Veilig & slim op netwerksites


Publicatie datum:

Twaalf tips om veilig en overzichtelijk op netwerksites te staan!

Gesponsorde koppelingen

Facebook, Hyves, Myspace, Linkedin... Als jij op (een van) deze sites zit, bedenk dan dat er online veel over jou te vinden is. voor vrienden, maar ook vreemden. Hoe houd je dit veilig en overzichtelijk in de hand? Hier volgen twaalf tips!

1. Scannen
Die online-vakantiefoto's waar je je te buiten gaat aan een shot rum of tequila samen met je vriendinnne.. Kan je baas ook zien. Steeds meer werkgevers scannen sollicitanten op netwerksites. Wat jij uitspookt in je vrije tijd kan meer over jou vertellen dan de zakelijke toon en beperkte info op je cv. Als je er geen prijs op stelt dat dit soort dingen ter sprake komen op je werk of een rol spelen tijdens sollicitaties, zet ze dan niet online of zorg ervoor dat alleen vrienden toegang hebben.

2. Vijanden
Heb je ruzie met een familielid, afscheid genomen van die vroegere vriendin, last van een vervelende ex of zelfs een stalker die je niet met rust laat? Pas dan extra op met wat je online deelt. Vermeld privegegevens als je telefoonnummer, adres en e-mailadres liever niet. Plaats geen foto's van je nieuwe vriend, gezelligheid met vriendinnen of familiefoto's waar die ene persoon ontbreekt. Op de meeste netwerksites is het mogelijk om je in te stellen wie je foto's en (adres)gegevens kunnen zien. Bij instellingen kun je aanvinken of dat alleen je vrienden zijn of bijvoorbeeld ook vrienden van vrienden of alle gebruikers van de betreffende netwerksite. Zo kun je je privacy zelf in de hand houden. Je profielfoto, de foto waarmee je jezelf presenteert, is vaak lang online terug te vinden via zoekmachines als google-afbeeldingen, ook als je je profiel van de site verwijdert.

3. Overzicht
Driehonderd vrienden op je netwerksite? Uit onderzoek blijkt dat mensen met zoveel virtuele vrienden in het dagelijks leven vaak heel erg eenzaam zijn. Het is immers onmogelijk om zoveel vriendschappen te onderhouden. Leuk, zo'n groot netwerk, maar het is slimmer om wat overzicht te houden. Bouw je netwerk op met mensen die je echt kent en met wie je het leuk vindt dingen uit je leven te delen.

4. Criminelen
Niet alleen vrienden, ook criminelen zijn online. Zij gebruiken netwerksites voor potentiele slachtoffers. Pas op met het vermelden van vakantiedata, werkuitjes en stapavonden. Hetzelfde geldt voor het omschrijven of plaatsen van foto's van je nieuwe aankopen zoals je breedbeeldtelevisie, kunstwerk of auto.

5. Up2date
Is netwerken je voornaamste doel, zorg er dan voor dat je pagina up-to-date is. Kies een leuke achtergrond als basis, bijvoorbeeld met een mooie kleur of foto en pimp je profiel met leuke en orginele teksten, foto's, filmpjes of plaatjes. Houd de informatie een beetje zakelijk en vooral origineel. Wil je je pagina vooral werktechnisch gebruiken, kies dan voor Linkedin. Hierop kun je ook je cv achterlaten en is de communicatie meestal kort en bondig, bedoeld om bijvoorbeeld een nieuwe baan te zoeken of zakelijke contacten te leggen.

6. IJdel
Speel je in een band of heb je ambities door te breken als actrice dan is een netwerksite een perfecte etalage om jezelf van je beste kant te laten zien. Maar maak het niet te gek en val niet iedereen steeds weer lastig met jouw links naar YouTube-filmpjes en andere reclame voor jezelf. Plaats op bescheiden wijze foto's en muziek van jezelf. Wil je toch meer profileren? Dan is een eigen website of artiestenprofiel op je netwerksite misschien een goed idee.

7. Kritisch
Even erg nieuwsgierig met wie je nieuwe liefde omgaat? Niks zo verraderlijk als de krabbels op netwerksites. Voor je het weet, heb je voor jezelf ingevuld wie zijn of haar beste vrienden en vriendinnen zijn en maak je je zorgen of die ene leukerd in zijn of haar netwerk niet toevallig achter jouw lief aanzit. Bedenk dat het, net zoals bij jou, op netwerksites om virutele vrienden gaat die je in eht dagelijks leven het minst ziet of spreekt en dat krabbelen een manier is om even vluchtig contact te hebben.

8. Daten
Netwerksites zijn geen datingsites. Zoek je iemand voor een afspraakje? Natuurlijk kun je geluk hebben en toevallig iemand tegenkomen op je netwerksite, maar de kans is groter dat die ander er niet voor openstaat en/of al een relatie heeft. En pas op voor loverboys! Bekend is dat die veel gebruikmaken van netwerksites om aan hun slachtoffers te komen. Als je echt op zoek bent naar een leuke date of serieuze realtie kun je je beter inschrijven op een datingsite.

