Antroposofie


Publicatie datum:

Beknopte verslag over antroposofie

Gesponsorde koppelingen

In dit verslagje kun je meer te weten komen over antroposofie en wat Rudolf Steiner ermee te maken heeft.

Het grootste gedeeldte gaat over wat antroposofie is en hoe het ontstaan is.

Daarnaast wordt de antroposofische kijk op het leven naast de bijbelse kijk gehouden en je kan lezen wat antroposofie met geneeskunde te maken heeft.

Aan het einde van het verslagje volgt een korte samenvatting

Antroposofie

 

Wat is antroposofie?

Antroposofie is een Grieks woord. De letterlijke vertaling is mens (antropos) en wijsheid (sophia).Het is een levensbeschouwing. Ontstaan door een bepaalde visie op het leven.

Leven op antroposofische wijze, maakt het mogelijk antwoorden en inzichten te vinden op bepaalde levensvragen. Waarom we hier zijn, op deze plaats, op dit tijdstip. Hebben we een gezamenlijk doel? Of heeft ieder een eigen missie?

Je krijgt alle vrijheid om jezelf scholing daarin te geven.Alle vrijheid een pad te bewandelen om zelfkennis en kennis over de wereld te krijgen. Je bewust te worden van het mens-zijn op eigen verantwoordelijkheid.

Vanuit de antroposofie wordt er niet alleen gekeken naar materiële werkelijkheid. Ook de geestelijke realiteit krijgt volop aandacht. De een wijst de ander niet af. Zintuiglijke en geestelijke waarnemingen werken als het ware samen. Door echt te leven, het aardse leven te doorstaan kunnen we in verbinding komen te staan met het spirituele in onszelf.

Met beide benen op de grond wordt er vorm gegeven aan een spiritueel bestaan.Het inzetten voor de ander en voor de wereld om je heen speelt hierbij een belangrijke rol. Alleen zo kun je je ware 'zelf ' ontplooien.

In tegenstelling tot wat de bijbel aangeeft, dat er natuurlijk en bovennatuurlijk verschil is tussen mens en God, vormt de antroposofie één geheel. Eén ziel. Daarbij komt kijken dat de invloed van kosmische krachten centraal staan.

 

Het ontstaan van de antroposofische beweging

Rudolf Steiner(1861-1925) 'ontdekte' op zeven jarige leeftijd dat er nog een wereld bestond behalve deze, die voor de meeste van ons zichtbaar is. Na zijn opleiding aan de technische hogeschool in Wenen kwam hij in aanraking met de levensbeschouwing theosofie. Er werd beweerd in deze vereniging dat Krishnamurti de nieuwe 'wereldleraar' was. Daar was hij het absoluut niet mee eens en stapte dus maar op. Dat was in 1911. Een jaar later richtte hij de antroposofische beweging op. Dat was in Dorbach. (Duitsland)

 

Leerstellingen van Steiner

Volgens Rudolf Steiner bestaat de mens uit een lichaam, een geest en een ziel. De geest van de mens heeft vele levens te leven om tot een hoger niveau te komen.

Incarnatie maakt het mogelijk geestelijk te groeien en dit te bereiken.

Tijdens onze levens bouwen we een zogenaamde 'karma' op. Dit kan echter positief of negatief zijn.

Ook planeten, zoals bijvoorbeeld de aarde, of wezens zoals engelen hebben de mogelijkheid om tot een hoger niveau te groeien.

De geesten van de doden gebruikt Steiner als bron voor zijn inspiratie. Hij heeft wel vijftig boeken geschreven over hoe de geest van de mens in contact kan komen met de geest van het heelal!

Hij beweert ook dat processen die zich in organismen (de mens in het bijzonder)afspelen, het resultaat zijn van invloeden vanuit de kosmos én vanuit de aarde.

Steiner noemt zijn wetenschap 'occult'. Dat betekend verborgen. De meeste leerstellingen zijn dan ook geheim en moeilijk controleerbaar. Weinig is met zekerheid te zeggen. Door je in te wijden worden enkele leerstellingen voor je openbaar gemaakt. De inwijdingen bestaan uit graden en weinigen halen de graad van Steiner.

Vele navolgers zien Steiner als een goeroe. Zijn woord is wet en als je iets niet begrijpt ben je nog niet genoeg verlicht.

De enige manier om verlichting te krijgen is training. Occulte training waarbij bijvoorbeeld door meditatie en rituelen innerlijke krachten opgewekt worden.

 

Antroposofie en de bijbel

Antroposofie wordt wel de vrucht van het gnostisch (mystiek) denken genoemd, waarin de vrijheid van denken centraal staat. Dit betekend dan wel afstand doen van het bijbels denken. Er is geen plaats meer voor zonde, oordeel of waarheid. Maar rituelen, evolutie en vergoddelijking van de mens staan dan op de voorgrond.

In de antroposofie heeft alles een plek. Dieren, planten, dingen, zelfs kleuren. Noem het op en het heeft een plek.Er wordt gezocht naar een beeld van het mens-zijn, een wereldbeeld en een beeld van de hogere werelden.

