Wat te doen bij een asbest vermoeden?


Publicatie datum:

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

Gesponsorde koppelingen

In een land als Nederland, waar relatief veel woningen van voor de jaren 80 zijn is asbest een reeël probleem. Echter weten de meeste mensen niet wat ze moeten doen als er een asbestvermoeden is. Dit artikel maakt het inzichtelijk.

Gesponsorde koppelingen

Er wonen in Nederland een hoop mensen net zoals ik in een wat ouder huis. Hierbij is vaak sprake van asbest. Asbest hoeft niet altijd schadelijk te zijn maar het is toch fijn als je zeker weet dat het niet schadelijk is. Wat kan je dan het beste doen om dit zeker te weten?

Asbest in woningen

Allereerst is het goed om te weten waar asbest zich vaak op houdt. Asbest is vaak te vinden in onder andere cv installaties, in en rondom schoorstenen, isolatiematerialen en vloerbedekkingen. De asbest wegwijzer geeft hier meer informatie over.

Vermoeden van Asbest

Je hebt dus een vermoeden (of wilt het uitsluiten) dat er asbest aanwezig is. Goed is om dan te weten dat asbest te herkennen is aan een vezelachtige structuur en meestal wit of grijs. Mocht je het zeker willen weten dan is het verstandig om het materiaal of product naar een laboratorium te brengen en het hier te laten testen. Als het laboratorium hierover uitsluitsel heeft gegeven kan je daarna een asbestinventarisatie laten maken. Hieruit kan blijken of het beter is om de asbest te laten zitten of niet. Als er hechtgebonden asbest wordt aangetroffen is het vaak beter om te laten zitten omdat het geen direct gevaar oplevert als het niet wordt bewerkt. Bij losgebonden asbest kan het nodig zijn om het te verwijderen.

Asbest verwijderen

Als er asbest is gevonden in je woning mag je als eigenaar van de woning in Nederland in principe altijd zelf beslissen of je het wilt laten verwijderen. In maar een klein aantal gevallen kan de gemeente toch opdracht geven tot verwijdering. Als je dan toch tot asbestverwijdering over wilt gaan is het verplicht om vooraf toestemming te vragen aan de gemeente. Zonder toestemming of zelf tot verwijdering overgaan kan naast het nodige gevaar ook boetes opleveren. Als je toestemming krijgt geeft de gemeente voorschriften waar je (of het bedrijf wat je het uit laat voeren) moet voldoen om de boetes te voorkomen en zo veilig mogelijk het asbest te verwijderen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Lachen met open mond wordt meer gewaardeerd.

Als mensen met hun open mond lachen,krijgen ze meer positieve reacties dan dat ze de lippen stijf op elkaar houden.

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Hindoeisme

Uitleg en informatie over hindoeisme

Zuinig en winkelen

Drie tips om te proberen zuininger te winkelen

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.