9. Taal
Je baan kwijtraken door een netwerksite, het lijkt onwaarschijnlijk maar gebeurt echt. Jij bent daar immeres niet anoniem. Pas op met roddelen of je gif spuien over die vervelende collega, je lastige baas of die moeilijke klant. Ook persoonlijke irritaties kun je het beste in het echte leven uitspreken. Vermijd cynische opmerkingen of reacties. Die kunnen soms in geschreven taal heel anders overkomen dan dat je ze face to face zegt. Wil je geen vrienden meer zijn met iemand? Je kunt degene te allen tijde blokkeren of verwijderen uit je vriendenlijst.

10. Adresseren
roodborstje21@hotmail.com... klinkt misschien schattig maar staat niet heel volwassen. Zorg dat je voor onbekenden en zakelijke contacten altijd een normaal e-mailadres hebt. Wil je een hele groep mensen tegelijk mailen, zet de ontvangers dan niet in 'aan' of 'cc' maar in 'bcc'. Zo bescherm je de privacy van alle ontvangers, voorkom je dat mailadressen bij anderen terechtkomen die daar miscchien niet op zitten te wachten of erger, dat ze door jou last krijgen van spam.

11. Werk
De systeembeheerder van je werk kan precies zien welke sites jij hebt bekeken en hoelang je op een bepaalde url gezeten hebt. Ook als je de geschiedenis hebt gewist. Verder kan hij of zij zien hoe vaak jij je mail checkt en wat je allemaal hebt verstuurd. Of en hoe vaak dit gecontroleerd wordt, is natuurlijk de vraag en verschilt van bedrijf tot bedrijft. Maar wees verstandig, houd je surfgedrag zakelijk en gebruik internet en dus ook netwerksites alleen voor je werk. Of maak duidelijke afspraken met je werkgever over eventueel privegebruik

12. Leven
Het grote voordeel van netwerksites is dat je heerlijk lui en vierentwintig uur per dag vanachter je computer of laptop contact kunt hebben met je vrienden en vriendinnen. Maar pas op dat je niet verslaafd raakt. Daarom is het belangrijk ze ook te blijven zien in het echte lven. Spreek af om gezellige dingen te doen als een avondje samen te koken, naar een cafe, een filmpje pakken of even 'live' bijkletsen met een kop thee...

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Het korte termijn geheugen

Wat is nou precies het korte termijn geheugen? In een serie van artikelen ga ik dieper in op het geheugen.

Ga niet voor middelmatigheid!

Creeer je eigen leven. Ga niet voor middelmatigheid!

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk?

Het Weesgegroet, wat is het nou eigenlijk? Hier wordt ingegaan op de herkomst en het gebruik.

Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van het sociale netwerk Facebook.

Positief denken

Tips om je leven een positieve draai te geven

Je baby en de eerste tandenborstel

Hoe en wanneer begin je met tandenpoetsen en hoe zorg je ervoor dat je baby het leuk vindt

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam

De Dictator

Tiran is in mindere mate autocraat waarbij Dictator niet titulair gebruikt wordt

Scheiden en alimentatie

Als de partners gaan scheiden moeten er afspraken gemaakt worden over de verdeling van de kosten van levensonderhoud van beide partners en van de kinderen.

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Voorlezen schept een band

Voorlezen wordt te weinig gedaan, we hebben het tegenwoordig veel drukker dan vroeger. Maar wist je dat voorlezen een goed moment van rust en regelmaat is. En dat het een goede band schept tussen ouders en kind.

Sterrenbeeld: Stier

Beschrijving van het sterrenbeeld Stier.

DNA ontrafeld

De opbouw en structuur van DNA.

Op en top Hiphop

Dit artikel beschrijft de jeugdcultuur Hiphop

Het ontstaan van de sauna

Lees hier alles over de geschiedenis van de sauna

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Hoe betrouwbaar is een ooggetuige verklaring?

Moeten ooggetuige altijd worden geloofd? Zijn zij eigenlijk wel in staat om correct te vertellen wat er op een bewuste dag is gebeurd? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Jaloers? Wat is het en hoe kom je er vanaf?

Heb jij wel eens last van jaloersheid? Wat is jaloers zijn eigenlijk?

De eeuwige taal

Door Alle eeuwen heen zijn kinderversjes, sprookjes en legenden middelen geweest om de essentiële levenslessen in het hart van onze kinderen in te planten in te planten.

Moeder in je eentje

Moeder zijn in je eentje

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Praten

Praten doe je met je mond, maar betrek je hart erbij. Dan zul je echt wijs zijn.

Samen bevallen

Samen bevallen doe je zo

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen: Wat is het en waarom is het nodig?

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.