Volgens de antroposofie mag het christendenken hier geen gesloten godsvoorstelling over hebben. De mens moet zich, door vele levens te leven, kunnen ontwikkelen tot het goddelijke. Dit alles kan alleen plaatsvinden door de geheime leer van antroposofie.

Volgens Steiner is Jezus vele malen geïncarneerd voor hij als Jezus van Nazareth verscheen. Paranormaal begaafden hebben dit door 'helderziendheid' in hun geest kunnen zien gebeuren.

Waar de bijbel over goden spreekt zou men eigenlijk de ingewijden van de antroposofie bedoelen.

 

Antroposofie en geneeskunde

De antroposofische geneeskunde ontstond in het begin van de 20e eeuw. Veel artsen vroegen Steiner hoe ze een ruimere kijk op de werking van medicijnen in combinatie met de mens konden krijgen. Ita Wegman speelde bij dit gebeuren een grote rol omdat ze in 1921 het eerste antroposofische ziekenhuis oprichtte. Steiner bezocht deze kliniek bijna dagelijks. Hij gaf aanwijzingen voor therapieën en cursussen aan artsen die interesse hadden in de nieuwe vorm van genezen.

Antroposofische geneeskunde is geen vervanging voor de reguliere geneeskunde, maar een verdieping en uitbreiding ervan. Daardoor komt het ook dat alleen afgestudeerde artsen antroposofische geneeskunde mogen toepassen.

Steeds meer mensen geloven dat het ziek zijn ook door niet-materiele processen kunnen ontstaan.Het volgen van therapieën vanuit een antroposofische oogpunt volgt dan ook een uitkomst.

 

Samenvatting

 Antroposofie

 -gaat uit van een geestelijke realiteit die een geheel vormt met wat onze zintuigen waarnemen

 -stimuleert het gebruik van spiritualiteit om onszelf te ontplooien en te ontdekken

-in geneeskunde worden ingezet op tal van verschillende terreinen

 -bestaat voor een groot deel uit occulte (geheime) leerstellingen

 -ontstaan is doordat Rudolf Steiner een antroposofische beweging opzette


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

Sociale en specifieke fobie

Dit artikel heeft geen beschrijving.

Münchausen by Proxy

Informatief artikel over Munchausen by Proxy

Soorten opvoeding

Welke opvoedstijlen bestaan er en welke heb jij gehad?

Kristalmensen in de nieuwe tijd

Korte beschrijving van de generatie Kristalkinderen/volwassenen

gratis condooms, gratis rubberen preservatieven

Ter bestrijding van de toename van SOA’s wereldwijd worden op deze websites gratis condooms verstrekt.

Wat te doen na je pensioen?

Hier lees je leuke tips voor activiteiten na je pensioen.

Scheten laten... Vervuiling?

Scheten laten? Iedereen heeft er last van en meestal kun je er niets aan doen. Gemiddeld laat je per 24 uur wel 10 tot 25 scheten. Maar wist je dat je daarmee het milieu (een beetje) vervuilt?

Van brabbelen naar praten

Spraakontwikkeling van een baby

Een stalkende ex - wat doe je eraan?

Het einde van een relatie als begin van eindeloos lastigvallen.

Wat te doen bij een asbest vermoeden?

Weet jij wat je moet doen bij het vermoeden van asbest? Veel mensen namelijk niet. Daarom hier een uitleg.

Evolutie van de Mens

Een onderzoek naar de evolutie van de Mens

Eetproblemen bij kinderen

Opvoeden in de nieuwe tijd

Datingprofielen vol onwaarheden

Gratisdatingsite.nl vergelijkt gratis datingsites op beoordeling, prijs en meer.

Numerologie en geboortedag: 2, 11, 20 en 29

Betekenissen van de getallen 2,11,20 en 29 als jouw geboortedag

Westerse astrologie: Leeuw

Leeuw als sterrenbeeld

Organiseer een top moederdag voor de kersverse moeder!

Je eerst kind is geboren en daarmee een nieuw gezin. Moederdag leent zich uitstekend om dat heugelijke feit te vieren. Plan een onvergetelijke dag voor de nieuwe moeder!

Tips voor een goede relatie

Om op te bouwen of te herbouwen.

Sparen voor de kinderen

Hoe kun je het beste voor je kinderen sparen?

Gratis internet daten, gratis daten, gratis e-date, Gratis dating

Alle gratis dating mogelijkheden voor jouw verzameld op op één pagina.

Hoe je stress in je leven kunt verminderen

Tips om stress in je leven te verminderen.

Het elastiekje!

Hoe is elastiek onstaan en hoe komen wij eraan?

Sterrenbeeld: Steenbok

Beschrijving van het sterrenbeeld Steenbok.

Oorzaak van crisis? CORRUPTIE!

Elke dag worden al die mensen bedrogen door de politiek, grote machtige organisaties en niet te vergeten de media en de samenwerking tussen boven genoemden.

Numerologie en geboortedag: 8, 17 en 26

Geboren zijn op de 8e, 17e en 26e van de maand

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp