er onder andere voor zorgen, dat je gedrag veranderd. De houding naar bijvoorbeeld je ouders kan behoorlijk veranderen in deze periode. Puberen betekend als werkwoord: Afzetten tegen opgelegde waarden. Puberende jongeren voelen een biologische drang naar zelfstandigheid, waardoor rebels gedrag naar de ouders of verzorgers toe het gevolg kunnen zijn.

 De pubertijd begint....

Meisjes

Bij meisjes begint de pubertijd gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder dan bij jongens. De leeftijd waarop meisjes beginnen te puberen ligt tussen de 9 en 14 jaar. Het belangrijkste hormoon is estradiol en oestrogeen. Estradiol  is een geslachtshormoon die zowel vrouwen als mannen in hun lichaam hebben. Estradiol zorgt voor o.a. de geslachtsontwikkeling en de botstructuur. Bij vrouwen zorgt dit hormoon voor de groei van de baarmoeder en de borsten. De groei van je borsten is de eerste lichamelijke verandering die je als puberend meisje zult doormaken.

Jongens

Bij jongens begint het puberen als ze tussen de 10 en 17 jaar oud zijn. Ook het tempo van ontwikkelen gaat bij jongens langzamer. Dit komt onder andere door de langzamere toename en lagere concentratie van het hormoon estradiol. Bij jongens zijn de hormonen testosteron en androgeen de belangrijkste. De groei van de testikels is bij jongens de eerste lichamelijke verandering, die zich ontwikkeld in de pubertijd.

Vervroegde en verlate pubertijd

Als bij meisjes de borstvorming al voor hun 8ste jaar begint, dan is er sprake van een vervroegde pubertijd. Dit wordt pubertas preacox genoemd. Bij jongens is hier sprake van, wanneer de groei van de testikels voor hun 9de jaar begint.

Van een verlate pubertijd (pubertas tarda) wordt gesproken, wanneer deze ontwikkelingen nog niet zijn begonnen als meisjes de leeftijd van 13 en jongens van 14 jaar hebben bereikt.

Lichamelijke veranderingen

Meisjes

Je lichaam wordt steeds vrouwelijker. Je borsten kunnen pijnlijk aanvoelen, omdat ze beginnen te groeien. Ook begint je schaamhaar te groeien en later ontdek je ook ineens haar onder je oksels. Je heupen en bovenbenen zullen waarschijnlijk ook dikker worden. Ook je eerste menstruatie dient zich plotseling aan in je pubertijd. In het begin zal dit nog niet iedere maand terugkomen. Je lichaam moet wennen aan al deze veranderingen, net als jij voor je gevoel ook enorm moet omschakelen. Later zal hier meer regelmaat in komen.

 Jongens

De balzak en zaadballen ontwikkelen zich. Ze beginnen te groeien en in de zaadballen worden zaadcellen gemaakt. Je kunt haar krijgen op je geslachtsdelen, onder je oksels en bij sommigen zelfs op de schouders of borst. Je penis zal pas later beginnen te groeien. Door het veranderen van je stem,  kan deze af en toe overslaan. Dit wordt wel 'de baard in de keel'  genoemd. Vervelend soms, maar dit gebeurt bij iedere jongen. Wees hier dus alsjeblieft niet onzeker over. Dit zal overigens in de praktijk vaak makkelijker gezegd zijn als gedaan, maar het gaat weer over. Later zal je stem zwaarder worden.

Psychische veranderingen

Je persoonlijkheid maakt ook grote ontwikkelingen door tijdens de pubertijd. Hele belangrijke ontwikkelingen zelfs voor je totale persoonlijkheidsvorming. Je zult je zelf gaan realiseren, dat je volwassen wordt. Hierdoor kun je je best onzeker en gefrustreerd voelen in sommige situaties, die vaak helemaal nieuw voor je zijn. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen, dat je ruzie krijgt met je ouders, leraren en andere mensen uit je omgeving krijgt. Het hoort er allemaal bij en gaat na een paar jaar, gemiddeld 3 jaar, weer over. De ontwikkeling die je meemaakt als puber, heeft natuurlijk ook positieve kanten. Je kunt steeds meer en bent daar dan ook trots op. Je zult merken aan je ouders en omgeving, dat deze ook onder de indruk raken wanneer je steeds betere, zelfstandige prestaties kunt leveren door je geestelijke ontwikkeling en groeiende kennis van de wereld.

In sommige gevallen gaat de psychische ontwikkeling niet helemaal goed. Er kunnen zich in dit geval persoonlijkheidsstoornissen ontwikkelen. Dit komt natuurlijk niet vaak voor en deze kunnen gelukkig goed behandeld worden in de moderne tijd waarin we nu leven.

Wil je graag meer informatie over de pubertijd, of wil je je ervaringen delen met andere pubers en/of ouders? Via diverse zoekmachines op internet, zoals Google, wordt je doorverwezen naar talloze sites met informatie en forums over dit onderwerp.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Tally1983

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 16
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Reptieleneieren en babyaapjes

Wie zal er het eerste – ik – zeggen?

Wanneer koop je de eerste babyschoentjes en wat is belangrijk bij de aanschaf hiervan?

Dit artikel beschrijft waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste schoentjes voor je baby of dreumes

Obsessief-compulsieve stoornis

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Narcistische stoornis

Hoe herken je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Dynamiet

Een explosief goedje dat je vast wel kent. Dynamiet! Uitgevonden door Alfred Nobel en één van de bekendste explosieven.

Een avond met een prostituee (escort meisje)meelopen.

Ze wist niet wat ze zag, al die koppen voor het raam. Wat een eitje, dat karweitje haha.

Korte beschrijving van de zeven waardensystemen

welke kleur past bij u? een leuk spel om te doen bij bijvoorbeeld een bedrijfsuitje

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Bouwstenen van de astrologie

Bouwstenen van de astrologie; astrologie voor beginners.

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Tien formules voor positieve energie : Dr.Judith Orloff (recensie)

Tien formules voor positieve energie. (boekrecensie)

Hoe ontwikkelt je baby zich van maand 0 tot en met 12?

Een beschrijving van je baby's eerste levensjaar, van maand tot maand.

Grenzen stellen bij kinderen

Als ouders het gedrag van kinderen vervelend vinden, moeten ze grenzen stellen.

De beste coach ben je zelf : personal coaching aan de hand van het chakramodel.- Pam Comijs (recensie)

personal coaching aan de hand van het chakramodel

in 5 stappen naar een stralende verschijning

Je hoeft niet mooi te zijn om te stralen!

Weer aan het werk na zwangerschapsverlof

Veel moeders vinden het zwangerschapsverlof van 16 weken te kort. Waar lopen zij tegen aan en hoe gaan zij ermee om.

Westerse astrologie: Vissen

Vissen als jouw sterrenbeeld

Christelijke rouwverwerking voor kinderen

Christelijke rouwverwerking voor kinderen. Hoe verloopt rouwvverwerking bij kinderen.

Leren problemen op te lossen

Leren problemen op te lossen + schema

Je verjaardag vieren

feest vieren

jong en zwanger.

je bent jong en onverwacht zwanger, wat moet je nu doen?

De allerbeste ideeen voor een geslaagd Valentijnsdag

De allerbeste tips voor een geslaagd Valentijnsdag

Numerologie en geboortedag: 6, 15 en 24

Geboren zijn op de 6e, 15e en de 24e van de maand