Ja, maar.....


Publicatie datum:

Omgaan met weerstanden in gesprekken.

Gesponsorde koppelingen

Wat is weerstand?

Je kent het wel, je wilt wat gedaan krijgen van iemand en je verzoek lijkt vrij redelijk, toch reageert de ander niet zoals je had gehoopt. Je voelt overduidelijk weerstand bij de ander. Mensen willen iets niet, terwijl jij eigenlijk vindt dat ze het wel zouden moeten doen. Ze zijn niet gemotiveerd, werken niet mee.

Weerstand lijkt een probleem te zijn die bij de ander ligt, bij de medewerkers, bij de cursisten of bij de klanten. De reactie die het oproept bij degene die weerstand tegenkomt varieert al gauw van irritatie of ergernis, het nogmaals stevig herhalen van de boodschap tot zelfs dwingen van de ander om iets te doen. Over het algemeen hebben de hierboven genoemde reacties juist een tegenovergesteld effect. De ander zal nog meer weerzin laten zien en al gaat deze wel over tot het op zich nemen van de opdracht, meestal blijkt dit vooral voor de vorm. Kortom, er is weinig motivatie bij de ander, en wat er al aan motivatie is, is vooral opgelegd van buitenaf (extrinsiek) en komt geen committment van binnenuit (intrinsiek). Al gauw blijkt dat wanneer de mogelijkheid er is om onder het gevraagde uit te komen deze kans meteen gegrepen wordt.

Herkennen van weerstand

In gesprekken met collega's, medewerkers, gezinsleden, opdrachtgevers, zul je wel eens meemaken dat je:

  • Het gevoel krijgt dat iets een prettig gesprek in de weg staat
  • Merkt dat er veel en vooral lange stiltes vallen in het gesprek
  • Gesprekspartner vaak afdwaalt met zijn ogen of er niet helemaal bij is met de gedachten
  • Gesprekspartner onrustig is en ongeduldig reageert op jouw uitlatingen.

Wanneer je dit merkt tijdens het gesprek gaat het veelal om weerstand van jouw gesprekspartner tegen de wijze van gespreksvoering, tegen het doel van het gesprek, tegen jou als gesprekspartner etc. Meestal komt dit gevoel van ontevredenheid niet rechtstreeks, maar de gesprekspartner laat dit meer impliciet doorklinken in de reacties.

 

In de kern gaat het er bij weerstand om dat de ander zich verdedigt tegen voor hem/haar lastig te verteren of soms pijnlijke realiteiten en hoe men daar in het verleden mee om is gegaan. Een goede communicatie is dan van essentieel belang. We kunnen daarmee de ander helpen zijn gevoeligheden onder ogen te zien en hiermee leren om te gaan. Immers weerstand roept bij de ander ook een gevoel van onbehagen op. Een onderliggende zorg bij de degene met weerstand kan zijn dat hij/zij bang is om de grip op de situatie te verliezen of angst voor verzwakken van zijn/haar positie.

Hoe laat weerstand zich zien

Weerstand laat zich op vele verschillende manieren zien. Soms is het overduidelijk dat het hier om weerstand gaat, een andere keer is het uiten van weerstand heel subtiel. Hieronder volgen een aantal kenmerken van bepaalde manieren van weerstand:

Kritiek op de methode

Tijdens het gesprek of overleg word je voortdurend geconfronteerd met kritiek op de gebruikte methodes. Dit is natuurlijk niet in alle gevallen weerstand, maar in veel gevallen zit er een onderliggende emotie aan ten grondslag.

Het vragen naar meer en meer details

Als na een kwartier vragen stellen door de ander de vragen steeds gedetailleerder worden en meer en meer gaan richten op onderdelen die minder essentieel zijn, kan het een manier zijn om de discussie uit de weg te gaan. Het lijkt of de ander een niet te stillen informatiehonger heeft en je voelt jezelf steeds ongemakkelijker hieronder worden.

Het overladen met details

Het kan natuurlijk ook andersom. De ander overstelpt jou met zeer gedetailleerde informatie. De antwoorden op jouw vragen laten een zo nauwkeurige opsomming van niets ter zake doende feiten zien dat het tijd wordt om je af te vragen of je hier soms met een vorm van weerstand hebt te doen.

Rationaliseren

Veel energie stoppen in het bedenken van theorieen is een manier om een situatie minder ernstig te doen lijken. We maken er allemaal wel eens gebruik van. We moeten echter niet meegaan met de ander in eindeloze beschouwingen als we gezamenlijk een probleem moeten oplossen. Rationaliseren gebeurt meestal wanneer het in een gesprek spannend wordt, een soort escape.

Samenspannen/moraliseren

Opeens gaat je gesprekspartner het hebben over ‘wij' en ‘zij'. En duidelijk is dat hij/zij met ‘wij' bedoelt ‘de verstandige mensen', ‘de goede mensen', kortom degene die weten wat goed is. Zo'n poging om jou tot samenspannen te verleiden gaan vaak gepaard met enigszins moraliserende opmerkingen en is een vorm van weerstand.

Stilzwijgen

Er komt weinig tot geen respons. Als je om reactie vraagt, krijg je deze niet, of de ander laat weten zich wel te melden als hij het er niet mee eens is (wat niet gebeurd).

Geen tijd!

De ander ziet wel dat het belangrijk is, maar heeft er eigenlijk geen tijd voor. Hij/zij heeft zelfs geen tijd voor een kort gesprek/telefoontje. Geen tijd betekent in dit geval geen prioriteit. De persoon geeft dus aan dat hij/zij het gesprek van minder belang vindt en weerstand heeft om er de aandacht aan te besteden die jij vraagt.

 

Waar het bij weerstand om gaat is, dat je het ziet als een onderdeel van het communicatieproces, waar je in sommige situaties niet omheen kunt. De ander vindt het onplezierig om bepaalde zaken onder ogen te zien en geeft daar op een indirecte wijze uiting aan. Aan jou de schone taak om de ander mee te krijgen met jouw ideeen, en op een effectieve wijze te reageren.

Effectief reageren op weerstand

Een effectieve manier van reageren op weerstand is de reden achterhalen van de weerstand en dit te doen door je te verplaatsen in de ander. Daarnaast kun je de weerstand aan de orde stellen en vragen naar de oorzaak en begrip tonen.

Persoon versus gedrag

Wees daarbij duidelijk in het feit dat je niet de persoon afwijst omdat je zijn gedrag niet goedkeurt. Streef naar een win-win situatie en houd rekening met de belangen van jou en de ander. Hierdoor wordt de intrinsieke motivatie bevorderd. Natuurlijk is het goed kunnen hanteren van weerstand afhankelijk van je inlevingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit. En zoals bij veel; oefening baart kunst!

Marjon Schiltman, Coach/counsellor/trainer


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie leven

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is een geliefd feest van ons, maar hoe zijn wij op deze traditie gekomen?

de Waterpijp als onderschatte boosdoener

Een beknopte samenvatting over de gevaren van de waterpijp

Goede voornemens

Artikel over goede voornemens, het hoe en waarom met tips.

Neanderthals

Neanderthals een species van de Mens in de klasse Homo

Astrologie

Basistermen in de astrologie

Westerse astrologie: Waterman

Waterman als jouw sterrenbeeld

Westerse astrologie: Boogschutter

Boogschutter als jouw sterrenbeeld

Dagboek van een gescheiden man...stap 3.

Hoe gebeurd een scheiding? Waar begint het en waar gaat het naar toe. Een kijk op een scheidingsverhaal in 10 delen waarvan dit deel 3 is.

Bijgeloof

Herkomst van bijgeloof. De belangrijkste bijgelovige symbolen toegelicht.

Bipolaire stoornis en het gevaar van een chronisch depressief beeld

De rol van psychotherapie wordt beschreven in de behandeling van bipolaire stoornissen.

Wicca, een levenswijze.

Wicca is leven in hamonie met de natuur.

Hoe hulp bieden na een ongeluk

Je ziet een ongeval gebeuren maar je weet niet wat je moet doen. Na dit artikel zal je wel kunnen ingrijpen

Hou van, leef en deel het (love, live and share)

Wat is er mooier dan kunnen genieten van het leven en het te kunnen delen.

Officieel vader en moeder

Wat moet je regelen als je een kind krijgt?

Ieder mens een lebeltje!

Bijna iedereen heeft wel een label gekregen, hebben we dat werkelijk nodig?

Adoptie: de procedure

Hoe ziet een adoptieprocedure er globaal uit? Welke stappen moet je volgen om een kind te kunnen adopteren?

De allerbeste ideeen voor een geslaagd Valentijnsdag

De allerbeste tips voor een geslaagd Valentijnsdag

De hoofddoek van de moslimvrouw

Uitleg over de hoofddoek in de islam

Alles voor een goede hechtingsrelatie.

Hechting is nodig voor een goede relatie tussen kind en verzorger. Hieronder de 5 factoren voor een goede hechtingsrelatie.

Huiselijk geweld doorbreken

huiselijkgeweld doorbreken, en je leven weer oppakken

6 goedkope moederdag ideeën

6 Moederdag cadeau ideeën om je moeder te verwennen met Moederdag

Tips om energie te besparen

Hoe kan ik geld besparen op mijn energierekening?

Stuur eens een persoonlijke kerstkaart!

Tijdens de feestdagen wil jij natuurlijk jouw vrienden, familie en kennissen een prettige kerst toewensen. Je kunt dit doen met een standaard kaart waar je iets aardigs in schrijft of, je gooit het over een andere boeg en kiest ervoor om een eigen persoonlijke kerstkaart te maken!

Hoe faalangst behandelen?

Kenmerken van faalangst en waar de behandeling op gericht moet zijn.

Vergeven

Wat is vergeving en hoe kun je iemand vergeven?